Den forvokste flaggstangen har kostet skattebetalerne 1 million euro. Nå er den borte. Foto: Google Streetview

Flaggstangen kostet skattebetalere 1 million euro –⁠ nå er den borte


I 2006 reiste den daværende presidenten i øyrådet på Gran Canaria den gigantiske flaggstangen. Nå, fjorten år og en million euro senere, er flaggstangen demontert. Endelig, sier mange. Den 50 meter høye flaggstangen som ble reist av José Manuel Soria i 2006 har skapt mye hodebry for øyrådet. I 2019 ble det bestemt at øyrådet skulle sende flaggstangen på skraphaugen, og en siste dose penger skulle altså brukes for å bli kvitt stangen. Rivingen har kostet 12 000 euro.

Gigantisk flaggstang – gigantisk regning

Teknikere i øyrådet påpekte de store sikkerhetsproblemene med prosjektet til Soria allerede før flaggstangen var på plass. Han ønsket å installere denne på Plaza de los Fueros de Gran Canaria, bedre kjent som Fuente Luminosa. Ønsket var å henge opp et gigantisk flagg, ikke ulikt det som vaier i vinden på Plaza de Colón i Madrid. I motsetning til flaggstangen i Madrid ville værforholdene, med kraftig vind og salt sjøluft føre til store problemer med Las Palmas sin variant. Disse problemene gjorde seg gjeldende allerede kort tid etter installasjonen.

Flaggstangen i Madrid er et kjent landemerke, men blir ikke utsatt for vær og vind på samme måte som i Las Palmas. Foto: Benjamín Núñez González / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

40 000 for vedlikehold i året

Den forvokste flaggstangen kostet opprinnelig 360 000 euro å bygge. Deretter måtte øyrådet ut med 40 000 euro i året for vedlikehold. Det var også under installasjonen av masten at José Manuel Soria klarte å bli ekstra upopulær blant de som ikke likte flaggstangen, med replikken «de som ikke liker den blir nødt til å svelge det».

Soria ble ikke mer populær da han måtte forlate politikken for godt i april 2016. Da måtte han gå av som industriminister etter avsløringer om at han eide selskaper i skatteparadiser. Siden da har Soria fortsatt sine bedrifter utenfor politikken.