STENGER: Hotellkjeden RIU stenger 8 hoteller på Kanariøyene som følge av lav etterspørsel. Foto: Impale / CC0 / Wikimedia Commons

Flere hoteller stenger –⁠ tror ikke på bedring før i juni


Hotellene som fremdeles er åpne på Kanariøyene opererer med bare 20% av sengekapasiteten. Hotelleierforeningen FEHT tror ting først kan bli bedre til sommeren.

Kanariøyene møter på et nytt år med lite turisme. Den økende smitten og strengere reiserestriksjoner gjør at hotellene står tomme, og nesten alle ansatte er ifølge FEHT nå permittert.

President José María Mañaricúa i FEHT tror neppe ting blir bedre før til sommeren, og at små og mellomstore selskaper derfor bør få skattefritak og lettelser på kommunale avgifter.

For enkelte selskaper kan det bety opptil 250 000 euro i året, og setter videre drift i fare, ifølge Mañaricúa.

FEHT tror ting en høy andel vaksinerte til sommeren kan bidra til å gjøre situasjonen bedre.

Også Spanias statsminister Pedro Sánchez har tro på at vaksineringen vil få fart på turismen igjen.
I en uttalelse under et møte med Verdens turismeorganisasjon UNWTO på tirsdag var statsministeren klar på at massevaksinering er løsningen.

– Bare massevaksinering vil være veien til normaliteten vi ønsker, sa Sánchez under møtet, ifølge nyhetsbyrået Efe.

Samme situasjon på Tenerife

Situasjonen er omtrent den samme på Tenerife, der 34 hoteller allerede har stengt dørene siden september 2020. 25 av disse stengte i desember 2020 og så langt i januar har 20 nedstengelser blitt registrert.

49 000 av de 70 000 ansatte i sektoren er permitterte, ifølge hotelleierforeningen på Tenerife, som tror disse tallene vil vokse i ukene som kommer når flere hoteller må stenge.

Lopesan med kampanje

Den kanariske hotellkjeden Lopesan har bare 3 av 13 hoteller åpne på øygruppen, og alle er på Gran Canaria: Baobab, Villa del Conde og Kumala Serona. Disse planlegger Lopesan å holde åpne, til tross for dystre spådommer for det kommende året.

Saken fortsetter under annonsen.
Kilder i hotellkjeden sier til Canarias Ahora at de har et belegg på mellom 15-20 prosent av sengene de har tilgjengelige på disse hotellene.

Fra neste uke ønsker derfor kjeden å tiltrekke seg flere lokale kunder gjennom reklamekampanjer som skal gå i februar. Kjeden lover lave priser i kampanjeperioden,  og sier ingen skal holdes utenfor.

RIU stenger flere hoteller

Også hotellkjeden RIU har stengt mange hoteller på grunn av manglende kundegrunnlag. På grunn av reiserestriksjoner fra viktige markeder som Storbritannia og Tyskland og økt smitte er det ikke mulig å holde hotellene i drift som før.

Tidlig i vintersesongen så utviklingnen positiv ut, og RIU åpnet derfor 11 av sine hoteller på øygruppen. Nå har de igjen stengt tre på Gran Canaria og et på Tenerife.

Dermed står kjeden igjen med 7 åpne hoteller: Riu Palace Oasis og Riu Gran Canaria på Gran Canaria, Riu Palace Tenerife og Riu Buenavista på Tenerife, Riu Palace Tres Islas og Riu Palace Jandía på Fuerteventura og Riu Paraíso Lanzarote på Lanzarote.

Belegget på RIU-hotellene er 25% ifølge kjeden selv, men vil trolig falle ytterligere i februar. Hvor mange bestillinger som kommer inn uten å bli avbestilt avhenger av reiseråd og restriksjoner i stadig endring.

Før var det britene og tyskerne som utgjorde flesteparten av turistene som kom til Kanariøyene. Nå er det derimot land i Øst-Europa som dominerer, hovedsaklig fra Polen.

RIU sier også at de har en del gjester som bodde hos de i julen, og som har bestemt seg for å bli på øygruppen en stund til, fremfor å reise hjem igjen.