Siste
Foto: Sanidad Gobcan

Flere varianter av coronaviruset i omløp


De siste månedene har helsemyndighetene på Kanariøyene analysert seg frem til flere nye varianter av coronaviruset, som alle er i omløp på øygruppen.

Så langt har man oppdaget varianter fra Egypt, Nigeria, Brasil og ikke minst den fryktede Delta-varianten, som først ble identifisert i India. Denne sprer seg for tiden raskt i blant annet Storbritannia.

Ingen store utbrudd med den indiske varianten

Ettersom øygruppen er et yndet reisemål for folk fra flere kontinenter er det også mange varianter i omløp.

Så langt er det bare isolerte tilfeller av Delta-varianten og en ny variant som ble identifisert først i Nigeria.

Derimot har det vært utbrudd av varianter fra Sør-Afrika, Brasil og Egypt.

Det er også funnet andre varianter av SARS-CoV2-viruset som enda ikke har fått noe offisielt navn.

Den britiske varianten dominerer

Kanariøyene har satset mye på testing og sekvensering av virusvarianter, både med tanke på smittesporing og for å hindre nye, store utbrudd fra å skje.

Hver uke viser helsedepartementet på Kanariøyene til sine funn den siste tiden. I perioden fra 17. mai til 23. mai var det den britiske varianten (Alpha-varianten) som dominerte, med 84,3% av tilfellene.

Slik er det også i store deler av Europa, men Delta-varianten har tatt over stadig mer. I april dominerte den britiske varianten med hele 96,4% av smittetilfellenene på øygruppen.

Kanariøyene analyserer 60% av alle PCR-prøver som slår ut positivt for å kunne fastslå hvilke varianter som er på vei opp eller ned.