Januar har vært den dødeligste pandemimåneden hittil, viser tall fra helsedepartementet på Kanariøyene. Foto: Sanidad GobCan

Flere yngre blir innlagt med Covid-19


Den tredje smittebølgen kom i midten av desember og har pågått siden. Siden da har det blitt påvist 23 450 smittetilfeller på Kanariøyene, sammenlignet med 21 175 tilfeller fra begynnelsen av pandemien og frem til november 2020.

Dermed har 52% av de påviste tilfellene på øygruppen blitt registrert under den tredje bølgen.

Flere dødsfall

I perioden fra desember til nå har det blitt registrert 299 dødsfall, sammenlignet med 162 som ble bekreftet under den første bølgen fra mars til juli, og 183 dødsfall i den andre bølgen fra august til november.

Med andre ord har nesten halvparten av de coronarelaterte dødsfallene blitt påvist de siste fire månedene.

Måneden med flest dødsfall var januar i år, da 101 mennesker mistet livet som følge av Covid-19 og 8348 smittetilfeller ble påvist.

I desember ble 6252 personer bekreftet smittet, som førte til 85 dødsfall den måneden.

I februar ble 5121 personer bekreftet smittet og 66 mennesker mistet livet.

186,5 smittede per dag

Så langt i mars har 3729 personer fått påvist Covid-19 på Kanariøyene. Det er 186,5 personer per dag i gjennomsnitt, som er høyere enn i februar da 182 personer ble smittet per dag i gjennomsnitt.

Sykehusene merker fortsatt presset fra den tredje bølgen. Toppen ble nådd 3. februar da 87 pasienter var innlagt på intensivavdeling, og siden da har antallet intensivpasienter vært relativt stabilt på mellom 78 - 85 pasienter.

I tillegg har det vært fra 150 til rundt 300 pasienter med Covid-19 innlagt utenfor intensivavdelingene til enhver tid.

Flere yngre blir innlagt

Siden nyttår har det vært en endring i hvem som blir innlagt. I de to første ukene i desember var 50 av de innlagte over 80 år. Antallet eldre som blir innlagt har gått ned og i forrige uke var bare 17 personer over 80 år innlagt.

Blant de mellom 40 - 49 år har trenden gått den andre veien. I desember var under 10 personer i denne aldersgruppen innlagt, mens dette har doblet seg til rundt 20 de siste ukene, ifølge tall fra Carlos III-instituttet som er analysert av cvcanarias.com.

Pasientene blir yngre, og mellom 70-75% av de innlagte er nå under 65 år. Dette bekreftes av lederen for smitteavdelingen på La Candelaria-sykehuset, Marcelino Hayek.

– Situasjonen har ingenting å gjøre med den første bølgen der 80% av pasientene var over 80 år gamle, sier Hayek til Canarias 7.

Han mener de unge er for avslappede.

– De tror at de ikke er utsatt for risiko fordi de er unge, sier legen.

Ifølge Insular-sykehuset på Gran Canaria ser de samme trend. Spesielt unge som er overvektige er utsatt for alvorlig sykdom, ifølge lege Francisco Romero ved sykehuset.