Siste
Rigmor (i midten) og de andre frivillige viser oss rundt i butikken. Foto: Canariavisen

Flommer over av donasjoner: –⁠ Det er helt sykt, sier norsk frivillig


I et lokale ved siden av apoteket midt i Puerto Rico-dalen på Gran Canaria ligger en bortgjemt bruktbutikk. Den har nettopp åpnet og drives av frivillige fra både Norge, Storbritannia og Danmark.

Målet er nemlig ikke å tjene penger, men å hjelpe de familiene som nå sliter med helt grunnleggende livsopphold på ferieøya.

Herreavdelingen er full av klær. Mye er nesten ikke brukt. Foto: Canariavisen

Vi møtte norske Rigmor Nygård som hjelper til på frivillig basis i butikken.

Vi merker raskt at hun er en energisk og lattermild dame med et stort hjerte for de som har det vanskelig. Hun tar oss med på omvisning i butikken.

De siste ukene har donasjonene ramlet inn. På rekke og rad henger det både klær som fortsatt har prislappen på og flotte pyntegjenstander.

– Forrige uke fikk vi 15 shorts inn fra samme person. Det er jo så mye fint som kommer inn. Dette er jo helmoderne, sier Rigmor mens hun viser frem en nesten ny finskjorte.

Det flommer over at flotte klær som har blitt donert. Mye av det har fremdeles prislappen på. Foto: Canariavisen

Omvisningen fortsetter til et rom som butikken leier ut til en tilbyder av diverse spa-behandlinger. Som med alle inntekter til butikken går dette til å hjelpe vanskeligstilte.

– Her leier vi ut et rom, der driver de med sminke og sånt. Hun har jo noen apparater og driver med damping av ansiktet og sånt. Det hadde jo ikke vært dumt, sier Rigmor og ler energisk.

I barneavdelingen flommer det over av leker, klær og sko.

Mye av det som henger på stativene er priset helt ned i 50 cent – rundt fire kroner, altså.

I barneavdelingen er det skoleutstyr, leker, klær og sko. Foto: Canariavisen

– Helt sykt

I krisetider skulle man tro det var manko på donasjoner av klær og ting i god stand. Men for The Warriors-butikken i Puerto Rico har problemet vært motsatt.

– Det er så mye ting at det er helt sykt, altså. Her har vi bøker. De har vi solgt for en euro. Vi må få inn penger for å handle. Vi brukte 150 euro for å handle til en familie. Jeg får tårer i øya når jeg tenker på at det er så ille, sier hun.

En del av tingene som har kommet inn har blitt gitt videre til andre frivillige organisasjoner.

Veggene i barneavdelingen er dekorert av frivillige. Foto: Canariavisen

Mistet levebrødet

Vi går ut og setter oss for å slå av en prat utenfor butikken. Rigmor disker opp med jordbær, kake og kaffe. En av de frivillige tar seg en liten pils i sola.

Vi snakker om hvordan coronapandemien har gjort at turistene har forsvunnet, og dermed tatt levebrødet fra mange i kommunen. Mogán sørvest på Gran Canaria lever i all hovedsak av turisme, og skandinavere er en viktig kundegruppe i kommunen.

I de forlatte gatene er det få mennesker å se, bortsett fra de lokale som klamrer seg til en tilværelse som stadig blir vanskeligere.

Dårlig offentlig tilbud

Det offentlige tilbudet fra kommunen er så dårlig at frivillige organisasjoner nå støtter over 700 mennesker i kommunen. Mange er barnefamilier som desperat trenger hjelp for at barna skal få mat på bordet.

Dette stemmer med bildet som males av den større og mer etablerte organisasjonen Nabohjelpen.

– De fleste familier vi hjelper nå har aldri trengt hjelp før og skammer seg for å be om hjelp til mat, forteller koordinator i Nabohjelpen, Jenni Hymoff Koeppel, til Canariavisen.

Og nettopp mangel på hjelp fra det offentlige og tungrodde systemer hvor det tar månedsvis å få hjelp har blitt et økende problem i ferieområdene sør på Gran Canaria.

Hos kommunen kan det ta mange uker å få hjelp, mens beløpene som skal dekke flere måneders husleie ofte er så små at de ikke holder ut måneden, forteller de frivillige i butikken.

The Warriors-butikken finner du i Calle Río Piedra ved siden av apoteket, rundt hundre meter fra busstoppet i Puerto Rico.