Siste
I en video som har sirkulert på sosiale medier i dag ser man politiet som er i ferd med å føre en eller flere personer bort, angivelig etter en konflikt.

Flyktningleiren: –⁠ I ferd med å kollapse, sier kilde på innsiden


Situasjonen i flyktningleiren i Arguineguín sør på Gran Canaria er i ferd med å tilspisse seg. En kilde som Canariavisen har snakket med som jobber i leiren forteller om en fullstendig uholdbar og potensielt farlig situasjon.

Vi har av hensyn til kildevernet valgt å ikke publisere vedkommende sitt navn eller stilling. Vi kaller han derfor «Pedro». Canariavisen kjenner hans egentlige identitet.

– Det er den absolutt mest kaotiske situasjonen jeg har sett på lenge. Telt for 30-40 mennesker er fylt med 150-180 mennesker, hvor forskjellige folkeslag er blandet sammen, som kan føre til konflikt mellom de, forteller «Pedro».

Personellet i fare

Det er nå over 1300 immigranter i leiren som er satt opp av Røde Kors i havna. Politiet gjør det de kan for å ivareta sikkerheten, men både personellet fra Røde Kors og politiet blir utsatt for stor risiko i leiren. «Pedro» forteller:

– Helsesituasjonen er langt fra slik den burde være og setter Røde Kors-personell og sikkerhetsstyrkene i fare. Situasjonen er så seriøs at minimumsbemanningen de har ikke holder. De er fysisk sett i fare, forteller han.

– På havna kan det være mer enn 2000 mennesker stuet sammen i telt og med infeksjoner og spesielt Covid-19. Det er smittede blandet med ikke-smittede og ingen måte alle kan testes eller ivaretas på.

– Bemanningen i fare

De siste dagene har det stadig kommet flere immigranter til leiren. «Pedro» forteller om en meget spent situasjon.

– Bortsett fra alle sikkerhetsmanglene i havna er spenningen brutal, og kranglingen og konfrontasjonene som skjer setter bemanningen i fare. På toppen av dette kommer det nye båter fulle av mennesker hele dagen. Det er et virkelig kaos der.

Tidligere denne fredagen ble en video publisert og sirkulert på sosiale medier, som viser den spente situasjonen i leiren. Politiet er i ferd med å føre en eller flere personer bort, angivelig etter en konflikt som oppstod. Det er uvisst hva bakgrunnen for pågripelsen i leiren var. Se video av hendelsen som ble filmet fra en båt i toppen av saken. 

– Med alt dette ønsker jeg å fortelle om situasjonen, tristheten, frykten, følelsen av hjelpeløshet og sinne som alle føler, og spesielt personellet som er i den situasjonen og arbeidspresset de nå opplever.

– Ingen rører en finger

–  Jeg må understreke at jeg ikke ønsker å sette noen av de som jobber i kommunen i dårlig lys, understreker han og fortsetter:

– Vær så snill, ikke snakk uten å vite. Det er en veldig alvorlig situasjon og hvis vi ikke innser dette kan det føre til alvorlige problemer for oss alle. Du kan se at ingen rører en finger for menneskene i leiren, som er i ferd med å kollapse og skape en virkelig katastrofe. Vi bør ha medfølelse for de menneskene som nå har det vanskelig, helt klart, men vi må også se etter løsninger nå, avslutter «Pedro».

Over 1352 personer i leiren

Ifølge kilder i Røde Kors var det 1352 personer i i denne leiren onsdag ettermiddag, skriver avisen Canarias 7.

Den samme avisen skriver i dag at det så langt har kommet 258 immigranter denne fredagen, etter at en båt med 195 personer om bord kom seg i land på egenhånd. I tillegg ble en båt med 61 personer reddet nær Fuerteventura og ytterligere to personer som hadde kurs for Gran Canaria ble hentet opp av redningstjenesten.

Dette tallet kan øke utover kvelden etter at det kom inn meldinger om nok en båt på vei mot Gran Canaria.

Om bord i båten med 196 personer skal det ha vært mennesker fra Senegal, Mali og Elfenbenskysten. Blant disse var det 18 mindreårige og 177 voksne menn ifølge redningstjenesten.

400 mennesker utendørs

De siste to dagene har politiet utvidet sikkerhetssonen rundt leiren, som gjør det tilnærmet umulig for pressen å komme seg nært nok til å dokumentere situasjonen.

Ifølge Canarias 7 er det fremdeles over 1000 immigranter i leiren, og rundt 400 av disse har plass i Røde Kors-telt. Ut av resten er rundt 400 personer utendørs og helt uten tak, mens en del andre befinner seg under improviserte tak. Slik måtte de tilbringe onsdag natt denne uken, mens det regnet godt utover natten.

Flere av immigrantene fikk utdelt tørre klær av Røde Kors etter regnværet.