? Skogbranner på Gran Canaria og Tenerife – over 1000 mennesker evakuert

av | 23.02.2020

SAKEN OPPDATERES. SIST OPPDATERT: 21:03, 23.02.2020

Har du tips/bilder/video om saken? Kontakt oss på Facebook eller e-post!

SISTE:   Det har brutt ut flere branner på Tenerife, og over 1000 mennesker er evakuert. Se vårt nyhetsvarsel om Tenerife-brannene. Disse kommer i tillegg til brannen i Tasarte på Gran Canaria.  Brannvesenet melder om at brannen i Tejeda nå er under kontroll.

Slukningsarbeidet fra luften har blitt satt på vent grunnet sterk vind, som kan komme opp i 160 km/t i kastene – altså på nivå med en kategori 2 orkan.

Grunnet farevarselet for sterk vind, calima, og skogbrannfare stenger nå øyrådet alle rekreasjonsområder i fjellene inntil videre.

Brannen i Tasarte er kontrollert på flere fronter, men har nå tatt seg inn i det viktige naturreservatet Inagua. 150 mannskaper fra en rekke forskjellige etater jobber nå intensivt med å få kontroll over brannen, skriver øyrådet på Twitter.

– Vinden har fått frem det verste i brannene

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, holdt pressekonferanse søndag kveld.

– Vi er påvirket av fire fenomener med farevarsel for sterk vind, calima, høye bølger, og skogbranner. Alle tiltak som kreves av protokollen har blitt aktivert. Vi har hatt branner i to kommuner på Gran Canaria og seks kommuner på Tenerife. Vi har direkte kontakt med de to presidentene i øyrådene, og 90 medlemmer i UME (den militære spesialstyrken for nødsituasjoner red.anm.), 100 agenter fra Guardia Civil, og ytterligere 100 i tillegg til 50 fra UME på Tenerife arbeider nå. I tillegg er mer enn 90 soldater forberedt i Sevilla, og de kommer til øya hvis situasjonen blir verre, så lenge de kan komme frem til Kanariøyene, sa Torres under pressekonferansen. 

Videre forklarer presidenten hvorfor det har vært så vanskelig å få kontroll over flammene.

– Vinden har fått frem det verste i brannene, i tillegg til temperaturøkningen under calima. Alle operasjoner har blitt utført på bakken på grunn av vanskeligheter med å operere i luften på grunn av calima. Nivåene på begge branner er nivå 1 foreløpig, og det er øyrådene som har ansvaret. Vi håper denne klassifiseringen ikke øker på de to øyene, og derfor at situasjonen vil forbedre seg i de neste timene, forklarer Torres. 

Kort tid senere ble brannsituasjonen på Tenerife oppgradert til nivå 2. Det vil si at det nå er regjeringen som har ansvaret for innsatsen på Tenerife.

Presidenten tok også opp hvordan sandstøvet har påvirket flytrafikken på øyene under kveldens pressekonferanse.

– Calima har påvirket flyplassene, men luftrommet til Kanariøyene er ikke stengt. Gran Canaria og Tenerife Sør har ikke tillatt landinger og avganger. De andre flyplassene er åpne for avganger. Så langt har 360 fly blitt påvirket ut av 1100 planlagte denne søndagen. Værvarselet sier nå at situasjonen skal forbedre seg etter kl 21:00, og at fly kan gå som normalt på alle øyene. På grunn av vanskelighetene har turoperatører og flyselskaper samarbeidet for å hjelpe passasjerer, sier Torres. 

Presidenten tok også opp helseaspektene ved calimaen, som er den tjukkeste på 20 år.

– Når det gjelder helseaspektet, holder skolene stengt i morgen. På tross av helseeffektene av calima har det ikke vært større oppmøte enn normalt på helsesentrene, men vi vil merke effekten etter 48 timer, sier presidenten. 

Denne søndagen ble alle lufthavner på Kanariøyene stengt i en periode på ettermiddagen og frem til kvelden som følge av dårlig sikt.

Torres avsluttet pressekonferansen med værvarselet fremover.

Høye bølger: «Vi går ut av varseltilstand innen få timer.»

Vind: «Vi har aktivert farevarsel, og det gjelder i de neste timene. Prognosene er at vinden skal avta, med 60 km/t maksimum.»

Brann: «Varsel om skogbrannfare er aktivert, men prognosene er at vi forblir på nivå 1, og at situasjonen vil bedre seg.»

Calima: «Varselet er aktivt, men det vil bli svakere på de vestlige øyene. Det gjelder ikke Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, og La Graciosa.»

Mareritt-helgen på Kanariøyene

Fortsatt sandstøv og vind på mandag – skolene holder stengt

Skogbranner på Gran Canaria og Tenerife – 250 mennesker evakuert

Leilighet brant ned i Playa del Cura

All flytrafikk til Kanariøyene omdirigeres på grunn av uværet

1000 mennesker evakuert på Tenerife – flere branner rammer øya

Nordmenn som bor på Gran Canaria tilbyr husrom til sandfaste passasjerer

Se vårt nyhetsvarsel:

Les også: Calima og vind opp til orkan styrke lammer flytrafikken på Kanariøyene

Brannen i Tejeda

Brannen som startet søndag morgen i Tejeda er allerede under kontroll, melder kommunen på Twitter.

Vei GC-60 fra Tejeda til San Bartolomé de Tirajana er stengt i forbindelse med slukningsarbeidet.

Myndighetene advarer også folk mot å ta seg inn i området, og ber alle om å komme seg unna stedet.

Den nye brannen i Tejeda bekymret nødmannskapene, som allerede er hardt presset etter skogbrannen i Tasarte som startet i går, lørdag. Brannen i Tejeda kom raskt under kontroll. 

Skogbrann i Tasarte

95% av omkretsen på skogbrannen som startet i går kveld i Tasarte vest på Gran Canaria er under kontroll, melder kilder i øyrådet på Gran Canaria. Mannskapene håper de kan ha full kontroll på spredningen innen få timer, men brannen har spredd seg til landsbyen og har skadet flere hus i bysenteret. Så langt har flammene svidd av rundt 300 hektar.

Brannvesenet sier det meste er under kontroll, men at de sliter med å kontrollere flammene som beveger seg mot Inagua, på grunn av sterk vind.

250 mennesker har blitt evakuert, og mange måtte tilbringe natten på stranda, til tross for et kraftig uvær. Flere nektet å la seg evakuere, og forlot først området når flammene kom opp mot husveggen.

Brannen som startet i området Degollada de Tasarte i La Aldea de San Nicolás har så langt rammet 300 hektar, og flere hus skal være totalskadet.

Her brenner det: 

Veier, steinete områder, og en intensiv slukkeinnsats har sørget for at rundt 60% av brannen kom under kontroll i går kveld, men kraftig vind og tørr luft gjør slukningsarbeidet vanskelig.

I løpet av lørdags kveld tok vinden seg opp betraktelig, og kombinert med en kraftig calima gjør det slukningsarbeidet vanskelig. Vinden er forventet å avta noe utover mandagen. Den sterke østavinden har også tatt med seg den kraftigste calimaen på 20 år, hvor sandstøv fra Sahara gjør luften meget tørr, noe som forsterker faren for skogbrann ytterligere.

 

Flere hus har brent

Øyrådet på Gran Canaria melder at fronten av brannen beveger seg stadig nærmere Tasarte-nabolaget, hvor flere hus allerede har brent ned. Det arbeides nå med å hindre brannen fra å bevege seg nedover i ravinen, og dermed mot landsbyen Tasartico.

Innbyggerne i Tasarte har blitt beordret  til å evakuere, og brannen sprer seg raskt i fjellene mot naturreservatet Inagua.

På forespørsel fra øyrådet har den militære spesialenheten for nødsituasjoner (UME) stilt opp med 27 brannnfolk, en brannbil, og fire pumper. Deres innsats kommer i tillegg til brannvesenet på Gran Canaria, hvor mannskaper fra flere kommuner deltar i arbeidet.

Kraftig vind og calima

Calimaen som nå rammer Kanariøyene er så sterk at helsemyndighetene nå advarer folk mot å gå ut.

Det er forbundet med risiko for luftveisinfeksjoner å puste inn calimastøvet, som i løpet av lørdag kveld har blitt målt til  hele 1000 mikrogram PM10-partikler pr. kubikkmeter luft. Dette er 20 ganger høyere ennn grenseverdien pr. døgn som er satt av Verdens Helseorganisasjon, WHO.

2000 nordmenn sandfaste

Den kraftige calimaen har også gjort at flyplassen på Gran Canaria måtte stenge i fem timer på lørdag. Dette er ukas travleste dag på flyplassen, og dermed er 2000 nordmenn nå sandfaste på øya.

Passasjerer forteller om mange familier med barn på flyplassen, og at situasjonen er kaotisk. En passasjer som VG har snakket med skulle egentlig ha lettet kl 16:45 på vei hjem til Norge, men sitter nå sandfast på flyplassen.

– Det er veldig mange mennesker her, mange barn, og flere er desperate fordi de ikke kommer seg hjem, forklarer Eirik Reinnel til VG

Se video av situasjonen på flyplassen lørdag kveld under. 

20.000 passasjerer rammet

Flere flyplasser på Kanariøyene ble rammet av den kraftige calimaen, og flere ankomster til både Tenerife nord, Tenerife sør, og Lanzarote ble omdirigert. Totalt er over 20.000 passasjerer fordelt på 230 flyvninger rammet av sandstøvet.

Prognoser tyder på at den kraftige calimaen vil henge over øyene frem til tidligest søndag kveld.

Det er et lavtrykk sør for Kanariøyene som kombinert med høytrykket utenfor Spania fører til den sterke vinden.

Dette er første gang flyplassen på Gran Canaria har måttet stenge så lenge på grunn av calima. I 22:30-tiden norsk tid kunne pressesjef i SAS fortelle til NRK at de ikke vet når flyplassen kan åpne igjen, og at alt avhenger av været. Kort tid senere kunne flyplassen melde om at de gjenopptar flyvninger inntil videre.

Flyplassen åpnet igjen

Flyplassen ble gjenåpnet rundt kl. 21:30 lørdag kveld, etter å ha vært stengt i fem timer. På søndag ble den igjen stengt, sammen med flere andre flyplasser på øygruppen.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Ber innbyggerne delta i bærekraftsplan

Ber innbyggerne delta i bærekraftsplan

Mogán kommune gjennomfører for tiden en undersøkelse blant innbyggere og bedriftseiere for å høre hva de mener om turistsektoren i kommunen. Målet er at Mogán skal forbedre tilbudet til turister gjennom bærekraft og mangfold innen turistsektoren. Kommunen ønsker at...

753 smittede blant reisende fra Spania til Kanariøyene

753 smittede blant reisende fra Spania til Kanariøyene

Helsedepartementet på Kanariøyene har oppdaget 753 smittetilfeller hos reisende som har dratt fra Spania til øygruppen siden 18. desember. 87% av de 342 794 som ankom Kanariøyene fra Spania med fly og båt hadde en negativ coronaprøve. Blant de som tok en test...

Lanserer flerspråklig rådgivertjeneste for kriminalitetsofre

Lanserer flerspråklig rådgivertjeneste for kriminalitetsofre

Regjeringen på Kanariøyene lanserer en ny digital tjeneste for å tilby assistanse til ofre for kriminalitet på øygruppen. Dette skal spesielt rettes mot kvinner og barn som er ofre for familievold eller overgrep, og andre sårbare personer. Talsmann for øyregjeringen...

Mann (65) døde etter fallulykke i Valleseco

Mann (65) døde etter fallulykke i Valleseco

En 65 år gammel mann døde på fredag etter en fallulykke i Zumacal-ravinen i Valleseco på Gran Canaria.  Mannens to år gamle barnebarn ble også skadet i ulykken, og er sendt til sykehus med mindre hodeskader. Nødsentralen fikk melding om ulykken klokken 19:15. Årsaken...

Flere varetektsfengslet etter bråk i migrantleir

Flere varetektsfengslet etter bråk i migrantleir

På onsdag ble fem migranter pågrepet etter bråket i Las Raices-leiren tidligere denne uken. Totalt ble ni personer identifisert av politiet på onsdag. Nå har politiet pågrepet og varetektsfengslet ytterligere fire personer som angivelig var involvert i de voldelige...

Tente på bil rett utenfor politistasjon i Las Palmas

Tente på bil rett utenfor politistasjon i Las Palmas

Guardia Civil og det nasjonale politiet pågrep en 27-åring på tirsdag, mistenkt for å ha satt fyr på en bil ved San José-legekontoret i Las Palmas. En av parkeringsplassens nærmeste naboer er Guardia Civil sitt hovedkvarter på Gran Canaria. Mann med bærepose Hendelsen...