Her møter Kanariøyenes president generaldirektøren for Guardia Civil, María Gámez. Foto: Gobierno de Canarias

Forbereder nye fasiliteter for immigrantene


Regjeringen på Kanariøyene har bedt Madrid om å gjøre i stand to militære bygg for å huse immigranter som kommer til Gran Canaria.

I tillegg jobber Innenriksdepartementet allerede med fasiliteter om bord på et skip for å lette på trykket i flyktningleiren som nå huser over 1000 mennesker i Arguineguín.

Regjeringen ønsker dermed at skipet skal kunne brukes til å huse immigrantene som kommer mens de venter på svar fra coronavirusprøven.

Etter et møte mellom generaldirektøren for Guardia Civil, María Gámez og president Torres i går kunngjorde han at Innenriksdepartementet jobber for å opprette disse fasilitetene.

Vil leie et skip

Torres nektet overfor pressen å si noe om hvor disse fasilitetene i så fall vil være plassert, men planen er ifølge presidenten å flytte mange av immigrantene som nå befinner seg i Arguineguín-leiren.

Regjeringsdelegasjonen på Kanariøyene har indikert at de forsøker å leie et skip i Puerto de La Luz i Las Palmas med kapasitet til rundt 300 mennesker.

Kan ta minst to uker

Skipet skal ha dusjfasiliteter og senger, og dermed langt mer verdige forhold enn i teltleiren. Det kan komme til å ta minst to uker før en slik avtale er på plass, og i mellomtiden fortsetter det å komme rundt 300 immigranter per dag til øygruppen. De fleste av disse kommer til Gran Canaria.

De siste dagers kraftige økning i antallet ankomster har ført til at antallet personer i leiren bare har økt, til tross for at mange har blitt overført til andre fasiliteter.

President Torres har vært i konstant kontakt med forsvarsminister Margarita Robles og innenriksminister Fernando Grande-Marlaska, i tillegg til både statsminister Sánchez og visestatsminister Carmen Calvo som følge av situasjonen.

 
Minst tre av barna i leiren er under fem år gamle
 

Problemer med radarsystemet

I et møte med direktøren for Guardia Civil benyttet også Torres mulighetene til å forklare om problemene med radarsystemet SIVE, som benyttes for å oppdage båter på vei til Kanariøyene.

Systemet har den siste tiden hatt tekniske problemer som gjør at signalene ofte tolkes feil av operatørene. Senest i går ankom en båt til Pozo Izquierdo uten å bli oppdaget av systemet.

Møter den marokkanske konsulen

I dag skal president Torres ha et møte med generalkonsulen til Marokko på Kanariøyene, Ahmed Moussa.

De siste dagene har antallet personer fra Marokko økt, selv om de fleste som kommer er fra Mali, Senegal og andre land i Afrika.