
Advarer mot disse
Både spanske og norske forbrukermyndigheter har funnet hormonforstyrrende stoffer i en rekke solkremer. Flere av dem er rettet mot barnas sensitive hud.
Solkremen er ofte din beste venn i den sterke kanariske sola. Men det finnes flere produkter som inneholder tvilsomme ingredienser, og som den spanske forbrukerorganisasjonen OCU nå advarer mot.
De har sammenlignet 29 produkter, deriblant 14 solkremer med solfaktor 30, og 15 kremer med solfaktor 50+, inkludert merkevarer spesifikt myntet på barnas sensitive hud.
I testen fant de at alle kremene oppfyller den angitte solfaktoren, som avgjør hvor lenge du kan være i sola før du blir brent.
Hormonforstyrrende stoffer
Men mange solkremer inneholdt også mulig hormonforstyrrende stoffer, ifølge OCU. De fant blant annet stoffene homosalat og octokrylen i flere av kremene.
Disse brukes stadig mindre i takt med at de har blitt mer omstridt.
Likevel fant OCU disse stoffene i åtte av 29 kremer.
– Solkremer som inkluderer disse skadelige stoffene, selv innenfor lovlige grenser og ikke overstiger de maksimalt tillate grensene, kan ikke betraktes som av god kvalitet, ifølge OCU.
Spesielt fant OCU stoffet octokrylen i følgende solkremer. Flere av disse retter seg mot barn.
- Babaria Protector Solar para niños SPF 50+ (solkrem for barn)
- Cien Infantil Spray Solar 50+ (Lidl) (solspray for barn)
- Cien Sun Cream Kids SPF 50+ (Lidl) (solkrem for barn)
- Ecran Denenes Leche protectora pieles sensibles atópicas 50+ Spray (spray for sensitiv hud)
– Unngå disse hvis du vil ta vare på barna dine. Velg helst et av produktene som ikke inneholder disse stoffene, uttaler OCU.
Strykkarakter
I Norge har Forbrukerrådet også testet solkremer. De ga hele 29 kremer strykkarakter
– Hele 29 solkremer får strykkarakter og rødt fjes fordi de også inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, skriver Forbrukerrådet.
Blant testtaperne finner vi produkter fra store og kjente merker, som Garnier Ambre Solaire, Piz Buin og Vichy.
Solkremene på bildet over inneholder alle det mistenkte hormonforstyrrende stoffet octocrylene.
— Det er problematisk at produsenter fortsatt tilsetter skadelige stoffer i produktene sine når det åpenbart går an å lage en god solkrem uten. Heldigvis finnes det et relativt godt utvalg av solkremer uten skadelige stoffer, slik at du slipper å få allergifremkallende stoffer og mistenkt hormonforstyrrende stoffer rett på huden, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Bruk gjerne fjorårets solkrem
Men skal du ta den sjansen bør du først lukte på kremen.
— Så lenge du har oppbevart den mørkt og ute av varmen, og den ser og lukter som da du kjøpte den kan du fint bruke den i år også, sier Blyverket.