Dette unngår eksperten på ferie

Er du glad i all-inclusive-buffét og kinabuffét når du er på ferie? Da bør du være klar over dette.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere velger all-inclusive når de er på ferie. Med økte strømpriser og inflasjon er det ikke så rart – all-inclusive gir jo både forutsigbarhet og ofte mye ferie for pengene.

– Vi ser at vi er mer nøkterne og mer prisbevisste nå enn tidligere. Vi velger rimelige reisemål, mer all inclusive og vi venter på de gode tilbudene, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI.

Men reiser man på all-inclusive eller skal spise ute, er det likevel ett sted man bør unngå, skal vi tro eksperten: buffeten.

– Jeg prøver å unngå buffét når jeg er på ferie i varmere land, sier Marina Elisabeth Aspholm.

Hun er professor og leder i faggruppen for mattrygghet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– Mat fra en slik buffe vil være knyttet til en større risiko for matforgiftning enn å spise nylig tilberedt mat som serveres rykende varm. Jeg har hørt om mange eksempler på folk som har fått ødelagt ferien på grunn av en mageinfeksjon eller matforgiftning, forklarer hun til Canariavisen.

Diaré og magesmerter

Hovedproblemet med buffét er temperaturen. Hvis maten står over tid kan bakteriene formere seg raskt hvis den ikke holdes varm eller kald nok. Og symptomene man risikerer er ikke behagelige.

– Når du spiser maten kan du få i deg store mengder bakterier som kan gi deg en infeksjon i tarmen og symptomer som diaré og magesmerter, forklarer Aspholm.

Mange med magesyke

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige mener de fleste hoteller er flinke til renhold, produksjon og oppbevaring av varm mat, og sier Gjensidige generelt har få slike saker, men at magesyke ikke er uvanlig.

– Det er sjelden vi har veldig alvorlige matforgiftninger, men det er veldig mange med magesyke – om man kan kalle det det. I utlandet blir man ofte dårlig som følge av at mat blir håndtert dårlig, sier han til Canariavisen.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll. Foto: Gjensidige

Voll mener ikke det er noen grunn til å unngå all-inclusive på grunn av matsikkerheten.

– Sykdom kan ramme alle, uavhengig av om en spiser på hotellet eller ute på en frittstående restaurant. Samtidig vet vi at når flere blir syke samtidig etter et all-inclusive-besøk, så får det ofte stor omtale. Likevel har vi inntrykk av at dette er et godt og trygt alternativ, sier han.

Hold deg unna disse rettene

Skal du spise på buffét i varmere land er det likevel visse retter professor Marina Elisabeth Aspholm advarer mot.

– Bløtkokte egg. Årsaken til det er at eggene kan inneholde salmonellabakterier. Er eggene hardkokte er de trygge. Og rå østers. Østers filtrerer og samler opp mikroorganismer fra vannet de lever i. Det er betydelig vanligere med bakterier som kan gjøre oss syke i varmere hav enn i kalde norske farvann, sier hun.

Østers er det best å holde seg unna på sydenferie, ifølge professor Marina Elisabeth Aspholm. Foto: Envato Elements

Sjekk anmeldelser

Arne Voll i Gjensidige mener at det kan være lurt å velge gjennomstekt og varmebehandlet kjøtt på ferie. God håndhygiene er også lurt og ikke minst bør man sjekke anmeldelser om hotellet før man bestiller.

– Her vil mange kunne fange opp dårlige opplevelser, påpeker han.

Syk før man kommer til desserten

Og skulle du først bli matforgiftet eller få en infeksjon, er det årsaken som avgjør hvor raskt du blir dårlig. Aspholm forklarer at giftstoffer fra bakterier fører til det vi kjenner som matforgiftning.

– Det kan gå så raskt at hvis forretten har vært kontaminert med bakteriegift så har man blitt syk før man rekker å komme til desserten, forteller hun.

Veien kan være kort fra matbord til toalettet hvis du blir matforgiftet. Foto: Envato Elements

Levende bakterier kan også gjøre oss syke gjennom en matbåren infeksjon. Dette tar lenger tid.

– Det kan ta alt fra noen timer til flere uker før man blir syk. Man kan også bli syk av virus og parasitter som kan finnes i maten og her varierer inkubasjonstid og symptomer avhengig av hva man har blitt smittet med, forklarer professoren.

Kontakt forsikringsselskapet

Er sykdommen et faktum bør du alltid kontakte forsikringsselskapet, før du foretar deg noe.

– Det er veldig kjedelig å avbryte en reise, kjøpe nye hjemreisebilletter, kanskje få ekstra oppholdsutgifter, samt miste resten av den planlagte ferien, for så å få avslag på en del av utgiftene fordi det ikke er ansett som medisinsk nødvendig å avbryte reisen. Ved å ta kontakt, så vil man få informasjon, hjelp og veiledning før man tar slike valg, forklarer Arne Voll.

Du bør også undersøke hvilke legekontorer som er trygge å besøke på ferien.

– Det er dessverre alltid noen «useriøse» legekontorer rundt omkring i den store verden. Ta derfor alltid kontakt med forsikringsselskapet først, så hjelper de deg videre på veien, avslutter Voll, med en tydelig henvisning til dette legekontoret, som Gjensidige har advart mot tidligere.

Har du behov for legehjelp på Kanariøyene har vi en oversikt over private legesentre og sykehus som tilbyr skandinavisktalende personell eller tolk her.

Powered by Labrador CMS