Enkelt triks økte effekten med nesten 1 kW: – Overrasket
Costa Blanca-bosatte Sverre Henrik Bautz fikk seg en real overraskelse da han oppdaget forskjellen.
I Sør-Spania og på Kanariøyene er calima et velkjent fenomen. Denne varme, støvete vinden fra Sahara kan legge igjen store mengder støv på alt, inkludert solcellepaneler.
Derfor passer også Costa Blanca-bosatte Sverre Henrik Bautz (69) på å spyle de med jevne mellomrom når støvlaget ble synlig.
Det burde flere gjøre, mener han.
– Det eneste jeg gjør er å klatre opp med en hageslange med dårlig trykk når jeg ser det blir grått på panelene. Jeg gnukker ikke, jeg bare spyler og da slipper skitten, forteller Bautz.
– Overrasket
Men selv om dette er noe han har gjort flere ganger, var han ikke klar over stor effekt det kunne ha, før han bestemte seg for å sjekke:
– Effekten økte fra 4,73 kw til 5,68 kw. Det er ganske mange prosent og så godt som en kilowatt mer, sier han begeistret til Canariavisen, og fortsetter:
– Jeg ble absolutt overrasket. Vi bor her fast og tar det hver gang det har vært calima. Jeg ser det blir brunt og skittent. Men jeg har aldri tenkt på hvor stor effekt det hadde, så jeg ble overrasket over at det var så mange prosent, sier Bautz.
Stor forskjell på strømregningen
Bautz har også merket stor forskjell på strømregningene etter at solcellepanelene ble installert for et par år siden.
– Strømregningene har blitt mer enn halvert. Vi har vel omtrent bare en tredjedel av det vi hadde før og vi har stort hus med basseng og mange greier. Så vi bruker mye strøm. På sommeren bruker vi hemningsløst på dagen, men på vinteren har vi litt skygge fra nabohus og sånt, så det dekker jo ikke alt, forteller han.
Selv om familien Bautz ikke har mottatt noen offentlig tilskudd for installasjonen, har investeringen vist seg å være lønnsom.
– Vi har ikke sett noe til noe tilskudd fra det offentlige. Det ble søkt om det men vi har betalt av egen lomme. Jeg regner ikke med at vi får det heller, men det er vel nedbetalt i løpet av et par år til. Det var ikke noen hovedsak for oss, sier Bautz.
Slik vedlikeholder du solcellene
Som erfaringen til Bautz viser, lønner det seg definitivt å ta en runde med hageslangen av og til, spesielt etter calima.
I så fall er det smart å gjøre dette tidlig om morgenen, før solen har rukket å varme opp panelene. Solcellene kan nemlig få et «temperatursjokk» hvis de er glohete og plutselig får en dusj med kaldt vann, ifølge Grønt Hjerte.
Hvis panelene er på taket kan det være lurt å leie inn hjelp, dersom du ikke er komfortabel med å klatre opp selv.
Rengjøringen foregår best med helt rent vann under lavt trykk. Du må for all del ikke kjøre på med høytrykkspyler, da dette kan skade og ripe opp panelene.
For en grundigere vask gjør en kombinasjon av vann og mild såpe susen. Dette renser ikke bare panelene dine, men unngår også potensiell kjemisk skade. Du får også kjøpt spesialsåpe til dette, men noen dråper mild oppvasksåpe holder lenge. Skyll av umiddelbart så såpen ikke tørker på panelene.
Om du må gå fysisk til verks på panelene for å rengjøre de, f.eks. på grunn av fugleskitt, kan du bruke en skånsom mopp eller den myke siden på en svamp eller mikrofiberklut, før du skyller forsiktig av.
Du kan også få kjøpt vaskesett som lar deg gjøre dette fra bakken med teleskopstang eller lignende, noe som kan være kjekt hvis en klatretur på taket ikke frister.
Sørg uansett for at du leser manualen til solcellene, før du begir deg ut på rengjøringen selv: feil bruk kan nemlig gjøre at garantien ryker.