En leser reagerte på at de ble bedt om å oppgi kortinformasjon etter å ha scannet koden på denne boten. Men den er ekte, og må betales. Foto: Privat

Slik vet du om boten er ekte

Har du fått en parkeringsbot eller fartsbot på Gran Canaria og lurer på om den er ekte? Du er ikke alene.

Publisert Sist oppdatert

Mange nordmenn blir usikre når de mottar bøter på ferie, spesielt når de blir bedt om å betale via QR-kode og oppgi betalingsopplysninger som kortnummer og CVC-kode. Det blir neppe bedre av å motta brev på spansk i postkassa hjemme i Norge – f.eks. om du har leid bil på øya.

Så hvordan kan du være sikker på at boten du har mottatt er ekte? Her er noen viktige ting å se etter – enten du får boten på Gran Canaria eller hjemme i Norge.

1. Hvor kommer boten fra?

Parkeringsbøter på Gran Canaria kan utstedes av det lokale politiet eller kommunen, dersom du velger å parkere på offentlig sted.

I Mogán kommune, som dekker populære turiststeder som Puerto Rico, er det det lokale politiet som står bak bøtene.

Det er viktig å sjekke om boten har offisiell merking fra politiet eller kommunen. Bøtene inneholder også en QR-kode du leser av for å betale boten, samt informasjon om når og hvorfor boten ble skrevet ut.

Også private parkeringsvakter kan utstede bøter, f.eks. i parkeringshus som er privateid, men disse bærer ikke kommunens offisielle våpen eller navn.

Som regel kan bøtene betales på en automat i nærheten, og da til halv pris innen en viss frist. Bøter fra kommunen lar seg også betale via kort på nett.

2. Nettsider og betalingsløsninger varierer

Merk at nettsider og betalingsløsninger kan variere fra kommune til kommune på Gran Canaria.

I eksempelet fra Mogán kommune sendes betalingen via en portal, gestmogan.com, som sender deg videre til banken BBVA.

Dette er en sikker løsning med en kryptert nettside som slutter på «bbva.com». Ender adressen med noe annet bør du være skeptisk.

I andre kommuner kan de bruke andre banker eller portaler, men prinsippet er det samme – det bør være en offisiell, sikker nettside, gjerne med «https://» og et hengelåssymbol ved siden av adressen.

Om du er i tvil bør du søke opp navnet på betalingsportalen og nettsiden, f.eks. på Google.

3. Hva skjer hvis du får boten i Norge?

Mange nordmenn opplever også å få brev i posten etter hjemkomst, spesielt fra Dirección General de Tráfico (DGT), Spanias sentrale trafikkmyndighet.

DGT håndterer blant annet fartsovertredelser, trafikkbøter og bot for manglende betaling på motorveier.

Disse bøtene skiller seg fra de som kommunen utsteder, da de er landsdekkende og ikke lokale.

Brevet vil ofte komme som rekommandert post, og det skal inneholde informasjon om overtredelsen, beløpet som skal betales, og en offisiell nettside for betaling.

Det er viktig å være klar over at også DGT benytter sikre portaler for innkreving av bøter. Disse portalene er offisielle og kan verifiseres på DGTs nettside.

Hvis du er usikker på om et brev fra DGT er ekte, kan du sammenligne informasjonen på brevet med det som står på DGTs offisielle nettsider eller kontakte dem direkte.

Falske bøter vil ofte ha feilaktig informasjon, dårlig språk, eller lede deg til en ukjent nettside uten kryptering.

Felles for disse er likevel at de kommer på spansk – så dårlig språk er ikke alltid lett å oppdage.

Enkelte hevder også at du kan kasta boten i søppla – men før du gjør det bør du være klar over at folk har havnet i fengsel i opptil et år på Gran Canaria som følge av ubetalte bøter. Det er neppe det du ser for deg når du lander på øya, så vi fraråder å ignorere disse bøtene.

Er du i tvil kan du kontakte DGT her.

4. Kryptering og sikker betaling

Enten det er en bot fra kommunen eller DGT, er kryptering av nettsiden avgjørende.

Sørg for at nettadressen starter med «https://» og at det er et hengelåssymbol i adressefeltet.

Dette betyr at dine betalingsopplysninger blir overført sikkert, men kryptering i seg selv er ingen garanti for at boten ikke er svindel.

Hvis du blir sendt til en ukryptert side eller en nettside som virker mistenkelig, bør du avstå fra å oppgi kortinformasjon.

Det samme gjelder hvis magefølelsen er feil: da bør du gjøre flere undersøkelser før du betaler boten.

5. Forskjell mellom lokale og nasjonale bøter

Det er viktig å forstå forskjellen mellom lokale parkeringsbøter utstedt av kommunen, som for eksempel i Mogán, og bøter fra nasjonale myndigheter som DGT.

Kommunale bøter gjelder kun innenfor kommunen og blir ofte lagt på frontruten på kjøretøyet ditt, mens bøter fra DGT kan sendes til deg uansett hvor i Spania overtredelsen fant sted – og de kan også bli sendt til deg i Norge.

Begge er like seriøse, men håndteres av ulike etater med egne betalingssystemer.

Som abonnent hos Canariavisen har du alltid en hjelpende hånd hos oss: send oss bilde av din bot, så hjelper vi deg gjerne!
Powered by Labrador CMS