ALKOHOL I VARMEN: – Ikke en god idé, konstaterer lege og allmenspesialist Hege Strømsnes. Foto: bilyanas1/Envato Elements

Sydenlegen med klart råd: –⁠ Tredoblet risiko for tidlig død

Norsk lege på Gran Canaria med klar advarsel til øltørste nordmenn i syden.

Publisert Sist oppdatert

Det norske legesenteret på Gran Canaria har et klart budskap til nordmenn som har et høyt alkoholforbruk på ferie: Minst mulig alkohol.

Dette er basert på den siste forskningen som viser at alkohol, selv i små mengder, øker risikoen for en rekke helseproblemer, og i tillegg har null helsegevinst.

− Alkohol, selv i små mengder, øker risikoen for en rekke helseskader, blant annet kreft, leverskade, høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerte- /karsykdommer, forteller Hege Strømsnes, lege og allmenspesialist ved Det norske legesenteret på Gran Canaria.

– Øker risikoen

Strømsnes peker ut høyt alkoholforbruk over tid som en særlig bekymring blant mange nordmenn som bor på Gran Canaria.

− Høyt forbruk av alkohol over tid øker risikoen for sykdommer i hjernen som demens, i nervesystemet, høyt blodtrykk, hjerneslag, kreft, leversykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen og hjertearytmi. Dette gjelder mange nordmenn på Gran Canaria, påpeker hun.

Det er en tredoblet risiko for tidlig død blant de som drikker minst fem øl, en hel flaske vin, eller ¼ flaske brennevin flere ganger i uken, ifølge legen.

Hege Strømsnes og teamet på Det norske legesenteret i Arguineguín på Gran Canaria. Foto: Det norske legesenteret
Hege Strømsnes og teamet på Det norske legesenteret i Arguineguín på Gran Canaria. Foto: Det norske legesenteret

Farlig kombinasjon

Legen advarer også mot å blande alkohol med medisiner, og trekker frem flere spesifikke medisiner man bør være ekstra forsiktig med:
  • Blodfortynnende medisin, som Albyl-E og Marevan kan gi risiko for indre blødninger.
  • Alkohol sammen med betennelsesdempende medisiner som Ibux, Naproxen osv. kan forsterke bivirkninger i mage- og tarmsystemet.
  • Sovemedisiner og beroligende medisiner.
  • ADHD-medisin
  • Medisiner mot Parkinson
  • Epilepsimedisiner
  • Sterke smertestillende
  • Angstdempende medisiner

– Hvis du tar alkohol sammen med medisin som også påvirker hjernen og nervesystemet, kan alkoholen og medisinen forsterke hverandre. Det kan føre til at du blir mer sløv og døsig, at din reaksjonsevne blir langsommere og at du puster tyngre, forklarer Strømsnes, og legger til:

− Både medisinene og alkoholen skal brytes ned av organene i kroppen, spesielt i leveren. Det blir en ekstra belastning på organene å få alkohol i tillegg. Kombinasjon av legemidler og alkohol kan gi flere uønskede virkninger, for eksempel at effekten av medisinen blir redusert eller at bivirkninger forsterkes, forklarer Strømsnes.

Hun minner også om at alkohol svekker kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, så hvis du har en infeksjon, bør du ikke drikke alkohol.

– Ikke en god idé

Strømsnes legger til at alkohol i varmen er en dårlig idé.

− Når det er varmt så taper vi veske. Dersom vi ikke øker veskeinntaket så blir vi dehydrerte. Hvis vesken som inntas er alkohol, så forsterkes vesketapet og dehydreringen øker. Med det øker risikoen for svimmelhet, besvimelse, uvelhet, kvalme, hjerteflimmer, nyresykdom og så videre, advarer hun.

Nyere forskning viser dessuten at alkohol gir null helsegevinst, også i små doser.

Rådet fra sydenlegen er dermed klart:

– Minst mulig alkohol!
Powered by Labrador CMS