Foto: Shutterstock/Medicinenet

Tær i trøbbel –⁠ slik unngår du fotsopp ved bassenget

Sommeren er endelig her, og for mange nordmenn betyr det å nyte solfylte dager på Kanariøyene. Men mens vi koser oss med strandliv og varme kvelder, er det lett å glemme at føttene våre må gå i krig – mot soppinfeksjoner.

Publisert Sist oppdatert

De florerer det nemlig av ved våte bassengkanter og på velbrukte solsenger.

Og den ellers så deilige sommervarmen på Kanariøyene gjør det dessuten ekstra fristende å lufte tærne ved hjelp av de allestedsnærværende sandalene.

Men bare føtter og tær som stikker ut av de loslitte flip-flopsene i disse områdene, der hundrevis av andre gjerne tråkker rundt barbeint, kan by på ferieproblemer.

Mens du bader og soler deg, kan sopp, vortevirus og annet gufs finne seg et nytt hjem mellom tær og under føtter.

Her er noen tips for å holde føttene dine glade og sunne hele ferien!

Når soppen får feste

Fotsopp, eller dermatomykose, er en av de vanligste plagene kanariske fastleger må behandle om sommeren. Det er kanskje ikke så rart, for denne ubehagelige soppsykdommen elsker varme og fuktige omgivelser.

Symptomer som intens kløe, rødhet, stikking, flassing og til og med blemmer mellom tærne, er ikke det de fleste av oss forbinder med ferieglede.

Soppen bryter ned keratin i hud, hår og negler og trives derfor ekstra godt når vi går barbent rundt basseng og dusjanlegg.

Onykomykose er en annen type soppinfeksjon, og den er riktig så glad i tånegler.

Får du denne soppen på besøk kan du regne med tykke, sprø og misfargede negler, og i verste fall, vond lukt og smerter.

Den vanligste synderen er soppen Trichophyton rubrum, men også andre sopp kan slå seg ned mens du sprader ved bassengkanten.

Slik holder du soppen unna

Selv om det kan være fristende å gå barbent hele ferien, er det lurt å ta forholdsregler for å unngå slike plager.

Her er noen enkle tips, ifølge NHI – men følg for all del luftetipsene hjemme, og ikke ved bassenget:

  • Hold føttene tørre, særlig mellom tærne. Vær påpasselig med grundig tørking mellom tærne etter dusjing, bruk eventuelt hårføner
  • Gå barfot slik at føttene dine får luftet seg så mye som mulig når du er hjemme. Bruk om mulig luftige sandaler som er åpne for tærne
  • Sokker bør skiftes hyppig, og absorberende, ikke-syntetiske sokker bør foretrekkes. Svetter du mye på føttene, skift sokker to ganger daglig
  • Skift mellom flere sko slik at skoene rekker å tørke mellom hver gang du bruker dem
  • Eventuelt kan du bruke pudder mellom tærne, eventuelt pudder som inneholder antisopp-middel
  • Beskytt føttene dine i offentlige bad og garderober. Bruk badesandaler
  • Ikke lån sko av andre
  • Har du fått fotsopp bør sokkene vaskes på 60°C

Om du får fotsopp

Om du har fått fotsopp, er det heldigvis råd å få, da også:

Kremer som brukes til lokalbehandling får du kjøpt på apoteket. Da kan du be om preparater med «terbanafina» eller «imidazol».

Førstnevnte virker raskest og påføres én gang daglig i én uke, men doseringen avhenger av de ulike salvene eller medisinene du kjøper. Med disse to virkemidlene kan du imidlertid ta knekken på den kjipe fotsoppen.

Dersom infeksjonen ikke går bort med egenbehandling og reseptfrie medisiner, kan det være lurt å ta en tur til legen. Da får du eventuelt resept på sterkere krutt i form av tabletter.

Powered by Labrador CMS