Denne bagasjefeilen kan koste deg dyrt. Foto: Avinor - Espen Solli

Tipsene som kan redde julereisen

Disse feilene kan ødelegge hele julereisa.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager setter tusenvis av nordmenn seg på fly, enten de skal til Kanariøyene på ferie, eller hjem for å besøke familie til jul.

Dermed blir det også travle dager på flyplassene, både i Norge og på øygruppen.

For å minimere stress, uønskede hendelser og forsinkelser, er det lurt å kjenne til hvilke regler som gjelder for håndbagasje, innsjekket bagasje, tider og regler. Det er nemlig mye som ikke er lov, og som kan ende opp med å koste deg tid og penger.

– Julen nærmer seg, og mange skal reise til fjern og nær for å besøke kjente og kjære. For at det skal bli en trygg og god reise for alle, er noen enkle forberedelser viktig og vil bidra til å gjøre reisen mer effektiv og behagelig, sier kommunikasjonsansvarlig Eline Hyggen Skari i Norwegian til Canariavisen.

Pass på vekt og størrelse

Mange flyselskaper gjør seg ekstra flid med kontroll av bagasje i disse dager. Har du med for mye risikerer du å betale store summer.

Selskapene kan veie bagasjen din ved gaten. Årsaken til at mange selskaper er strenge er naturligvis økonomi, men også sikkerhet. Vekten må fordeles jevnt i flyet og drivstoff beregnes ut fra dette, samt vær og vind på turen.

For mye håndbagasje i kabinen kan også gå på sikkerheten løs, for eksempel under en evakuering.

I tillegg er det slik at mye håndbagasje fører til forsinkelser, fordi alle da må stoppe opp for å laste bagasjen inn i hattehyllene.

Har du overvekt risikerer du derfor å betale gebyrer, samt at håndbagasjen din må sjekkes inn ved gate.

Gebyrene avhenger av flyselskapet, men hos Norwegian må du ut med 135 kroner per kilo, per strekning, dersom du allerede har sjekket inn den bagasjen som var inkludert i billetten din.

Gebyrene hos SAS er satt opp litt annerledes. Prisene avhenger av hvor du reiser. Innenlands koster det 350 kroner hvis bagasjen veier mellom 23,1 og 28 kilo. Veier den mellom 28,1 og 32 kilo må du ut med 600 kroner ekstra.

På reiser i Europa og Skandinavia koster 23,1 - 29 kilo deg 450 kroner, mens 28,1 - 23 kilo koster 800 kroner.

Med andre ord kan overvekt og dårlig planlegging bli meget kostbart.

– Skal man reise med spesialbagasje bør man også undersøke i forkant om dette er innenfor de vekt- og målgrensene vi tillater om bord, og undersøke i forkant om de som skal reise har bagasje inkludert, forklarer Skari.

– Spesialbagasje må sjekkes inn minimum én time før avgang, legger hun til.

Eline Hyggen Skari i Norwegian har gode tips til julepassasjerene. Foto: Thomas Brun NTB / Kommunikasjon
Eline Hyggen Skari i Norwegian har gode tips til julepassasjerene. Foto: Thomas Brun NTB / Kommunikasjon

Verdisaker skal i håndbagasjen

Det er viktig at alle verdisaker og ting du trenger på reisen pakkes i håndbagasjen. Du vil ikke finne ut at den viktige blodtrykksmedisinen ligger i lasterommet på 32

000 fots høyde, ei heller vil du bli utsatt for tyveri og tap av verdisaker som ikke dekkes av forsikringen.

– Vi anbefaler alle å legge ID-papirer, medisiner, nøkler og verdigjenstander i håndbagasjen, sier Skari.

Den anbefalingen gjør hun rett i å komme med. Forsikringsselskapene har nemlig advart flere ganger mot å sende verdisaker i innsjekket bagasje.

Reiser du med innsjekket bagasje, er det viktig å være klar over at forsikringen ikke dekker tap av verdisaker fra denne.

– Derfor vil selskapene i de aller fleste tilfeller redusere erstatningen med 100%, der hvor den reisende ikke har fulgt disse forskriftene, forklarer kommunikasjonssjef i Gjensidige Marie Brudevold til Canariavisen.

Hun ramser opp en rekke ting som folk ofte putter i kofferten, men som burde ha vært med inn i kabinen.

– Det gjelder f.eks. ting som fotoapparat, optisk utstyr, smykker, dyre klokker, kontanter, PC, nettbrett og andre elektroniske apparater. En grei huskeregel er å ta med seg alt som kan være interessant for en tyv inn på flyet, sier Brudevold.

Les også:

Nok et bagasjetyveri på Gran Canaria: – Utilgivelig

Lad batteriene

En nødlader kan være kjekt, men husk å sjekke at den kan være med om bord. Foto: Envato Elements
En nødlader kan være kjekt, men husk å sjekke at den kan være med om bord. Foto: Envato Elements

Og da snakker vi ikke bare om å få seg en god natts søvn før reisen, selv om dette også er lurt. Å være opplagt og våken under reisen gjør det enklere å holde styr på familie, bagasje og gjøremål.

Det er også lurt å huske batteriene på telefon og nettbrett, både til innsjekk, eventuell jobb og ikke minst underholdning på turen.

–Mange benytter seg av telefon eller nettbrett for innsjekk og for underholdning underveis på reisen. Det er smart å ha denne ladet og også smart å ha en lader med som er lett tilgjengelig, sier Skari.

Sjekk at nødladeren er godkjent

I mange tilfeller kan reisen også vare lenger enn planlagt. Ventetid før og etter selve flyturen er også perioder hvor mobiler og nettbrett blir flittig brukt.

Å ha en nødlader i bagen kan derfor være lurt, men husk på at det er grenser for hvor store disse kan være, av hensyn til sikkerheten.

Stort sett alle flyselskaper godtar nødladere med opptil 100 Wh kapasitet. Er den over dette bør du sjekke med flyselskapet først, mens den maksimale grensa som er tillatt av luftfartsmyndighetene er 160 Wh.

Dette med Watt-timer kan bli forvirrende for mange. De fleste nødladere og duppedingser oppgir nemlig kapasitet i mAh – altså tusendels amperetimer.

Vi skal ikke gå nærmere inn på formelen – den kan du lese mer om hos Digi.no, som også har en kjekk kalkulator for omregning – men her er en enkel oversikt:

  • Med 3,7 vold spenning tilsvarer 100 Wh ca. 27000 mAh. En ganske stor nødlader med andre ord.
  • 160 Wh tilsvarer rundt 43000 mAh.
Ifølge Norwegian godtar de nødladere opptil 100 Wh. SAS opplyser at du kan ha med to stk. fra 100 - 160 Wh.

Ikke sikkert du kan bruke nødlader

Det er likevel ikke sikkert at du får lov til å bruke nødladeren mens du er om bord.

Norwegian nekter for eksempel sine passasjerer å bruke nødladere på sine fly, en praksis Digi.no omtalte som den mest restriktive over hele linja.

Hyggen Skari bekrefter overfor Canariavisen at denne praksisen fremdeles gjelder:

– Vi har ikke endret policy på dette med nødladere, sier hun.

Møt opp i god tid

I jula er det mange som skal ut å reise. Å legge på litt ekstra tid gjør prosessen med innsjekking, sikkerhetskontroll og å finne gaten mindre stressende.

Husk at flyplasser ofte innebærer lange gåturer. Det sies tross alt at nordmenn alltid må gå lengst – uten at vi kan bevise dette.

– Da slipper du å måtte løpe mens det blinker ‘gate closing’ på tavla, noe som for de fleste er en dårlig start på flyturen, sier kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS til Canariavisen.

Hyggen Skari er enig, og minner også om at man kan bruke selvbetjeningsmuligheter.

– For oppmøte på flyplassen anbefaler vi at alle sjekker tider for innsjekk og er ute i god tid. Der det er mulig anbefaler vi å bruke Norwegian-appen eller selvbetjenings-kioskene for innsjekk og bag drop, sier Skari.

Her kan det være greit å påpeke at du ikke har denne muligheten på Kanariøyene. Her gjøres innsjekken på det gamle viset, og du må regne med å stå i kø for å levere bagasjen, selv om du kan sjekke inn på nett.

Les også:

Krevde 10.000 i avbestillingsgebyr

Sjekk detaljene

Det finnes neppe noe mer kjedelig enn å møte opp på flyplassen, bare for å finne ut at du ikke får være med flyet fordi du skrev navnet ditt feil da du bestilte reisen.

– Sjekk at all informasjon på reisedokumentene stemmer, du er nemlig selv ansvarlig for det. Feil navn på flybilletten kan koste deg hele drømmeferien. Så snart du mottar billetten på mail, sjekk at alle detaljer stemmer. Sjekk så at pass og vaksiner er gyldig i forhold til dit du skal, sier kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS til Canariavisen.

Reiser med barn

Å reise med barn kan gjøre det hele enda mer komplisert. De krever oppmerksomhet, de kjeder seg, de sparker i setet foran seg. Som om vi ikke hadde nok med å passe på oss selv oppe i alt dette!

Foto: Envato Elements
Foto: Envato Elements

Heldigvis er det mye du kan gjøre for at reisa blir trivelig, også med barn.

–Sett de i fokus og sørg for mat, drikke, underholdning og klesskift

underveis. Spør kabinpersonalet til råds om du lurer på noe. De har lang erfaring med å sørge for at også våre minste gjester får en fin tur, forklarer Tonje Sund.

Vis hensyn

Når mange skal ut å reise blir det fort litt knuffing og grinete passasjerer. Ved forsinkelser, kanselleringer og lange køer er det fort gjort å miste motet.

Ved å være godt forberedt på eventuelle problemer, planlegge hva du skal ha med deg god tid i forveien og ved å møte opp tidlig, kan du unngå mange av disse problemene.

– Julen er en av de travleste tidene og det er mange på reise denne måneden. Noen reiser mye og er veldig rutinerte, mens andre sjelden tar fly eller kanskje er ute og reiser for første gang. Vi oppfordrer alle til å vise litt ekstra hensyn til de som er rundt deg, slik at alle får en hyggelig reiseopplevelse, avslutter Skari.

Les også:

Slik feirer de jul på Kanariøyene (+)

Powered by Labrador CMS