Dette bør du gjøre med kofferten når du kommer hjem fra ferie, ifølge Gjensidige. Foto: Myra Thompson/Shutterstock

–⁠ Tøm bagasjen

– Får du dette på huden eller i huset, vil du nok ikke glemme denne ferien med det første, advarer Gjensidige.

Publisert Sist oppdatert

Som Canariavisen skrev om i forrige uke, forventer skadedyrekspertene at de fryktede veggedyrene vil spre seg til Kanariøyene også.

I Frankrike har de nå store problemer med en invasjon av veggedyr, og problemet har også dukket opp enkelte steder i Spania.

For å unngå at veggedyrene blir med hjem har kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige et klart råd til Canariavisens lesere:

Tøm bagasjen

– Ved mistanke om veggedyr, tøm bagasjen og kofferten ute når du kommer hjem. En mulighet er å legge koffert og klær i badekaret, et sted hvor det kan være lett å observere disse, og hvor det er vanskelig for veggedyrene å stikke av, sier han til Canariavisen.

Om du har mistanke om veggedyr bør du dessuten fryse ned innholdet i kofferten.

–Det finnes flere selskaper som kan ta i mot kofferter og klær for å fryse disse ned i noen dager.

Det er noe blant annet Skadedyrkontrollen Øst tilbyr. Ifølge Dinside henter de kofferten din på Gardermoen og leverer den tilbake når nedfrysingen er gjennomført. Tjenesten må forhåndsbestilles.

– Hvor lang tid i forveien vi må ha beskjed, spørs litt på tidspunkt for henting, men vi får som regel henta kofferten dersom de gir oss noen dagers varsel, sier daglig leder Dag Bekkelund til DinSide.

Skal du fryse det selv bør tekstiler og gjenstander få minst tre døgn i 18 minusgrader, ifølge Folkehelseinstituttet.

Hardføre

  Dette er veggedyr

  • Veggedyr er små, rødbrune insekter som lever av blod. De har en oval, flat kroppsform og er 5-6 mm lange.
  • Veggedyr var nesten utryddet i Norge på 1950-tallet, men har gjort et comeback de siste 15 årene på grunn av insektmiddelresistens og økt global reisevirksomhet.
  • Veggedyr er mest aktive om natten og suger blod fra bitt i eksponert hud. De gjemmer seg i sprekker i vegger, møbler, sengeklær og bagasje. De legger eggene sine i skjulestedene sine.
  • Veggedyr overfører ikke smittsomme sykdommer, men bittene deres kan være kløende og ubehagelige.
  • Veggedyr kan bekjempes med frysing eller kjemisk behandling, men det kan være vanskelig og kostbart å bli kvitt dem helt.
  • For å unngå å få veggedyr med seg hjem fra reiser, bør man sjekke hotellrommet for tegn på veggedyr, som ekskrementer, hudskall eller blodflekker. Man bør også holde bagasjen lukket og unngå å legge den på sengen eller gulvet.

Kilder: FHI, The Local

Veggedyr er nemlig særdeles hardføre insekter, og får de først fotfeste er de vanskelig å bli kvitt.

– Da må du be om profesjonell hjelp for å bli kvitt de. Dette kan fort bli kostbart, fordi veggedyrene ofte er resistente mot gift. Møbler og klær som er berørt må derfor ofte fryse- eller varmebehandles, sier Voll til Canariavisen.

Han får støtte av teknisk sjef hos skadedyrbekjemperen Rentokil i Norge, Arne Nese.

– Det går ikke over av seg selv.Mange bruker fremdeles gift, men de har blitt bekjempa så tungt med gift at det finnes mange resistente stammer. Det virker ikke lenger. Da bruker vi varme som starter dødsprosessen. Vi varmer opp rommet til 43 grader og bruker tørkepulver langs kantene der de går. De får det på seg og dør av dehydrering, sier Nese til Canariavisen.

Arne Volls tips for å unngå veggedyrplagen: 

  • Oppbevar klærne i kofferten mens du er på reise, og unngå å ha kofferten liggende åpen på gulvet
  • Sjekk sengen på hotellet etter sorte ekskrementer fra veggedyr
  • Sjekk også under sengen, badet og flytt litt på møbler i boenheten og ta en ekstra runde på kjøkkenet for å se etter spor etter skadedyr.
  • Når du kommer hjem, er det smart å legge kofferter, vesker og klær i fryseboksen i et par dager.
  • Eventuelt legg koffert og klær noen dager i et badekar om det er tilgjengelig for lettere å observere disse
  • Vær på utkikk etter røde og kløende prikker på huden, samt dyr og ekskrementer (små sorte prikker) i kriker og kroker, særlig i sengen og madrassen, den første tiden etter hjemkomsten
Powered by Labrador CMS