Forbrukerorganisasjon: Smittesporingsapp oppfyller krav om personvern


En ny studie utført av organisasjonen for forbrukere og kunder, OCU, viser at den spanske smittesporingsappen Radar Covid oppfyller alle krav og garantier om personvern. Hovedårsaken er at tjenesten ikke samler inn personlig informasjon.

Appen krever dessuten bare de helt nødvendige tillatelser for å fungere, slik som bruken av Bluetooth for å koble til enheter i nærheten, og bruk av data for å kommunisere med serveren.

Bruker ikke GPS

Kommunikasjonen foregår også kryptert og uten informasjon om brukeren, enheten eller lokasjon. Appen bruker ikke GPS, og informasjonen som overføres er kryptert. Informasjonen overføres heller ikke til tredjeparter, og kun myndighetenes servere er involvert i den lille dataprosesseringen som blir gjort.

– Informasjon som blir generert av appen blir lagret i kryptert form på brukerens egen mobiltelefon, skriver OCU i pressemeldingen.

Kun en av tre har lastet ned appen

OCU håper deres konklusjon vil bidra til at enhver tvil rundt appens personvern og sikkerhet nå blir lagt død. Ifølge en ny undersøkelse hadde kun en av tre innbyggere lastet ned appen. Årsakene som gikk igjen var tvil rundt personvernet, tvil om appen i det hele tatt fungerer og i en god del tilfeller fordi appen ikke var klar for bruk i deres region enda.

OCU påpeker derfor i sin rapport at appen må integreres med systemene til helsemyndighetene i hele landet. De mener at appen først vil gi god nytte for seg når den er tilgjengelig overalt. Forbrukerorganisasjonen mener dessuten at appen bør godta PCR-resultater fra private laboratorier, slik at også de som tester seg her kan oppgi resultatet i appen.

Det er også viktig at appen blir gjort kompatibel med lignende systemer i Spanias naboland, ifølge organisasjonen.