Forbyr røyking på 42 strender i Andalusia

Myndighetene vil sneipene til livs. «


Den siste tiden har Andalusia-regionen i Spania innført røykeforbud på en rekke strender. I 2020 innførte regionen forbud på 21 strender.

Nå følger flere etter mye egne forbud.

Kampanjen for å få slutt på røykingen begynte allerede i fjor, men utvides nå også til flere strender og 50 svømmebasseng.

Vil sneipene til livs

Målet med kampanjen er todelt: for det første ønsker regionene at badegjester skal slippe passiv røyking på strendene. For det andre er forurensning fra sigarettsneiper et stort problem på strendene og i havet.

I følge NBC News overgår sigarettsneiper alle andre former for søppelforurensning i havet.

Provinsen med desidert flest strender som nå har røykeforbud er Cádiz. 22 strender her har nå fått innført forbudet, skriver Diario de Sevilla.

I Malaga finner vi 10 strender med forbud, mens Almería har innført dette på fire strender. Det samme gjelder i Huelva-provinsen.

I Granada er det bare én strand som har fått forbud, mens stranda ved innsjøen i Almodóvar del Río også har fått røykeforbud i Córdoba.

Forbud på Kanariøyene allerede i 2012

På Kanariøyene ble det innført delvis røykeforbud på strendene i turistkommunen Mogán allerede i 2012.

Dette skapte heftig debatt, og i 2020 innførte kommunen totalt røykeforbud på alle strender. Begrunnelsen for forbudet var smittevernråd fra den spanske epidemiologiforeningen.

Siden den gang har forbudet fått stadig mer støtte i befolkningen.

Også Arucas kommune på Gran Canaria har foreslått forbud mot røyking på strendene. Kommunen ønsker dessuten å forby plastflasker, og også dette begrunnes med miljøskader.