En video viser hvordan en rotte kommer vandrende gjennom leiren med noe i munnen, rett forbi der immigrantene må leve på bakken utendørs.

Fordømmer forholdene i leiren: –⁠ Det er inhumant. Det er ulovlig


De forferdelige forholdene i Arguineguín-leiren som nå huser over tusen flyktninger i telt og på bakken er uholdbare. Som Canariavisen kunne avsløre i går er situasjonen i leiren kaotisk og bemanningen frykter nå for sin egen helse og sikkerhet.

Den overfylte leiren hvor immigranter har måttet sitte utendørs i både regn og stekende sol i flere dager har også ført til konflikter blant immigrantene. I går ble en video publisert på sosiale medier, der man kan se at det nasjonale politiet pågriper og fører to immigranter bort etter en angivelig slåsskamp. Denne skal ha oppstått fordi enkelte personer forsøkte å kreve adgang til et av teltene som Røde Kors har satt opp, etter å ha tilbragt onsdag natt ute i regnet.

Konfrontasjonen ble filmet av fiskere som var på vei inn i havna.
Ifølge tall fra Røde Kors er det nå 1289 immigranter i leiren og et stort antall båter samler seg opp i havna.

Saken Canariavisen publiserte i går har fått stor oppmerksomhet. Etter publiseringen ble saken også omtalt av spansktalende lokalbefolkning i flere grupper på Facebook og delt gjentatte ganger på Twitter. Lokalbefolkningen reagerer på situasjonen og sier det nå har gått for langt.

 
Flyktningleiren: – I ferd med å kollapse, sier kilde på innsiden
 
Til tross for økt bemanning i leiren har mannskapene fra Røde Kors og politiet hendene fulle ved havna. Det som skulle være en midlertidig leir for å coronateste immigranter har blitt til en skamplett for Arguineguín, og saken har fått internasjonal oppmerksomhet.

Blant bildene og videoene som kommer ut av leiren er et klipp som nå har gått viralt i sosiale medier. Det viser hvordan en rotte går gjennom leiren med noe i munnen, forbi immigrantene som sover utendørs. Dette er bare et av mange klipp og bilder som viser de forferdelige forholdene disse menneskene nå lever under etter å ha flyktet fra sult, krig og pandemien som også herjer i afrikanske land.

– Det er inhumant. Det er ulovlig.

Presidenten i øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, har fordømt forholdene i leiren og selv delt videoen.

– Vi kan ikke fortsette å tillate den inhumane behandlingen og brudd på internasjonal lov overfor immigranter som er stuet sammen på Arguineguín-havna. Det er inhumant. Det er ulovlig, skriver Morales i en melding rettet mot statsministeren i Spania, Pedro Sánchez, inkluderings, sosial og innvandringsminister José Luis Escriva og innenriksminister Fernando Grande Marlaska.

Går tregt

Til tross for den stadig mer spente situasjonen sør på nordmennenes favorittøy tar myndighetene seg tilsynelatende god tid. Innenriksdepartementet jobber riktignok med å sette opp fasiliteter ombord i et skip i tillegg til at de ønsker å benytte militærbrakker, men prosessene har gått tregt.

De midlertidige mottakene er ment å ta imot immigrantene i påvente av en coronatest og innhenting av persondata fra politiets side, før de kan sendes til andre fasiliteter. Denne prosessen er ment å ta 72 timer, men blir forsinket av de mange ankomstene og den manglende kapasiteten.

Besøker Kanariøyene

I går kunne innenriksminister Fernando Grande Marlaska kunngjøre at han kommer til Kanariøyene 6. november for å vurdere situasjonen, sammen med innenrikskommisjonær Ylva Johansson fra EU.

Så langt i år har det kommet over 10 000 immigranter til Kanariøyene, som gjør 2020 til et av årene med historisk mange ankomster, etterfulgt av toppårene 2006 og 2007, da øyene opplevde en lignende flyktningkrise.

Grande Marlaska var også på øygruppen for ni måneder siden, også den gangen for å diskutere immigrantproblematikken som øyene opplever. Siden den gang har problemet bare blitt større, og  på torsdag måtte  myndighetene nok en gang benytte et coronastengt hotell i Puerto Rico for å huse rundt 300 immigranter som ble holdt i leiren.