Foto: Canariavisen

Foreslår 14 dagers karantene for reisende fra risikoland


Den spanske epidemiologforeningen SEE ber om at Spania innfører 14 dagers karantene for alle reisende fra risikoområder som ankommer landet.

Dette er tiltak som mange andre land har innført for lengst, men Spania har valgt å ikke kreve karantene for reisende fra EU og Schengen-land, til tross for høyt smittetrykk flere steder.

Spania krever at alle reisende har en negativ coronaprøve som ikke er eldre enn 72 timer, samt at de fyller ut et skjema for innreise i appen Spain Travel Health før man reiser. Du kan lese mer om hvilke krav som gjelder for innreise til Spania for nordmenn her.

Reisestopp mot enkelte land

Også Spania har innført strenge begrensninger mot land som har høy smitte, slik som Storbritannia som fikk full reisestopp tidligere i år.

Fra lørdag innfører Spania ti dagers karantene for reisende fra India. Landet har for 12. dag på rad rapportert om over 300 000 smittetilfeller på et døgn, skriver VG.

Allerede krever Spania at reisende fra Brasil, Sør-Afrika, Botswana, Cormoros, Ghana, Kenya, Mazomabique, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Peru og Colombia må gå i karantene, skriver Canarias 7.

Det SEE nå foreslår er at kontrollen ved grensene skal strammes inn ytterligere. Dette forslaget kommer nå fordi det er ventet større reiseaktivitet i sommer, spesielt med turister. Mange av disse kommer fra land med høy smitteutbredelse, også med muterte varianter.

Frykter muterte varianter

SEE frykter at for slappe innreiseregler kan føre til økt spredning av muterte virusvarianter som kan føre til mer alvorlig sykdom eller som er motstandsdyktige mot vaksiner.

Foreningen påpeker at vaksinasjonen enda ikke har kommet langt nok i Spania til å snakke om flokkimmunitet, og at denne prosessen vil ta tid.

Når unntakstilstanden i Spania offisielt er over 9. mai kan også en del restriksjoner forsvinne, ettersom disse er innført med mandatet i lov om unntakstilstand.

Det innebærer spesielt økt reising mellom regionene i Spania, og SEE frykter at befolkningen og turister vil bli mer avslappet og uansvarlige på sommeren.