ENDRING: Nå er det også lov å møte venner og bekjente andre steder enn på utesteder på Gran Canaria. Illustrasjon: Envato Elements

Forlenger strenge tiltak på Gran Canaria –⁠ men dette løsner de på


Oppdatering: i en tidligere versjon av saken skrev vi at tiltakene er forlenget til 8. januar. Dette stemmer såklart ikke: tiltakene er forlenget til 8. februar.

Selv om kurven for nye tilfeller ser ut til å flate ut litt på Gran Canaria har regjeringen på Kanariøyene bestemt at nivå tre skal forlenges i enda en uke. Det innebærer fortsatt strenge tiltak slik som portforbud og begrensninger på utelivet.

Kan ha besøk

Man har heller ikke lov til å møtes mer enn fire personer dersom man bor i forskjellige husstander, men en ny endring tillater også at man har besøk eller møtes på andre steder enn restauranter og utesteder.

Tidligere har det kun vært mulig å møte personer fra andre husstander på utesteder og hoteller.

Dermed kan du nå ha besøk av andre, eller dra på besøk til venner. Forutsetningen er at det totale antall mennesker i gruppen ikke overstiger fire personer. Skal man være flere enn dette må alle bo sammen.

Flere har stilt spørsmål ved denne endringen, ettersom de fleste kanariske medier kun har gjentatt beskjeden om at man kun kan møtes ved utesteder. Dette er en tilsynelatende liten, men viktig endring, og er påpekt i en offisiell infografikk fra helsedepartementet på Kanariøyene i en Twitter-melding.

Portforbud

Et portforbud gjelder fremdeles fra klokken 22 - 06, og i dette tidsrommet får man bare lov til å forlate hjemmet sitt for strengt nødvendige gjøremål.

I tillegg gjelder disse reglene:
  • Innendørs servering på restauranter og utesteder er forbudt.
  • Dans, karaoke og lignende er ikke lov på utesteder.
  • Spillehaller og lignende steder må stenge.
  • Besøk til pasienter på sykehus er strengt begrenset.
  • Kollektivtransporten kjører med 50% redusert kapasitet.
  • Treningssentre og sportsarenaer må stenge.
Saken fortsetter under annonsen.
 

Begrensninger på inn og utreise

Det er også innført begrensninger på inn- og utreise til Gran Canaria i nivå 3. Dette innebærer at man kun kan reise inn og ut av øya for strengt nødvendige gjøremål, men det er gitt et klart unntak for turister som kan bevise at de har reservert opphold i godkjent ferieleilighet eller på hotell. Dermed kan turister fremdeles reise til Gran Canaria, så lenge de oppfyller de øvrige kravene om coronaprøve og fyller ut et helseskjema.

Forlenger nivå 3

Nivå 3 ble først innført på Gran Canaria 18. januar og skulle vare frem til 1. februar. På grunn av smittetrykket på 213 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene har regjeringen valgt å forlenge tiltakene.

I går registrerte helsemyndighetene 140 nye smittetilfeller på Gran Canaria. Øya har nå 2952 aktive tilfeller, og så langt har 13 368 personer fått påvist Covid-19.

Du kan dra ut av kommunen

Flere har også tatt kontakt med oss for å spørre om de har lov til å reise mellom kommunene på Gran Canaria og Lanzarote nå som nivå 3 gjelder. Svaret på dette er ja. Du kan fritt kjøre til nabokommunen for å handle mat, eller opp i fjellet for å gå deg en tur.

Godt under gjennomsnittet

På Kanariøyene som helhet ble det bekreftet 253 nye tilfeller på mandag og 33 750 har fått påvist Covid-19 til nå. 510 mennesker har så langt mistet livet i pandemien, etter at det ble bekreftet 9 dødsfall på søndag og 7 på mandag.

For øyeblikket er det 8418 aktive tilfeller på øygruppen, som er en nedgang på 247 siden i går takket være mange friskmeldinger. 24 822 personer har blitt friskmeldt til nå.

Les også: 

EU vil begrense reiser i områder med høyt smittetrykk
 

64 personer på intensivavdeling

64 personer er innlagt på intensivavdeling, som er en økning på 4 det siste døgnet, og 330 er innlagt på sykehus utenfor intensivavdelingene, som er en økning på 13 siden i går.

Smittetrykket per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene er på 189,1, langt fra nivået på 500 smittede som EU har satt som kriterie for å anbefale isolasjon av et område.

Smittetrykket i regionen er også vesentlig lavere enn gjennomsnittet for Spania, som for tiden er på over 800 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.