Foto: @vonderleyen/Twitter

Forslag til nytt vaksinepass skal komme i mars


Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres er glad for at myndighetene i Madrid nå vil satse på et vaksinepass for å gjenopprette turismen. Han foreslår nå at et slikt vaksinepass kan få enda bedre effektiv hvis det kombineres med antigen hurtigtester eller PCR-prøver.

– Vi kan ikke kaste bort tiden for å gjenopprette økonomien, sa Torres til media etter sitt møte med transportminister José Luis Ábalos på tirsdag.

Torres understreker at han satser på å vaksinere så mange som mulig før sommeren.

Presidenten har også uttrykt bekymring for at folk reiser i påsken, og har kunngjort at øyregjeringen kommer til å være «veldig strenge» når det kommer til smitteverntiltakene.

Til tross for optimismen rundt et felles vaksinepass i EU understreker Torres at man ikke kan sette noen fast dato for dette, da virusmutasjonene som nå sprer seg i Europa har skapt bekymring rundt vaksinens effektivitet.

Norge jobber med løsning

Dersom et felles Covid-pass blir til virkelighet gjenstår det å se om norske myndigheter også blir med på ordningen. Hvis de blir med på EUs løsning kan dette muligens tillate reiser i større grad enn i dag, eller for eksempel at man slipper karantene.

23. februar sendte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet sine anbefalinger om helsepass til Helse- og omsorgsdepartementet i Norge, skriver VG.

– Vi har allerede et vaksinasjonskort på helsenorge.no og jobber nå med å videreutvikle dette til et vaksinebevis som følger internasjonale anbefalinger. Norge følger arbeidet som pågår internasjonalt, skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i en epost til NTB.

Nærmer seg enighet

Ifølge Spaniaavisen har Østerrike, Bulgaria, Hellas, Malta og Slovakia bedt EU om å få fortgang i prosessen.

– Det blir et gyldig og nyttig verktøy. Så får vi fortsette å jobbe med utviklingen av passet sammen slik at ikke noen land velger sine egne løsninger, sier Spanias statsminister Pedro Sánchez.

Forslag kommer i mars

Lederen for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen sa på mandag at hun vil legge frem forslag om vaksinepass i løpet av mars.

– Vi skal presentere et lovforslag for et Digitalt Grønt Pass denne måneden. Målet er å tilby bevis på at en person har blitt vaksinert, testresultater for de som ikke har fått vaksine enda, og informasjon om friskmeldting fra Covid-19. Det skal respektere databaeskyttelse, sikkerhet og personvern, skriver con der Leyen på Twitter.