Første Omikron-tilfelle er bekreftet i Spania


Det første tilfellet av Omikron-varianten er bekreftet i Spania.

En 51 år gammel passasjer fra Sør-Afrika som ankom 28. november har fått påvist den nye varianten, bekrefter helsemyndighetene i Madrid.

Smittetilfellet ble oppdaget etter en antigen-test ved Adolfo Suarez Madrid-Barajas lufthavn, ifølge helsedepartementet i Spania.

Pasienten skal ha milde symptomer og er isolert.

Trolig mer smittsom

Den nye virusvarianten er trolig mer smittsom enn den dominerende deltavarianten, som har plaget Europa i månedsvis.

Foreløpig tror man at den ikke forårsaker mer alvorlig sykdom, ifølge det norske Folkehelseinstituttet.

Varianten har mange mutasjoner – rundt 50 – og 32 av disse er i det såkalte piggproteinet. Dette er den delen av coronaviruset som trenger inn i cellene og gjør at du blir smittet.

Derfor kan også mutasjoner i piggproteinet føre til at viruset endrer smittsomhet eller blir vanskeligere for immunforsvaret å oppdage, selv om du er vaksinert.

13 tilfeller i Portugal

Med 13 smittetilfeller bekreftet i nabolandet Portugal, og i en rekke andre europeiske land, var det bare et spørsmål om tid før varianten kom til Spania.

Over 200 spanjoler oppholder seg i Sør-Afrika og andre land i området. Målet er at disse skal få reise hjem så snart som mulig.

Så langt har to flyselskaper fortsatt trafikk fra Europa. Spanske myndigheter skal også sette opp et eget fly fra MOzambique, sannsynligvis på onsdag eller torsdag, opplyser det spanske Utenriksdepartementet.

Ti dagers karantene

Samtidig har spanske myndigheter nå innført ti dagers karantene for alle som reiser fra land sør i Afrika.

Passasjerer fra Namibia, Sør-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibia og Zimbabwe rammes av karantenekravet i Spania.

Karantenetiden fra disse landene kan kortes ned til sju dager, hvis man tester negativt med en PCR-test på den syvende dagen.

Har en vaksineplan

Spanske helsemyndigheter har også gjort det klart at tilgangen på vaksiner skal være god nok, også hvis det blir nødvendig å tilpasse vaksinene til nye varianter.

Direktør i det spanske legemiddelverket Aemps, María Jesús Lamas, understreker i uttalelser til media at vaksinasjonsavtalene med de store aktørene dekker eventuelle hendelser i vaksinasjonsprosessen.

– Vi kan være sikre på at at eventulle hendelser i vaksinasjonsprosessen, slik som behovet for tredje dose, vaksinasjon av barn eller mot varianter med immunflukt, går i orden. De siste avtalene med Pfizer og Moderna dekker dette, sa María Jesús Lamas, direktør for det spanske legemiddelverket, i en uttalelse til media.

Han sier disse selskapene må teste vaksinene sine opp mot nye varianter som Omikron.