Siste
Helsepersonellet som skulle få sin første dose i dag har fått beskjed om at de må vente. Foto: Sanidad GobCan

Fortsatt ingen enighet om vaksinepass i EU


Forrige mandag kunne industri, handels- og turistminister Reyes Maroto kunngjøre at Spania ønsker å få EU med på et felles opplegg for trygge reiser etterhvert som flere blir vaksinert, skriver ABC.es (betalingsmur)

Maroto ønsket ikke å bruke ord som «vaksinepass» eller «trygge korridorer», men sannheten er at dette er ideen som ekspertene i regjeringen nå jobber med. Imidlertid reiser prosjektet tvil om statens juridiske muligheter til å innføre noe slikt som et vaksinepass, og et slikt prosjekt er i beste fall helt i startfasen.

Ingen klare svar

Regjeringen har enda ingen klare svar på hvordan et eventuelt juridisk rammeverk for et vaksinepass skal dannes, og selv om de skulle få dette på plass trenger de støtte fra resten av EU-landene. Så langt har Frankrike gitt et klart nei, og sier det er for tidlig, skriver Euractiv.com. Også Tyskland har sagt at de ikke støtter forslaget, og dette synet deles også av Nederland, skriver France24.com

Til nå er det et land i verden som har innført et slags vaksinepass: Israel. Det såkalte «grønne passet» gir tilgang til hoteller, kjøpesentre og treningssentre, skriver The Guardian.

Saken fortsetter under annonsen.

Israel ligger langt foran resten av verden i sin vaksineringskampanje, og så langt er 34% av befolkningen ferdig vaksinert, skriver den israelske avisa Haaretz.

Andalusia i Spania har lansert et «covid-kort», som lar de ferdigvaksinerte bevise sin immunitet, ifølge ABC.es. Dette er imidlertid bare et vaksinesertifikat, og gir ingen konkrete fordeler i form av dekreter eller lovverk hverken i regionen eller andre steder.

Andalucia-regionen har innført et såkalt «covid-kort», men det gir ingen konkrete fordeler til enkeltpersoner. Foto: Twenty20

Lokale løsninger har lite for seg

Turistminister Yaiza Castilla på Kanariøyene har såvidt begynt å studere muligheten for å innføre noe lignende.  Lokale løsninger som dette kommer imidlertid ikke reisende og turister til gode; til det trenger vi et internasjonalt og anerkjent vaksinepass.

Storbritannia har også lekt med denne tanken, men få detaljer er kjent, og debatten raser fortsatt i EU.

Det spanske forslaget om et felles vaksinepass har ikke fått en varm velkomst i EU.

To meget viktige medlemsland, også når det gjelder turisme i Spania, er Frankrike og Tyskland, og de har som sagt avvist forslaget foreløpig. Da hjelper det lite at Maroto har støtte hos Hellas – et annet land som i stor grad er avhengig av turisme.

Spanias industri, handels- og turistminister, Reyes Maroto, har støtte i Hellas, men Europeiske stormakter som Frankrike og Tyskland mot seg. Foto: Gobierno de España

Diskriminerende

Berlin og Paris har gjort det klart at de mener det blir feil å frata personer rettigheter hvis de ikke er vaksinert, og nettopp dette har vært sentralt i debatten om et vaksinepass.

For hva skjer hvis bare de som har tatt vaksinen får reise? Hvordan skal det fungere juridisk om medlemsland begynner å nekte innreise til ikke-vaksinerte? Og hva med bedrifter som kan komme til å kreve vaksinepass av kundene?

Spørsmålene har ikke bare blitt stilt av EU-land som er kritiske til et slikt forslag. Også jurister som regjeringen i Spania har konsultert med insisterer på at det vil være «åpenbart diskriminerende» å frata mennesker friheten før de har tatt en vaksine som allerede er vanskelig å få tak i.

Saken fortsetter under annonsen
 

Tilgjengeligheten har sviktet i flere ledd, og store forsinkelser i leveranser av vaksinen gjør at det trolig vil ta lang tid før man når målet om 70% vaksinerte.

Dette er fullstendig utenfor enkeltmenneskers kontroll, og et vaksinepass som faktisk virker etter formålet vil i praksis bety nettopp diskriminering av de som enda ikke har fått vaksinen. Juristene som har gitt sine råd til regjeringen i Spania har advart mot at dette kan skape et «klasseskille» mellom de som har fått vaksinen, og de som ikke har fått den.

Les også:

Bare de under 55 får AstraZeneca-vaksinen i Spania
 

Vitenskapelige argumenter mot vaksinepass

Tvilen rundt et vaksinepass er ikke bare juridisk, men også vitenskapelig. Det europeiske smittevernbyrået ECDC er heller ikke for et forslag slik det Spania har kommet med. De mener vi fremdeles mangler god nok dokumentasjon på effektiviteten til vaksinene for å hindre smittespredning.

Det ECDC derimot er for, er vaksinesertifikater som dokumenterer hvilken vaksine man har fått – men kun av medisinske årsaker og for å bygge statistikk om hvordan vaksinasjonen fungerer, skriver Euronews.

Falsk trygghet

Helseeksperter har også stilt seg skeptiske, og sier manglende studier rundt faren for å bli smittet på nytt eller etter vaksinering vil gjøre at et vaksinepass gir en falsk trygghet, skriver Daily Mail.

Saken fortsetter under annonsen.

Verdens Helseorganisasjon har også kommet med bekymringer, og peker som juristene på at ujevn distribusjon av vaksinen vil frata bevegelsesfriheten fra flere hundre millioner mennesker som vil måtte vente lenge på vaksinen.

Ifølge Euronews peker også WHO på at vi mangler god dokumentasjon på vaksinens effektivitet når det kommer til å hindre smittespredning.

WHO mener de etiske problemstillingene rundt et vaksinepass er store. Foto: Sanidad Gobcan

Rammeverk for bøter i Galicia

Vaksinebråket stopper heller ikke der. Nylig godkjente regionsmyndighetene i Galicia en lov som gjør det mulig å bøtelegge de som nekter å ta vaksinen. Dette er ikke et lovdekret som gjør vaksinen obligatorisk, men som setter rammeverket på plass hvis Spanias regjering skulle bestemme seg for å tvangsvaksinere befolkningen, slik RTVE skrev om i går.

– Loven som er godkjent av parlamentet i Galicia gjør vaksinenekt til en administrativt lovbrudd når den har blitt beordret av de kompetente myndighetener. Det vil si at, hvis Covid-19-vaksinasjonen ble erklært obligatorisk, kan det straffes i Galicia for å bryte med påbudet, noe som virker rimelig. Men, det betyr ikke at vaksinasjonen er obligatorisk, forsikrer professor i administrativ lov ved Universidad Europea i Valencia til RTVE.

Til tross for dette tror flere eksperter og ikke minst opposisjonen i regionen at denne loven kan være grunnlovsstridig, og saken vil trolig havne i Grunnlovsretten for vurdering.