Siste
VIDEO: Her kommer AstraZeneca-vaksinen til Kanariøyene. Video av Sanidad Gobcan

Fortsetter å gi omstridt vaksine på Kanariøyene


Helsemyndighetene på Kanariøyene fortsetter å bruke vaksinen fra AstraZeneca, og anser den som trygg, til tross for at en rekke land inkludert Norge og Danmark har stanset bruken.

Årsaken til at blant andre Norge har satt vaksinen på pause er dødsfall og blodpropp som knyttes til vaksinen.

En eventuell sammenheng granskes nå over hele verden, men EU mener fortsatt at den er trygg, skriver Aftenposten.

To personer har dødd i Østerrike og Danmark etter å ha fått vaksinen.

EU anser vaksinen som trygg

En talsperson fra Helsedepartementet bekrefter overfor nyhetsbyrået Efe at EU fortsatt anser vaksinen som trygg. Det gjør også Helsedepartementet, som har satt over 27 000 doser på Kanariøyene. Likevel har de satt 260 doser til side for fremtidig analyse.

På Kanariøyene har vaksinen kun ført til milde bivirkninger, ifølge La Provincia.

To dødsfall

En 60 år gammel kvinne døde en uke etter å ha fått vaksinen i Danmark som følge av en rekke blodpropper flere steder i kroppen, skriver TV2.

Denne vaksinen kommer fra samme parti som ble gitt til en sykepleier fra Østerrike, og som døde kort tid etter den danske kvinnen av samme årsak, ifølge den danske  BT.

Det kan på nåværende tidspunkt ikke konkluderes om dødsfallet skyldes vaksineringen.

Også to andre sykepleiere i Østerrike har fått blodpropper etter vaksinasjon, men disse har overlevd skriver den samme avisa.

Les også:

Bare de under 55 får AstraZeneca-vaksinen i Spania

– Kan være en tilfeldighet

– Vi har en tilsvarende hendelse i Norge med denne vaksinen, som ikke som har ført til dødsfall. Men de er ekstremt sjeldent og det kan være en tilfeldighet, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til VG.

Foreløpig har det ikke vært flere tilfeller av blodpropp hos de som har fått vaksinen enn de som ikke har fått den, ifølge VG.

Norge og flere andre europeiske land har valgt å følge etter Danmark, og stanser foreløpig vaksineringen med AstraZeneca.

Føre var

Danmarks helseminister Magnus Heunicke sier vaksinen er satt på pause i landet for å være føre var.

– Selv om det på nåværende tidspunkt ikke er påvist en sammenheng mellom vaksinen og de alvorlige bivirkningene, så skal vi handle forsiktig inntil konklusjonen foreligger, sier Heunicke til danske TV 2.

Vurderer tilfellene

Frem til tirsdag var det registrert 22 tilfeller av blodpropper blant de tre millioner personene som har fått AstraZeneca-vaksinen i EU.

Det europeiske medisinbyrået har sagt de vurderer tilfellene, men at foreløpige analyser ikke tyder på noe spesifikke problemer med vaksinepartiet.

Danmark, Norge Østerrike, Island og Thailand, er blant landene som har satt vaksineringen på pause, ifølge Euronews.

Også Bulgaria og Italia har gjort dette, skriver CNN.

Ifølge CNN har AstraZeneca forsvart vaksinen, og sier det ikke finnes bevis på økt risiko for blodpropp.

Folkehelseinstituttet i Norge har sagt at de har registrert tilfeller av blodproppdannelse kort tid etter vaksinering med AstraZeneca, men hovedsaklig hos eldre med underliggende sykdom fra før, skriver CNN.

Les også:

EU godkjenner Janssen-vaksinen – trenger bare én dose

Anbefaler å fortsette

Det europeiske medisinbyrået sa på torsdag at de ikke anbefaler å sette vaksineringen på pause, og at det ikke finnes noen indikasjon på at vaksinen fører til blodpropp hos de som har fått vaksinen.

– Vaksinens fordeler fortsetter å oppveie for risikoen og vaksinen kan fortsatt administreres mens etterforskningen av blodpropptilfeller pågår, ifølge medisinbyrået.

Spanias helseminister Carolina Darias sa på torsdag at hun ønsker å sende et budskap om «klokskap og ro» etter at flere land har stoppet vaksineringen, og understreker at ingen tilfeller av blodpropp som følge av vaksinen har blitt registrert i Spania så langt.