Siste
Illustrasjon: Guenter Albers/Shutterstock

Forventer ekstremvarme i sommer

Denne sommeren ser ut til å bli en av de heteste på Kanariøyene i moderne tid, ifølge det statlige meteorologiske byrået AEMET.


Prognosene tyder på en 70% sannsynlighet for at temperaturen vil klatre over det som er normalt for sesongen.

Dette kommer frem i langtidsprognosene som Aemet la frem på mandag. 

Den nylig publiserte rapporten viser også at våren i år var den varmeste på Kanariøyene siden målingene startet i 1961.

Gjennomsnittstemperaturen i Las Palmas-provinsen (Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura) nådde 19,6ºC, som er 1,8ºC varmere enn normalt.

I Santa Cruz de Tenerife-provinsen (Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma) ble gjennomsnittet registrert til 17,1ºC, som var 2ºC over gjennomsnittet.

Hele øygruppen har opplevd høyere temperaturer gjennom våren, der mars og april  utpekte seg som de varmeste månedene siden 1961. 

Vi så også flere lokale varmerekorder bli knust denne våren. På den siste dagen i mars nådde temperaturen i Arona på Tenerife 37,5ºC, mens Mogán på Gran Canaria rapporterte 37,1ºC dagen før. Også Los Llanos de Aridane på La Palma opplevde rekordvarme med 36,5ºC.

Ikke bare har det vært varmt, men våren har også vært den tørreste på Kanariøyene siden 1961.

Spesielt nordøstsiden på Tenerife har fått langt mindre nedbør enn normalt, med kun 21% av det forventede. 

Med tanke på den forventede ekstremsommeren oppfordrer myndighetene alle til å ta nødvendige forholdsregler for å beskytte seg mot heten.

Det er viktig å unngå for mye sol, drikke nok vann og søke skygge i de varmeste timene av dagen. De mest sårbare gruppene, som barn, eldre og syke, bør gis ekstra oppmerksomhet.

I tillegg ber myndighetene om bevissthet rundt vannforbruket. Med mangel på nedbør er det avgjørende å spare vann og bruke det effektivt. Ikke-essensielle aktiviteter som bruker mye vann bør begrenses.

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.