Forvirret over coronareglene? Dette spør leserne om

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Annonse

Med Gran Canaria på rødt nivå for smitteverntiltak hersker det nok en gang forvirring rundt hva som er lov, og hva som ikke er lov.

Mange spør seg selv hvorfor de kan møte en venn på en kafé, men ikke i parken.

Hvorfor er treningssenteret stengt, men butikkene får holde åpent?

Kan jeg kjøre til nabokommunen for å handle? Og kan vi kjøre med fire folk i bilen?

Vi får daglig mange henvendelser med disse spørsmålene. Derfor har vi laget denne oversikten over hva som gjelder, for når kanariske myndigheter innfører tiltak blir det ikke alltid kommunisert ut til befolkningen på en klar og tydelig måte.

Annonse

Nivå 3 – eller rødt nivå, som det også kalles – innenbærer en del innstramminger. Kort fortalt gjelder dette:

  • Portforbud fra klokken 22 – 06. Du har bare lov til å gå ut for strengt nødvendige gjøremål.
  • Innendørs servering på restauranter og utesteder er forbudt.
  • Dans, karaoke og lignende er ikke lov på utesteder.
  • Spillehaller og lignende steder må stenge.
  • Besøk til pasienter på sykehus er strengt begrenset.
  • Kollektivtransporten kjører med 50% redusert kapasitet.
  • Treningssentre og sportsarenaer må stenge.
  • Og sist men ikke minst den mest kontroversielle: man kan ikke møte personer man ikke bor sammen med, unntatt på restauranter, hoteller og utesteder, og da i grupper på maks 4 personer.

Du kan dra ut av kommunen

Flere har også tatt kontakt med oss for å spørre om de har lov til å reise mellom kommunene på Gran Canaria og Lanzarote nå som nivå 3 gjelder. Svaret på dette er ja. Du kan fritt kjøre til nabokommunen for å handle mat, eller opp i fjellet for å gå deg en tur.

Utover disse tiltakene gjelder også tiltak som har vært innført tidligere, slik som obligatorisk bruk av maske på alle offentlige steder og der mennesker samles og forbud mot å røyke på offentlig sted med mindre du kan garantere avstand på minst to meter fra alle rundt deg.

Du kan lese mer om de spesifikke tiltakene her.

Du kan ikke dele bil

Med andre ord kan du ikke gå en tur i parken med en venn. Du kan ikke ha besøk. Du kan ikke dele bil med personer du ikke bor sammen med. Men du kan ta en kaffe med en venn på en kafé, eller spise middag på restaurant, så lenge gruppen er på maks fire personer. Alle møter utenom dette er altså ikke lov.

Avisen Canarias Ahora har snakket med eksperter om tiltakene som mange mener er forvirrende. 

José Luis Alonso er president i folkehelseassosiasjonen Sociedad Canaria de Salud Pública, spesialist i familiemedisin, og har en mastergrad i folkehelse.

– Jeg forstår vanskelighetene med å forstå det. Jeg tror dette har mye å gjøre med vår avhengighet til turist- og servicesektoren. I tillegg, når du drar på uteservering, tar du av deg masken, og det er folk som ikke tar den på igjen når de sitter der, forteller José Luis Alonso, til Canarias Ahora.

– Vi setter oss ned for å spise og så tar vi ikke på masken. Der må man være mer presis og klar. Risikoen for smitte er lavere i parker. Vi burde si hvor risikoen er og at masken må brukes riktig. Den forklaringen mangler, legger Arocha til.

– Vi er i en tsunami

For María del Mar Tomás, som er forsker ved Biomedisinsk forskninngsinstitutt i A Coruña og talsmann for Den spanske assosiasjonen for smittsomme sykdommer og klinisk mikrobiologi, handler det ikke lenger om turer i parken.

– Man burde ikke ha kontakt med de man ikke bor med. Jeg bryr meg ikke om det er på en restaurant eller i en park, men jeg forstår ikke hvorfor det er lov på et sted og ikke på et annet. Vi er i en tsunami, og tiltakene som fungerer er de som begrenser kontakt mellom mennesker som ikke bor under samme tak.

Målet er å redusere kontakten mellom personer som ikke bor sammen så mye som mulig, samtidig som man holder liv i utelivsbransjen. Disse er helt avhengige av at gjestene deres kan gå ut med venner og bekjente, og de økonomiske konsekvensene av å nekte folk å møte hverandre på utesteder ville vært vanskelig for eiere av utestedene å svelge i en allerede prøvende tid.

Treningssentere må stenge

Nedstengingen av treningssenter har også skapt furore. Hvorfor får butikkene holde åpent, men ikke de? Her er likevel ekspertene enige om at risikoen sannsynligvis er høyere, rett og slett fordi man puster tyngre, er mer i bevegelse, og utfører aktiviteter som ikke er kompatibelt med bruk av munnbind. Det blir derfor ikke sammenlignbart med butikker.

– Dette tror jeg har med den høye smittefaren som er i lukkede rom, med individer som beveger seg og puster intenst. Du bruker mindre tid i butikken og du puster ikke inn og ut så hardt, forklarer Alonso.

Tomás er enig i dette.

– Det er tydelig at du kan spre flere aerosoler i et treningssenter. Å gå til butikken tror jeg ikke blir det samme.

Til tross for dette er det ingen klare tall og fakta om spredning på treningssenter. I Spania er bare 10% av opprinnelsesstedene til smitte kjent, og det er vanskelig å spore hvor utbruddene kommer fra.

 

Add New Playlist