Fra 6 –⁠ 12 års fengsel for tollere dømt for korrupsjon på Las Palmas flyplass


Høyesterett har ratifisert dommen fra tingretten i Las Palmas, som har dømt seks tollagenter fra Guardia Civil for korrupsjon ved flyplassen på Gran Canaria.

Agentene fikk dommen i 2017, etter at de i 2008 skal ha krevd bestikkelser av passasjerer som ankom flyplassen med større kontantbeløp.

Retten fant ti av de siktede agentene fra Guardia Civil skyldige i korrupsjon, i tillegg til to passasjerer, som ble dømt til henholdsvis ett år i fengsel og bøter for bestikkelser.

Agentene ble også fratatt all rang og medaljer, og har mistet retten til å jobbe i politi og statlige sikkerhetstjenester under varigheten av dommene.

Krevde passasjerer for penger

Retten mener det ble bevist at sersjanten som ledet tollenheten og ni av hans agenter samarbeidet og fordelte bestikkelsene fra passasjerer seg i mellom.

Agentene skal ha krevd bestikkelser i form av kontanter fra passasjerer som ankom flyplassen i Las Palmas fra Marokko, Sahara, Mauritania, og andre Afrikanske land.

Én av agentene som var siktet i saken ble frikjent etter at aktor trakk tilbake siktelsen mot vedkommende.

Avslørt av skjult kamera

Selve saken ble rullet opp av Guardia Civil sin spesialenhet, som skal ha fått tillatelse av en dommer til å benytte skjult kamera for å avdekke forholdene ved flyplassen.

Mistanken om korrupsjon skal ha kommet etter at en passasjer fra El Aaiún anmeldte et slikt forhold – der han ble presset til å gi fra seg kontanter i tollen.

8 år og 6 måneder fengsel

To tollagenter ble dømt for vedvarende korrupsjon til 8 år og 6 måneder fengsel, og bøter på henholdsvis 5440 og 5240 euro.

Fire andre agenter ble dømt til 5 år i fengsel for korrupsjon, i tillegg til bøter på mellom 1835 – 2250 euro.

De fire andre ble dømt til bøter på mellom 140 – 1500 euro, og er i tillegg fratatt sine stillinger og rang i Guardia Civil.