Feriebyen forfaller – rotter, søppel og døde palmer Gårdbruker (53) døde på jobb
De moderne og flotte hotellene står i sterk kontrast til knuste fliser, søppel, rotter, uttørket brunt gress og palmer som er døden nær av soppangrep.
Mens norske favoritter som Puerto Rico og Arguineguín har fått mye oppmerksomhet av kommunen de siste årene, har Playa del Cura stått tilnærmet urørt.
Ferieområdet bærer preg av totalt forfall, fraværende vedlikehold og frister neppe til gjentakelse for de mange turistene som besøker et av områdets hoteller.
Reagerer
En av de som nå reagerer er norske Tore Andreas Solheim. Han og kona har kjøpt seg leilighet i Tauro-dalen, men sier forholdene nå har blitt så elendige at noe må gjøres.
– Kommunen beskriver dette som et turistområde. Da har i alle fall vi som eier noe her litt forventninger. Vi betaler skatter og avgifter og forventer at de kommunale tjenestene blir ivaretatt på en god måte, sier Solheim til Canariavisen.
Like bak kjøpesenteret vi møtes på, står kommunens søppeldunker. De mangler lokk og står dagen lang i solsteiken.
Flere ganger flyter det over, og avfallet tiltrekker seg både rotter og fugler. Like bak ligger et privat område bak en mur. Der dumpes det også søppel.
– Her er det restauranter og en matbutikk. Det burde vært lukkende containere. Folk tar på dette og går rett inn på matbutikken. Vi ser ned på alt dette fra leiligheten vår. Forleden dag var det så mye fugler og rotter der, med restauranter rett ved siden av. Det er ikke bra, konstaterer han.
Matsøppel og forfall
Og vi trenger ikke å gå langt i den andre retningen heller, før vi finner søppel og avfall. Midt i rundkjøringen har noen dumpet fra seg metallavfall og flere paller.
Rundt Ving-hotellet Ocean Beach Club flyter det av søppel, brosjyrer for ullturer og knuste steinfliser.
Solheim har blant annet sett plast- og matsøppel ligge i skråningen bak hotellet. Da han kom tilbake etter en måned i Norge, lå det der enda.
Ved stranda står et nytt bygg for toaletter og utested klart, men det er enda ikke tatt i bruk.
Strendene mangler også søppeldunker, og i området rundt har Solheim ryddet flere sekker med søppel den siste tiden.
Blant sine funn kan Solheim nevne brukt dopapir og avføring i strandlinja. Da Canariavisen går en tur langs stranda, tar det ikke lang tid før vi også finner hundeposer slengt i sanda.
Skaper farlige situasjoner
I palmelunden bortenfor ligger gamle palmeblader som ingen har fjernet, og som ifølge Solheim har ligget der i flere måneder. Det går på sikkerheten løs når grener og blader blåser ut i veien.
– De lar det bare ligge i en haug. Det blir ikke fjernet og det samler seg masse dyr der. Det fyker ut i gatene også, sier Solheim, og påpeker at det er flere sikkerhetsproblemer.
Rett ved siden av rundkjøringen parkerer mange strandgjester bilene sine, slik at sikten reduseres.
– Ved busstoppet burde det ha vært en fotgjengerovergang. De aller fleste krysser veien der, og det er mange som kjører fort. Hvis noen krysser veien kan de bli kjørt rett ned. Før eller siden blir noen kjørt ned hvis dette ikke blir tatt tak i.
Farlige gjerder
Tidligere var Tauro-stranda stengt for publikum med et stort gjerde i seks år, som følge av byråkratisk rot, miljøproblemer og rettstvister mellom myndighetene og tidligere konsesjonshaver, Anfi Tauro SA.
Sommeren 2021 ble den åpnet og kommunen tok over ansvaret for driften.
Store deler av metallgjerdet som ble satt opp da stranda skulle sperres av, står igjen den dag i dag – nesten to år senere.
– Jeg har sett barn som har klatret på de. Det er skarpe kanter, sier Solheim og peker ut et rustent gjerde som ligger slengt og halvveis veltet.
Palmene utsatt for alvorlig soppangrep
Over oss troner store palmer. De er alle utsatt for alvorlige angrep av sopp og ser ikke ut til å bli vedlikeholdt av kommunen.
Enkelte sopptyper er også kjent for å kunne skade palmetrær slik at de kollapser eller velter – noe som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko i et område der mange ferdes for å komme ned på Tauro- eller Cura-strendene.
– Jeg var hos kommunen og viste de bilder og forklarte om den farlige situasjonen og avfallet. Da måtte jeg fylle ut et skjema. Hvor lang tid tar det før noen ser på det, spurte jeg. Tre måneder sa de. Det er skremmende. Helse, miljø og sikkerhet bør de sette på dagsorden her, sier Solheim bestemt.
Må ta tak
Han mener et skikkelig krafttak og påfølgende vedlikehold av området også vil være positivt for økonomien.
– Vi er i et turistområde. Det er her inntektene kommer. Det virker som om det ikke er noen plan på det, og dette burde de hatt mer fokus på. Man må vel ønske at det ser presentabelt ut. Det skal så lite til, og det kan også tilføre flere arbeidsplasser i driftsavdelingen, som kan bidra på en positiv måte, sier Solheim, og legger til at dette ville vært en fin mulighet til å få ungdommen ut i arbeid.
Vil utbedre området
Talsperson for turistavdelingen i Mogán kommune, Christian Cabrera Medina, sier flere utbedringer er på planstadiet.
– Kommunen er i ferd med å åpne toaletter og restaurantmodulen ved stranda i Playa del Cura. Torget som ligger mellom Ocean Beach Club og Hotel Labranda har også et rehabiliteringsprosjekt på vegne av kommunen, sier Cabrera Medina til Canariavisen.
Når dette blir gjennomført er foreløpig uklart.
Når det kommer til søppel og avfall i rundkjøringer, blomsterbed og langs veiene, legger Medina imidlertid skylden på selskapet Asociacion Mantenimiento y Conservacion Urbanizacion Playa del Cura, S.C.P, som skal ha ansvaret for dette.
Selskapet er å finne i selskapsregistrene, men gjennom nettsøk har Canariavisen ikke lyktes med å finne kontaktinformasjon.
Selskapet ser ikke ut til å ha et telefonnummer, nettside eller annen kontaktinformasjon på nett. Vi har også snakket med personer som skal ha kontakter i selskapet, uten at vi har fått tilbakemelding.
Ving-hotell oppgitt
Hos Ving, som eier Ocean Beach Club-hotellet i Playa del Cura, er de tydelig oppgitt over innsatsen fra det offentlige i området.
– Vi er klar over alt dette og kommunen er informert om det. Hovedbekymringen er at det er tre myndigheter involvert – kystverket, kommunen og øyrådet – med ulike ansvarsområder, og ingen tar den andres ansvar. Det er en evig kamp, sier hotelldirektør Angel Hernandez til Canariavisen.
Også han har hørt om de nye planene for området, men han holder ikke pusten.
– Det er en plan for å rehabilitere området, men det tar tid når det involverer det offentlige. Tanken er å bygge en lekeplass midt på torget, plante nye trær, bytte ut fliser og oppgradere strandpromenaden. Nå holder de på med å fikse opp stranda og bygge en chillout-bar og sportsområde, avslutter han.