Fra hatvold-offer til øyas kanskje mest populære guide
Da vi skrev om Kyrre Eleison første gang, var det under triste omstendigheter. Han hadde nettopp blitt utsatt for hatvold av en annen nordmann i feriebyen Puerto Rico, fordi han er homofil. Det var en sliten, skadet og redd Kyrre vi snakket med den gangen. I dag er det en helt annen som møter oss utenfor den slående vakre og imponerende San Juan Bautista-kirken i Arucas, nord på Gran Canaria.
I dag, som den gangen, jobber Kyrre som guide for nordmenn som vil oppleve en annen side av Gran Canaria enn turistfellene sør på øya. Det gjør han med små grupper – og vi har fått lov til å bli med han på en av de mest populære utfluktene han tilbyr rundt øya – den store øyturen.
Kyrre er rak i rykken, smilende glad og virker oppriktig interessert i det han legger ut om forskjellige lokale bygninger. Til og med salgsprisen på et større herskapshus har han orden på, for den som kunne tenke seg noe slikt.
Full av fakta
Det er noe eget ved å se øya når man har med guide, selv for en som trodde han var lokalkjent.
Kyrre tar oss med gjennom de vakre gatene i Arucas, ned gjennom en botanisk hage, og stopper titt og ofte med interessante plantefakta.
Visste du for eksempel at kanarifuruen bidrar til å danne en egen klimasone rundt treet?
Vi lytter, spør og får forklart. Kyrre er uten tvil engasjert og glad for å kunne dele lokalkunnskapen sin med oss.
Fortsatt preget
Han innrømmer at han fortsatt er preget av den grufulle natta da han ble banket opp av en annen nordmann. Enda foreligger det ikke noen rettskraftig dom i saken mot Oslo-mannen som ble pågrepet og siktet i saken på Gran Canaria.
– Jeg tør ikke å gå ut alene lenger. Og jeg må alltid ha døra låst. Jeg har nok fått posttraumatisk stresslidelse etter det som skjedde, forteller han åpent mens vi rusler gjennom en av de steinbelagte gatene.
Små grupper
Likevel er det ingen tvil om at Kyrre har reist seg etter det som skjedde. Det er mye glede å spore på ansiktet hans når han guider.
Tidligere har han jobbet som guide på større turistbusser også – en type tur undertegnede helst unngår. En gruppe på fire-fem som kan ta ting i eget tempo, ser ut til å passe både han og oss utmerket.
Turen går videre mot Firgas, der vi er innom den obligatoriske fontenen og øyene i miniatyr.
For hvert trinn har Kyrre fakta å komme med om de forskjellige øyene. Han synes nok Gran Canaria er best, men Fuerteventura med sine langstrakte sandstrender får han til å se litt drømmende ut der han står.
Lang erfaring
Kyrre forteller at han har jobbet for både Nordia og Atlanta Tours tidligere. Selskapene arrangerer såkalte “ullturer” på øya. Det trivdes han godt med.
– Etter at jeg kom hjem til Norge i 2014 sa jeg alltid at jeg har jobba som guide på Gran Canaria, og det er den hyggeligste og morsomste jobben jeg har hatt, forteller han, og legger til at turene han driver med i dag er mer intime og personlige, uten noe ullsalg.
– Annet enn at jeg sier vinen og osten de får spise på vingården er mulig å kjøpe hvis de har lyst, og det er hyggelig om de gjør det. Det er det vingården lever av, sier han.
Når han velger ut attraksjoner som er verdt å besøke, holder han seg til steder han selv har vært på.
– Jeg sørger for at det er kanariere. Det er mange bedrifter slik som Aloe Vera-plantasjer som er tyskeide, og en parfymebutikk, og det gidder jeg ikke. Det skal være eid av kanariere slik at pengene går inn i det kanariske systemet og familier som bor her nede. Det synes jeg er viktig.
Ble raskt populær
Når vi snakker med folk dukker navnet hans ofte opp. “En tur med han må du prøve!” får vi høre. At det var vanskelig for oss å finne en dato med plass, vitner om hvor populær han har blitt som guide det siste året.
Da Kyrre valgte å starte opp for seg selv høsten 2022, var det fordi tidligere gjester fra bussturene hadde etterlyst han.
– Da hadde to stykker som var med på tur i fjor etterlyst meg på Facebook. De hadde samlet en gruppe på seks stykker, og fra de har det bare spredt seg til å bli fulle turer hver eneste dag omtrent.
Denne måneden planlegger han også en tur for seg selv til Marrakech i Marokko. Om ting går som planlagt vil han starte opp med guidede turer dit også.
– Jeg har allerede seks stykker som vil være med til Marakesh. Det er fastboende som bor her på vintern som alltid har drømt om å dra dit, men som ikke tør å dra dit alene, forteller han med tydelig entusiasme for planene.
Kanarisk mat i kanarisk havneby
Turen går videre mot Agaete, helt vest på Gran Canaria. Her byr Kyrre på treretters lunsj i ekte kanarisk stil. Rundt bordet sitter praten løst når han bestiller for alle på flytende spansk.
Vi får servert kanarisk suppe, kanarisk kjøtt og undertegnede avslutter med mousse de gofio til dessert, laget på kanarisk, ristet maismel (en personlig favoritt, og det sies at man først blir kanarisk om man spiser gofio).
I Agaete byr også sjansen seg til å smake på drikkevarer laget på kaktus og fersken i en liten souvenirbutikk. Undertegnede står over de alkoholholdige dråpene, og blir i stedet stående å lese oppskrifter på kanarisk tapas fra en liten bok til salgs i et hjørne. Matglad, som alltid.
Etter kjøp av souvenirer går turen videre rundt øya, tilbake til utgangspunktet i Mogán kommune. Vi hopper av i Agaete for å haste videre på andre ærend, og Kyrre takker entusiastisk for turen.
I like måte!