Klima som medisin: – Et helt annet liv
– I Norge klarte jeg bare å gå på biblioteket og butikken, sier tromsøværingen Odd Tore Johnsen (58).
Da tromsøværingen Odd Tore Johnsen (58) ble bundet av smerter og begrensninger på grunn av prolaps i ryggen og gikt, var det et mildere klima som skulle bli hans redning.
Som mange før ham pakket han sakene og satte kursen mot varmere strøk, nærmere bestemt Gran Canaria.
Som yrkessjåfør hadde Odd Tore vært vant til et liv på veien, men den bitende kulden tvang ham etter hvert til et stillesittende liv. Lange dager bak rattet og en sterk arbeidsmoral tærte også på helsa hans.
– Blir jo TV-slave
Til slutt ble han så dårlig at han ikke klarte å jobbe mer. Legene i Norge ville vente til ryggen hans ga fullstendig etter før de ville vurdere operasjon – en operasjon han ikke lenger trenger i varmen på Gran Canaria.
– I Norge klarte jeg bare å gå på biblioteket og butikken. Det var aldri noe sosialt. Man blir jo en TV-slave, eller i mitt tilfelle en bokslave, deler han fra sin behagelige terrasse i Arguineguín.
Klima som medisin
Arguineguín ligger sørvest på Gran Canaria, og har på mange måter blitt en fristad for norske «klimaflyktninger».
Her finnes en norsk butikk, en klubb og en sjømannskirke, og like ved ligger en norsk skole. Likevel er det klimaet som er det sterkeste lokkemiddelet for norske kronikere.
– Vi ser at pasienter med smerteproblematikk opplever at smertene reduseres i varmt klima. Det gjelder spesielt mennesker med revmatiske sykdommer, uttalte lege Hege Strømsnes ved Det Norske Legesenteret i Arguineguín til VG, da den norske storavisa laget spesial om behandlingsreiser til øya.
Odd Tore er enig med Strømsnes:
– Folk sier jo at denne øya har det mest stabile klimaet på hele jordkloden. Jeg har målt temperaturen til litt under 17 grader en natt, det kaldeste jeg har opplevd.
Mer sosialt
Det er ikke bare den fysiske helsen som nyter godt av klimaet. Når man føler seg friskere, blir det lettere å være sosial. Odd Tore nyter nå et aktivt liv uten å være avhengig av sterke smertestillende.
– Den store forskjellen er at jeg kan gå ut og gjøre akkurat det jeg vil. Nå tar jeg én pille om dagen og er helt fin. Det er et helt annet liv, forteller han.
– I Norge hadde vi jo syv måneder hvit vinter og fem måneder med grønn vinter. Jeg prøvde å jobbe, men kombinasjonen leddgikt og prolaps på vinterstid hadde jeg ikke sjans til å takle. Jeg kunne ikke ha levd i Norge, avslutter han.
Samles i klubben
Men ikke alle nordmenn velger å bosette seg fast på Gran Canaria. Mange, slik som klubbpresident Bjørn Isaksen i Den norske klubben, er her bare i vinterhalvåret.
Da vi møtte han på kontoret i klubben i fjor, fortalte han oss at klubben betyr mye for mange.
Der arrangeres alt fra håndarbeid, boccia og kjeglespill, til spanskkurs og flotte fjellturer. At det blir lettere å bevege seg i varmen, er tydelig.
– Det er veldig populært. Jeg må si jeg er imponert, for folk på 80 år og mer går tur i fjellet her. Jevnaldrende i Norge ville ikke vært i nærheten av så aktive, sier Isaksen, som selv er over gjennomsnittet glad i fjellturer.