Slik kastet han ut okkupantene
Canariavisen var med når frekke husokkupanter måtte ut.
Da Stefan Wide fikk nyheten om at boligen hans i Los Caideros var tatt over av fremmede, kastet han seg på flyet og ankom under et døgn etter at okkupantene hadde flyttet inn.
Tre kvarter etter ankomst Gran Canaria, sitter han hos Guardia Civil i Puerto Rico og fyller ut rapport. Det er en prosess som skal vise seg å ta flere timer.
Vi møter Stefan utenfor leiligheten hans i Calle Dalí, etter at han har vært hos politiet. Nabolaget ligger rett bak luksushotellet Anfi del Mar, med slående utsikt over havet.
– Det skal jo ikke skje. Men det gjorde det. Jeg var veldig raskt ut og anmeldte det til politiet, og så var det bare å komme seg så fort som mulig ned, forteller han til Canariavisen.
Fra utsiden hører vi okkupantfamiliens unger leke.
De voksne på innsiden er tydelig stresset, etterhvert som flere naboer og venner samles utenfor boligen.
En av dem er Terje Inngjerdingen, som driver baren Los Vikingos og Canariservice i Arguineguín.
Han er der for å hjelpe kompisen, og forteller til Canariavisen at dette skjer stadig oftere. Flere leiligheter har nylig blitt okkupert, eller forsøkt okkupert.
Lot barna snakke for seg
En av oss tar turen bort til gjerdet og spør forsiktig et av barna om de kan hente moren sin, så vi får snakke med henne. Det vil ikke moren.
En av de eldre sønnene, trolig rundt 14 år gammel, tenner seg en røyk og skuler ned på oss fra balkongen. Barna sover der, og terrassen er dekt av madrasser.
Litt lenger opp i gata er minst tre andre boliger okkupert, i et bygg som tilhører en eldre italiener.
Okkupantene derfra kommer innom den nyinnflyttede familien for å spørre hvordan det går. Fra innsiden ropes det over gjerdet at det er mange folk utenfor som stiller spørsmål.
Møtte ikke opp
Etter drøye fem timer utenfor boligen i påvente av politiet, ringer Guardia Civil til Stefan. De kan ikke komme i kveld, sier de.
Han er utmattet etter den lange reise fra Nord-Norge til Gran Canaria. Han aner ikke hvor han skal tilbringe natta. Men han retter seg opp i ryggen og forklarer politiet rolig at de må komme med én gang.
Okkupantene har flere ganger bært ting ut av leiligheten dagen før, og sendt de avgårde med en bil. Det betyr at politiet kan håndtere dette som innbrudd, og ikke bare som okkupasjon.
Men politiet lot vente på seg, og kom først neste dag.
Utkastelsen
Vi ser på mens Guardia Civil og Policia Local tropper opp for å kaste ut familien. De nekter å åpne for politiet, så det blir tilkalt en låsesmed.
Flere ganger har politiet gitt moren beskjed om at hun ikke blir pågrepet hvis de kommer ut frivillig. Da politiet omsider kommer seg inn, blir moren pågrepet foran ungene.
Det er en vanskelig prosess, med gråtende og redde barn som forstår lite av det som foregår, og en skrikende mor som nekter å flytte ut av leiligheten hun stjal bare to dager før.
Selv hevdet hun overfor politiet at hun hadde leid leiligheten av okkupantene i nabokomplekset, og hadde rett til å være der.
Enda vanskeligere kunne det blitt om okkupantene fikk tid på seg til å etablere seg i boligen. Om det hersker nok tvil hos politiet om hvem som er rettmessig eier, må det en dom til for å kaste ut okkupantene. Det kan i verste fall ta flere år.
– Det skal ikke gå an. Man skal ut når man gjør et innbrudd, uansett om det er barn i bildet eller ikke, sier Wide bestemt.
Etterlot seg kaos
Etter utkastelsen står Stefan å ser på kaoset som okkupantene har etterlatt. Det er poser, søppel, ødelagte ting og rot overalt. Men han har fått tilbake leiligheten sin. Han er glad, men sliten.
– Når jeg kom ned så jeg alt de hadde ødelagt i leiligheten. Nå må jeg kjøpe nye senger. De hadde okkupert i halvannet døgn og det har tatt meg nesten to døgn å rydde opp i leiligheten, forteller han.
Handle raskt
Han mener det er viktig å ha alle papirer og dokumenter i orden, i tillegg til å være raskt på sak når noe skjer.
– Politiet gjorde en bra innsats for meg, fordi jeg hadde alt korrekt med kontrakter og at alt er betalt i tide. Det var ingenting å ta meg på i følge spansk lov, så for meg gikk det veldig bra og jeg er veldig heldig. Hadde jeg gjort bare én feil hadde det tatt mye lenger tid og kostet mye mer, forklarer han.
Velger å forhandle
Som Canariavisen har skrevet om tidligere, velger enkelte boligeiere å bruke selskaper som spesialiserer seg på forhandlinger med okkupantene. Ofte er det enklere enn å gå rettens vei.
De er villig til å betale det okkupantene krever for å forlate boligen. Ifølge spansk lov er det straffbart å kreve løsepenger for å flytte ut av en okkupert bolig. Likevel får disse «forhandlingsselskapene» statsstøtte, blant annet fra regjeringen på Kanariøyene.
Selskaper som Desokupas Canarias har tidligere fått ut okkupanter fra to leiligheter ved Sunwing-hotellet. En østerriksk eier endte opp med å betale 10
000 euro.
Hvor mye som gikk til okkupantene og hva som havnet i kassa til Desokupas Canarias, vites ikke. Selskapet nektet å besvare Canariavisens spørsmål da vi omtalte saken, og henviste til taushetsplikten.