Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim mener alle fritidsreiser bør forbys. Foto: Stortinget

Frp vil forby sydenferie for å hindre importsmitte


Regjeringen i Norge har allerede varslet strengere restriksjoner for de som kommer fra utlandet. Fra 29. mars må alle som har vært på det regjeringen kaller «unødvendige fritidsreiser» inn på karantenehotell, og der må de sitte i hele karantenetiden.

Nå foreslår Frp ytterligere innstramminger: de vil forby utenlandsferie. 

– Vi har ekstremt inngripende tiltak i Norge samtidig som det er fullt mulig å reise på en unødvendig utenlandsferie, bli smitta og komme tilbake. Man burde ha vurdert et utreiseforbud på unødvendige reiser lenge før man satte i gang med disse fryktelig inngripende tiltakene her, sier Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim til VG.

På torsdag var også byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) ute med forslag om å sende alle på karantenehotell – enten reisen er nødvendig eller ikke.

Støtter forslaget

Helgheim sier til VG at Frp støtter dette forslaget, men samtidig mener han Norge må gå enda lenger.

Han mener folk nå er lei av brutale inngrep i hjemlandet, samtidig som reiser har vært tillatt under hele pandemien.

På spørsmål om lovligheten rundt et slikt utreiseforbud svarer Helgheim til VG:

– Det meste av det som har blitt forbudt under denne pandemien er normalt sett ikke lovlig å forby. Men for meg er det mye mer fornuftig å stenge muligheten for å reise på en unødvendig ferietur enn å stenge muligheten for å ta farvel med sine kjære på dødsleiet.

Ikke aktuelt nå

Regjeringen sier at et utreiseforbud ikke er aktuelt nå. I en e-post til VG skriver statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justis- og beredskapsdepartementet at det ikke er aktuelt med et forbud, men at de har en tydelig anbefaling og strenge test- og karantenekrav.

Hiim påpeker også at et slikt forbud kan være i strid med Grunnloven, og at det skal en del til før regjeringen vil vurdere dette.

Frykter importsmitte

Bakgrunnen for at Helgheim og også Tybring-Gjedde (Frp) har bedt om innstramminger er en ny rapport fra FHI som viser at 12 prosent av de som hadde vært i Pakistan og reiste tilbake til Norge i perioden 25. februar til 7. mars testet positivt for Covid-19.

– Det jeg har fryktet aller mest viser seg å stemme: Det har vært fritt fram hele tiden for unødvendige reiser. 12 prosent av pakistanerne som reiser på unødvendige reiser til hjemlandet er smittet. Jeg er rett og slett forbanna, sier Helgheim til Dagbladet.

Endringer: 

Saken er oppdatert med mer informasjon om bakgrunnen for forslaget. Et generelt forbud mot fritidsreiser ville også gjort det umulig å reise til Kanariøyene og Spania, som er grunnen til at Canariavisen valgte å omtale denne saken i utgangspunktet.