Siste
Kanariøyenes helseminister Blas Trujillo. I bakgrunnen, Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres. Foto: Gobierno de Canarias

Frykter ulovlige fester i karnevalstiden


Karnevalsfeiringene er avlyst på alle Kanariøyene på grunn av smitterestriksjonene. Det blir ingen fester i gatene og ingen store konkurranser. I år blir karnevalsfeiringene i stor grad utført gjennom sosiale nettverk og på tv. Samtidig frykter myndighetene at ulovlige fester i forbindelse med den årlige feiringen kan komme til å skape problemer.

– Det er mye bekymring blant medlemmene i rådet rundt ulovlige fester hvor man ikke overholder de etablerte restriksjonenne, og som kan øke antallet smittetilfeller bektraktelig, sier talsmann for vitenskapskomiteen Lluís Serra til Canarias Ahora.

Risiko

Han mener myndighetene tar en risiko dersom de løsner på restriksjonene i forkant av karnevalstiden. Samtidig kan strenge restriksjoner over tid også føre til at folk blir slappere.

Politiet vil trolig ha hendene fulle i perioden, slik de også hadde under Halloween.

– Det vil bli innbyggernes samarbeid og politiets innsats som må kontrollere situasjonen, sier Serra.

– Handler ikke om å redde festen

Flere politikere og kommuner har tatt kontakt med Kanariøyenes helseminister Blas Trujillo, for å høre om det finnes muligheter for at reglene avslappes noe under karnevalsfeiringen, for eksempel på restauranter. Men svaret fra Trujillo har hele tiden vært en rungende «nei».

– Vi kommer ikke til å senke skuldrene, helsen kommer først og restriksjonene er innført basert på smittevernsindikatorer. Hvis pandemien har lært oss noe som helst er det at det ikke handler om å redde festen, men om å redde liv, har Trujillo sagt.

Kan bli mildere restriksjoner på Tenerife

Selv om regjeringen på Kanariøyene ikke har sagt seg villige til å løsne på reglene på grunn av karnevalet, er det ikke utenkelig at restriksjonene kan bli mildere på enkelte øyer.

Smittenivået på Tenerife har for eksempel gått ned drastisk de siste ukene, men presset på helsevesenet er fremdeles for høyt.

– Det er for tidlig å si noe om det, men nedgangen i kurven på Tenerife er unektelig, med unntak av belegget på intensivavdelingene, som alltid er en mer vanskelig indikator å endre på. Øya gjør det veldig bra takket være offeret som ble gjort i julen. Det motsatte kan ikke skje med karnevalet, understreker Serra.