Gatevold i ferieområder på Gran Canaria: –⁠  En slagmark

Stadige slåsskamper i turistområdene sør på Gran Canaria skader inntrykket av øya, advarer turistsektoren. «


I august har turistene flokket til den populære ferieøya og reiseaktiviteten har vært kjærkomment for en sektor som ble hardt rammet av pandemien.

Men i turistområdene sør på Gran Canaria – spesielt i Maspalomas og Playa del Inglés – sliter politi, vektere og utelivsbransjen daglig med slåsskamper, bråk og vandalisme.

– Noen få personer forårsaker stadig problemer for andre, som vil nyte ferien på en sunn måte. De forhindres fra å kose seg på kveldene på en ansvarlig måte på grunn av denne typen situasjon, sier presidenten i turistsektorens fellesorganisasjon i Las Palmas, Tom Smulders.

Det er spesielt i helgene at unge mennesker flokker sammen sør på øya for å lage bråk. Smulders påpeker at disse bråkmakerne gjerne inntar store mengder alkohol og andre rusmidler, som kokain.

For utelivsbransjen og hotellene har situasjonen blitt uholdbar. Det er heller ikke første gang bransjen uttrykker bekymring over situasjonen. Også før pandemien reagerte bransjen på lignende problemer, slik Canariavisen omtalte i 2019.

– En slagmark

Smulders går også hardt ut mot de utestedene som ikke har tilstrekkelig sikkerhet.

– Vi må ikke glemme utestedene sør på Gran Canaria som fremdeles ikke følger sikkerhetsreglene som er påkrevd, både med tanke på brannvern og lydisolering.

Han sier at det er verst tidlig på morgenen.

– Det er uten tvil verst tidlig på morgenen. Området blir til en slagmark, sier Smulders til Canarias7.

Mindreårige med kniver

Smulders er bekymret for at så mange av de som deltar i slåsskamper og gatebråk er mindreårige. Ofte er de bevæpnet med kniver, slagvåpen og hjemmelagde stikkvåpen.

Søppel og avfall

Slåsskamper og høyt alkoholinntak er ikke det eneste bransjen bekymrer seg for.

Folk legger også igjen store mengder søppel og avfall i turistområdene etter den ville festingen, noe som skader inntrykket av destinasjonen.

Sprer seg

Problemene som tidligere rammet Plaza de Maspalomas og Playa del Inglés – begge typiske ferieområder med lavere standard – har spredd seg. Også i det mer luksuriøse området Meloneras, har det oppstått gateslåsskamper og bråk på nattestid.

Ber om mer politi

For Tom Smulders er det på tide at politiet forsterkes i øyas største turistkommune. Forebyggende arbeid må gjøres, sier han.

– Verken Kanariøyene eller turister fortjener en slik opplevelse under ferien, sier Smulders, som etterlyser mer forebyggende arbeid.

Han påpeker at politiet gjør en god jobb med de ressursene de har.

– Jeg vet at politiet gjør en god jobb og alltid gjør hva de kan, men ofte er de opptatt med slåsskamper som oppstår i andre områder, så jeg tror det er nødvendig å få mer politi sør på øya.

– Disse folkene må slutte å tro at San Bartolomé de Tirajana er en kommune uten lov og orden.