Flere hundre migranter og aktivister gikk i tog på Tenerife. De mener forholdene i leirene er uholdbare. Foto: Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife

Gir politiet ordre om å la migranter reise til Europa


Den administrative domstolen i Las Palmas de Gran Canaria har beordret politiet om å ikke stoppe migranter som forsøker å reise med fly til fastlandet, så lenge de har et gyldig pass eller asylsøknad.

I flere måneder har migranter, aktivister og politikere reagert på at tusenvis av migranter holdes igjen på Kanariøyene mot sin vilje.

De fleste som kommer i båt til øygruppen har et ønske om å reise til fastlandet eller videre i Europa, der de har familie, venner og bedre jobbmuligheter.

Politiet har gjort dette vanskelig ved å anholde migranter i timevis ved flyplasser og havner.

Får reise fritt i Spania

Nå skal migrantene altså få lov til å reise fritt innenfor landets grenser så lenge de har gyldig legitimasjon og dokumentasjon med seg, ifølge nyhetsbyrået Efe.

Dette er en rettighet migrantene i mange tilfeller allerede har.

Regjeringen i Spania har likevel valgt å legge seg på en streng linje i et forsøk på å forhindre at migrantene kommer seg til Europa.

Les også:

Nekter å sende migrantene til fastlandet
Den politiske ledelsen i landet har fryktet at flere vil velge å sette ut på den livsfarlige båtreisen dersom Kanariøyene blir en trygg rute til Europa.

Siden migrantkrisen startet høsten 2020 har det kommet over 30 000 migranter i båt fra Afrika til Kanariøyene. Rundt 7000 av disse bor i migrantleirer, men de fleste ønsker ikke å være på Kanariøyene.

Migranter som mener de tvinges til å bli på Kanariøyene har flere ganger demonstrert mot praksisen.