Utbruddet på La Palma varte i tre måneder. Foto: Shutterstock

Gir viktig innsikt i fremtidige utbrudd

Forskerne har funnet nye svar på hva som skjedde og hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Lavaen som strømmet ut fra Tajogaite-vulkanen på La Palma under utbruddet i september 2021, kan nå gi forskerne verdifulle ledetråder til hva som forårsaket utbruddet – og hva vi kan forvente i fremtiden.

I en ny rapport fra National Geographic peker forskere fra Complutense Universitetet i Madrid, Rey Juan Carlos Universitetet og Geologi og gruveinstituttet i Spania på at disse lavakrystallene kan være nøkkelen til å forutsi fremtidige vulkanutbrudd.

Utbruddet etterlot store ødeleggelser

Utbruddet i 2021 var voldsomt og ødela over 2

800 bygninger, samt dekket 350 hektar med avlinger i et tykt lag lava.

Tusenvis av mennesker mistet hjemmene og arbeidsplassene sine.

Mange familier venter fremdeles på å kunne vende tilbake, til tross for at myndighetene har jobbet med å gjenoppbygge området.

Hva sier forskningen?

Forskere har studert den krystalliserte lavaen fra utbruddet og funnet ut at den lange varigheten skyldtes flere magmapulser fra forskjellige dybder.

Interessant nok viste noen av mineralene tegn til at utbruddet nærmet seg slutten flere uker før det faktisk stoppet.

Dette kan bety at vi i fremtiden vil kunne forutsi både når et utbrudd vil ta slutt, og hvilken type utbrudd som kan komme.

Som geovitenskapsmannen Matthew Pankhurst ved Tenerifes institutt for teknologi forklarer, fungerer disse krystallene som «fire-dimensjonale videoer» som gir oss et glimt av vulkanens fortid, nåværende tilstand og mulige fremtid.

Powered by Labrador CMS