Siste

Gjensidige: forsikringen gjelder, men dekker ikke corona-hendelser


Mange har fått inntrykk av at reiseforsikringen ikke gjelder i det hele tatt dersom man velger å trosse UDs reiseråd nå.

Forsikringsselskaper har blitt kritisert for å gjemme seg bak coronaviruset, og blant reisende er det en frykt for at de står helt uten dekning hvis de reiser på ferie nå. Slik er det imidlertid ikke.

Dekker ikke corona-hendelser

– Velger du å trosse UDs reiseråd må du være forberedt på at forsikringen ikke vil dekke tap eller utgifter som har sammenheng med Korona-epidemien eller tiltak knyttet til denne. Dette skyldes at risikoen er kjent på forhånd. For andre hendelser som ikke har sammenheng med Koronaviruset, gjelder forsikringen som normalt, forteller kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, til SpaniaPosten.

Selv om dette er positivt er det likevel viktig å presisere at utenlandsreiser medfører en viss risiko i disse dager, og at denne risikoen er større så lenge Norge tviholder på sine reiseråd. Det er likevel ikke slik at UDs reiseråd er det samme som reiseforbud.

Medfører risiko

Dersom du skulle bli smittet mens du er i utlandet risikerer du å måtte dekke behandling og hjemreise selv, men så lenge du har Helfo-kortet i orden skal dette dekke akuttbehandling i hele EU slik som før.

Likevel er det også mange andre utfordringer man kan møte på under utenlandsreiser i disse tider. Reisemålet kan på kort varsel innføre nye og strenge tiltak som gjør hjemreise vanskelig. Flyselskaper kan også kansellere flyvninger, som gjør at man blir sittende koronafast i utlandet.

Foreløpig ser det ut til at disse reiserådene vil gjelde helt frem til 20. august, og UD har sagt de vil komme med en oppdatering omkring reiserådene for land utenfor Norden før den 20. juli.

Forholder seg til UD

Charterselskapene har imidlertid gitt signaler om at sydenturene kan starte igjen tidligere enn planlagt, mye takket være nedtrappingen av tiltakene på populære destinasjoner i Hellas og Spania. De forholder seg likevel til reiserådene fra UD, og etterlyser tydeligere kommunikasjon fra Utenriksdepartementet.

– Den dagen reiserådet opphører, vil vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å starte med våre reiser igjen så fort som mulig. Hvor lang tid det vil ta å sende avgårde de første flyene, er dessverre vanskelig å svare helt konkret på nå. Det det er avhengig av flere ting. I tillegg må det også være noe tid til å selge disse flyvningene. Jo raskere Utenriksdepartementet er tydeligere i reiserådene sine, desto mer sannsynlig er det at vi kan klare å få til noe igjen før den 20. august, sier markeds- og kommunikasjonssjef Tonje Løkaas Fossum i Apollo til nettstedet flysmart24.

Spania ønsker turisme

Spanias regjering har gjort det klart at de fjerner kravet om karantene for de som kommer fra utlandet allerede 1. juli.

Samtidig åpner stadig større deler av Spania opp sine samfunn, og statsministeren har oppfordret både spanjoler og utlendinger til å planlegge ferien sin i de kommende månedene.