Smittestatus på Kanariøyene

421

Aktive tilfeller

164

Døde

De vanligste lovbruddene langs veien i sommer:

Gjør du dette i Spania vanker det bøter

av | 28.07.2020

Det er fort gjort når du bare skal en kjapp tur på stranda, men disse lovbruddene kan fort koste både penger og prikker.

Nå som sommeren virkelig er i gang velger mange å ta bilen når de skal nyte det fine været og kanskje ta seg et avkjølende bad på stranda. På grunn av pandemien velger mange bilen fremfor andre transportmidler.  Det både føles og er tryggere når man ikke deler kjøretøy med mange andre sommersvette og blide familier som skal på tur i disse tider.

Men når man setter seg bak rattet er det spesielt de korte turene til stranda eller nabobyen som kan straffe seg med en rekke typiske «sommerbøter», og som kan ødelegge langhelgen med familien. Det spanske veivesenet trapper opp sine kontroller på sommeren, og nå som pandemien herjer flere steder er det også mer politi ute på veiene.

Til tross for at de fleste bøtene på sommeren er knyttet til fyllekjøring og fartsovertredelser, er det en rekke mindre lovbrudd som raskt kan gjøre lommeboka litt lettere å bære. Noen av disse overtredelsene kan til og med føre til prikker på førekortet, så det er greit å vite hva du bør unngå hvis du skal på biltur i Spania denne sommeren.

1. Kjøre barfot, med høye hæler eller med flip-flops

Foto: osseous / Flickr / Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Dette er en klassisk feil mange gjør når de bare skal svippe en tur ned på stranda. Men uansett hvor kort kjøreturen er kan dette straffe seg. Ifølge paragraf 17 i den spanske veitrafikkloven må sjåfører være i stand til å kontrollere bilen sin på en tilfredsstillende måte. Kjører du barfot, med høye hæler eller de allestedsnærværende flip-flopsene kan det hindre deg fra å kontrollere bilen. Blir du tatt kan boten ligge på 80-100 euro, men betaler du raskt får du «halv pris». Det er uansett ikke verdt det, synes vi.

2. Bar overkropp

Å kjøre bil i bar overkropp er farlig. Vi vet det er varmt når du setter deg inn i bilen, men dersom du ikke har noe på overkroppen kan du få alvorlige skader av bilbeltet og airbagen. Paragraf 18 i den spanske veitrafikkloven krever at alle sjåfører (og passasjerer i dette tilfellet) garanterer sin egen sikkerhet. Dermed kan du få en bot på 80 euro eller mer for dette.

3. Å drikke mens du kjører

Når det spanske veivesenet råder sjåfører til å huske å drikke nok vann mener de ikke at du skal drikke mens du kjører. Det er viktig å få i seg nok vann i varmen, for heteslag bak rattet kan raskt føre til alvorlige ulykker, men hvis du spiser eller drikker mens du kjører vanker det bøter på 100 euro. Grunnen er lett å forstå, for hvis du spiser eller drikker i fart tar dette oppmerksomheten din bort fra veien.

Disse tre punktene er typiske småbrudd på veitrafikkloven, som må bedømmes av betjenten som stopper deg. Ettersom veitrafikkloven ikke gir konkrete forbud mot disse tingene er det altså ikke garantert å føre til bøter, men sjansen for dette er stor. Derfor er det best å unngå.

4. Hold armer og ben inne i bilen

Hold armer, ben og andre kroppsdeler inne i bilen. Foto: @batoshka via Twenty20

Paragraf 18 i veitrafikkloven er imidlertid klar på at alle i bilen må innta en «passende posisjon» under reisen. Derfor kan du bli bøtelagt opp til 80 euro dersom du stikker armer, albuer, ben eller andre kroppsdeler ut av vinduet. Dersom en passasjer blir tatt for dette er det som regel sjåføren som får boten. Denne loven gjelder også klassikeren hvor passasjeren slenger beina opp på dashbordet, og da får sjåføren en bot på hele 100 hundre. Derfor er det lurt å ha kontroll på passasjerene dine.

5. Ikke glem førerkortet

Det er fort gjort å glemme førerkortet sitt når man bare skal en kjapp tur på stranda for å bade. Her kan vi trøste oss med at boten er vesentlig lavere enn i Norge. Glemmer du førerkortet er boten på 10 euro. Likevel er dette 10 euro du kunne ha brukt på brus og is.

6. For mange passasjerer

Å fylle bilen med hele den utvida slekta er ikke lov. Foto: @liongirl32001 via Twenty20

Denne er det mange som gjør seg skyldig i. Man vil unngå å ta to biler når hele familien skal på stranda, så man presser en ekstra passasjer inn i baksetet. Noen blir til og med tatt med passasjerer i bagasjerommet. Å ha flere passasjerer enn bilbelter medfører en bot på 80 euro. Hvis antallet passasjerer overstiger bilens tillate antall med over 50 prosent vanker det derimot bøter på opp til 500 euro og inndragelse av førerkort i tre måneder. Fire prikker på førerkortet får du også.

7. Kaste sneipen ut av vinduet

Når du kjører er det strengt forbudt å kaste objekter som kan starte brann eller føre til ulykker ut av vinduet. På sommeren fører tørke og varme også til økt skogbrannfare. Blir du tatt for å kaste sneipen ut av vinduet vanker det bøter på 200 euro og fire prikker på førerkortet.

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Coronaviruset fortsetter å spre seg på Kanariøyene. I går ble 47 nye tilfeller bekreftet, og dermed er det 421 aktive smittetilfeller på øygruppen mandag kveld. Så høyt har ikke tallet vært siden 22. mai. Verst er det på Gran Canaria, som har mer enn halvparten av de...

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald's bekrefter tilfellet, og sier de har innført tiltak. En kilde som jobber ved Insular-sykehuset på Gran Canaria sier til Canariavisen at sykehusene nå øker sin beredskap ytterligere, og opplyser om at det nylig ble bekreftet smitte hos ansatte både på...

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Myndighetene sier de vil åpne for cruise-trafikk mellom øyene. Regjeringen på Kanariøyene planlegger å gjenåpne cruise-sesongen til høsten, men kun for trafikk mellom øyene og med europeiske turister. Det kan tiltrekke 400 000 turister, som er en tredjedel av antallet...

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Den nye smittesporingsappen Radar Covid 19 kan nå lastes ned på Kanariøyene. Appen varsler deg dersom du kommer i nærkontakt med noen som har testet positivt for coronaviruset. Den nye appen tar sikte på å redusere spredningen av nye smittetilfeller. Dette gjøres via...

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

Helsemyndighetene har bekreftet 62 nye smittetilfeller på Kanariøyene det siste døgnet. Dette er den mest dramatiske økningen i antallet smittede siden tallene begynte å stabilisere seg tidlig i juni. På lørdag mistet to eldre personer livet etter at de ble smittet....

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Guardia Civil har pågrepet to kvinner og en mann på Tenerife, som angivelig har svindlet til seg 3165 euro ved å leie ut ferieboliger som ikke eksisterer. Agenter fra Guardia Civil i Guía de Isora og Granadilla de Abona har pågrepet to kvinner og en mann i alderen...