Siste
Foto: Canary Islands Tourism

Glem turistsouvenirene –⁠ her finner du ekte kanarisk håndverk

Og det er gode muligheter for å ta med noe av dette hjem, fremfor masseproduserte souvenirer fra turistsjappene. Du må bare vite hvor du skal lete.


Kanariøyene er velkjent for sitt tradisjonelle håndverk, fra palmebladfletting til rustikk keramikk laget på gamlemåten.

Her finner vi tradisjoner helt tilbake fra urbefolkningens tid, skriver øygruppens turistmyndigheter i en fersk pressemelding. 

Kanarisk håndverk gjennom generasjoner

Kanariøyene har en rik håndverkstradisjon som reflekterer deres kulturhistoriske arv.

I sommerferien kan du oppdage disse skjulte perlene ved å ta turen ut av turistmaskinene. 

Blant tradisjonene som holdes i live finner vi tekstilarbeid, trebearbeiding, fletting av palmeblader, silkeveving, keramikk og metallarbeid.

Disse tradisjonene viderefører teknikker fra urbefolkningen på Kanariøyene - Guanchene på Tenerife, Bimbachene på El Hierro, Benohoaritene på La Palma, Gomeroene fra La Gomera, Mahosene fra Fuerteventura og Lanzarote og Canarioene på Gran Canaria. 

Disse går likevel ofte under fellesbetegnelsen Guanchene – som levde i stammebaserte samfunn med en avansert håndverkskultur. Denne kunnskapen har gått i arv gjennom generasjoner.

Finn det beste håndverket

Nedenfor er en guide til noen steder der du kan gjøre et kupp på kanarisk håndverk, og forslag til hvilke gjenstander som bør bli med hjem i kofferten:

Keramikk på La Gomera

Foto: Canary Islands Tourism

I byen El Cercado på La Gomera finner du verksteder der vakre keramikkgjenstander skapes etter tradisjonelle metoder uten dreieskive.

Det var slik Guanchene fremstilte keramikk, og de lot gjenstandene tørke utendørs i solen.

Leiren som brukes utvinnes fra øyas raviner, og blandes med sand og jernoksid. Dette gir gjenstandene en karakteristisk rødfarge.

I byen finnes også et museum, Centro de Interpretación, hvor man kan lære mer om håndverket og dets historie.

Palmebladfletting på La Palma

Foto: Canary Islands Tourism

I Breña Alta på La Palma vokser frodige palmer, noe som har gjort kommunen til et senter for palmebladhåndverk opp gjennom tidene.

Palmebladene brukes for å skape alt fra vakre hatter og vesker til praktiske kurver.

Som en ekstra lokal touch, tilsettes også andre materialer som rughalm og kvister fra bjørnebærbusker.

Kniver på Gran Canaria

Foto: Grancanaria.com

Besøk Guía på Gran Canaria for å slå kloa i et ekte, tradisjonelt kanarisk håndverk.

Kanariske kniver har sitt eget unike design, der håndtaket er laget av ben eller horn.

Materialet bearbeides til runde ringer med ulik diameter, som deretter settes sammen for å gi håndtaket en vakker, oval fasong.

Her er det imidlertid viktig at du setter deg inn i reglene for innførsel av kniv til Norge, dersom du vil ta den med deg hjem.

Sprettkniver, batangkniver stillettkniver er for eksempel forbudte i Norge. 

Du har heller ikke lov til å ta med eller innføre kniver med bladlengde på 25 centimeter eller mer.

Dette inkluderer også macheter, ifølge Lovdata, men loven gir unntak for de som har kniv i forbindelse med arbeid, næringsvirksomhet, til husholdningsbruk (kjøkkenkniv er et eksempel på dette) friluftsliv, sport, kulturelle aktiviteter og andre aktverdige formål, eller for de som har løyve.