Glem WiMax og begrenset 4G-nett – vi har testet Starlink
Dette var gøy!
Gjennom vår årlige test av nettleverandører på Kanariøyene, har vi sjekket ut alt fra lynrask fiber til halvgamle løsninger med antenne (og et håp om godvær så ikke nettet ryker midt i Skal vi danse).
Det er nemlig en kjent sak at mange nordmenn tilbringer vinteren i relativt gamle komplekser uten fibertilgang på Gran Canaria.
Leverandører som Computerservice og Antenneservice har i en årrekke tilbudt disse brukerne alternative løsninger. Disse kommer som regel i form av WiFi på steroider, såkalt WiMax, eller begrenset mobilt bredbånd.
Nå er imidlertid Starlink tilgjengelig på Kanariøyene. For de uinnvidde er dette rett og slett bredbånd via satellitt, men i motsetning til andre løsninger oppleves det
nestenlike godt som en kabel i veggen.
Slik funker Starlink
Her trenger du altså hverken mobildekning eller fiberkabel i veggen for å få raskt nett, takket være tusenvis av små satellitter i bane 550 kilometer over jorda. Snedig.
Satelittnett er for øvrig ikke noe nytt – men tidligere har dette fungert via såkalte geostasjonære satellitter som følger jordens bane. Ikke ulikt hvordan TV-parabol pleide å fungere, altså.
At satellittene har hatt fast plass omtrent 36
000 kilometer fra Jorden, har imidlertid ført til en mildt sagt merkbar forsinkelse på
opptil et sekund
.
Om du har prøvd å holde et møte på Zoom eller spille med slike forsinkelser, har du trolig også latt deg frustrere.
Starlink sin løsning? Veldig mange satellitter, veldig mye nærmere Jorden.
Å være så nær planeten gjør imidlertid at satellittene utsettes for mer tyngdekraft fra planeten. Derfor må de også suse gjennom verdensrommet i hele 27
000 km/t, bare for å ikke falle ned.
Det betyr at du som kunde må bytte satellitt flere ganger i timen. Å gjøre denne prosessen sømløs og umerkbar er Starlink sin store styrke.
Siden Starlink eies av Elon Musk sitt SpaceX, drar de naturligvis nok nytte av å eie sin egen rakettsjappe. Dermed vokser antallet satellitter hvert år. Planen er opptil 42
000 satellitter.
Vi kan naturligvis ikke unngå Musk i alt dette. Mannens sære humor er til å få latterkrampe av.
Antennen har nemlig fått navnet “Dishy McFlatface”. Ja, det står i brukermanualen.
Men bortsett fra dette er Starlink absolutt ikke noe å le av.Tåler vær og vind
Dishy McFlatfaceer nemlig en kraftkar som tåler både kanarisk sol, varme, vind og calima. Selvsagt tåler den også en skikkelig regnskur.
Under den støvtette og vanntette overflaten finner vi hundrevis av bittesmå antenner som jobber sammen for å gi oss hakke-fri Game of Thrones på TVen, rask innlasting av nettsider og videomøter som ganske enkelt fungerer.
Dette er så avanserte greier at vi nesten føler oss som hemmelige agenter, der vi surfer på nett fra verdensrommet uten merkbar forsinkelse.
Ruteren skuffer
Samtidig må det påpekes at ikke alt i maskinvarepakken fra Starlink fortjener skryt.
Den inkluderte ruteren opererer på Wi-Fi 5-teknologi, istedenfor den nyere Wi-Fi 6E-standarden. Det betyr tregere WiFi enn vi kunne ha fått. For å få Ethernet-tilkobling (kabel) må ekstrautstyr kjøpes separat i form av et Ethernet-adapter til 40 euro.
Det bør også nevnes at den medfølgende wifi-ruteren nesten nødvendiggjør bruk av en ekstern ruter og en Ethernet-adapter, gitt dens begrensede rekkevidde.
Den strekker seg knapt gjennom en tynn tredør fire meter borte. Det er et under hvordan Elon Musk kan levere ultraraskt internett fra en høyde på 550 kilometer i verdensrommet, men bare gi oss noen få meters rekkevidde her på jorden.
Så var det prisen…
I skrivende stund kan du få standardpakken til Starlink for 225 euro plus 40 euro i måneden. Normalt koster imidlertid utstyret over 400 euro. Billig er det altså ikke.
Vår testmodell er imidlertid på leie – da får du utstyret “gratis” men må ut med 59 euro i måneden inkludert moms.
Dette er altså vesentlig dyrere enn de fleste fiberpakkene på markedet, og trenger du ekstratustyr blir det betraktelig dyrere.
Her er det også verdt å merke seg at Starlink tar ekstra betalt hvis du vil flytte rundt på antennen, f.eks. til bruk på båt eller bobil.
Vil du ha mobilitet innen regionen du befinner deg i koster det 59 euro per måned, men vil du ha dekning over hele verden blir det raskt mye dyrere – da vil Musk nemlig ha 230 euro i måneden.
Du må ha fri sikt
For at antennen skal fungere optimalt, kreves det fri sikt. Den er enkel nok å installere på tak eller balkong. Uansett bør antennen opp i høyden, for det skal ikke mer til enn en hekk eller et gjerde, før ting stopper opp.
Foten fungerer fint for montering på flate overflater. Har du derimot ikke det, kan du belage deg på å kjøpe mer tilleggsutstyr fra Starlink, slik som en monteringsstang for å heve antennen over hindringer.
Enkelt å komme i gang
Å sette opp herligheten er enklere enn du skulle tro, og så lenge den står stødig og har fri sikt mot himmelen, ordner programvaren og antennen resten selv. Sånn sett kan ikke dette sammenlignes med tiden da du måtte måle, sjekke grader og finjustere antennen i en time for å få bilde på TVen via parabol.
Dishy McFlatfacehar nemlig både motor og styring innebygd, så satellittene finner den fint på egenhånd med god hjelp fra appen som følger med.
Når Dishy er satt opp med fri sikt, må du koble antennekabelen til ruteren. Siden antennen må være utendørs og ruteren er innendørs, krever dette at kabelen føres gjennom et hull i veggen. Alternativt kan man lede kabelen gjennom en dør, et vindu eller en ventil.
Så er det bare å plugge ruteren i strømkontakten og vente. Dishy finner frem til satellitten selv, og finjusterer posisjonen etterhvert. Hos oss tok prosessen omtrent tre minutter.
Passord og nettverksnavn kan du fint endre fra standardinnstillingene i appen, og så er du på nett.
Internett fra verdensrommet
Når vi går i gang med hastighetstester får vi varierende resultater mellom 70 – 120 mbps ned og 20 – 40 mbps opp. Dette er rett og slett som godt bredbånd skal være, og fungerer utmerket.
Forsinkelsen er heller ikke mye å snakke om. Vi har 15 – 70 ms forsinkelse i våre tester – ikke nok til å være merkbart ved normal bruk, altså.
Er du derimot en ihuga svettgamer som er avhengig av responstid for å plaffe ned fiender i Counter Strike, kan muligens den høyeste forsinkelsen vi målte (48 ms) være nok til at laget ditt taper.
Her må Starlink se seg slått av fiberlinje og en god 5G-forbindelse, men utrolig nok opplevde vi Starlink som mer stabil enn mobilnettet.
Og sammenlignet med andre satellittleverandører, er Starlink i en klasse for seg selv. De byr nemlig på forsinkelser vi må måle i sekunder, ikke millisekunder.
Konklusjon
Om du ikke kan få fiber eller ganske enkelt ønsker et alternativ hvis den sårbare nettilgangen ryker, er Starlink absolutt et realistisk alternativ som slår vanlig mobilt bredbånd ned i støvlene.
Sammenligner vi det med andre tilbydere av satelittnett, havner alle andre i skyggen av
Dishy McFlatface.Selv om prisen og kravet til ekstrautstyr kan virke litt i overkant for den gjengse forbruker, så er den samlede nettopplevelsen så lynrask og pålitelig at dette er enkelt å anbefale for de uten fiber i veggen.