VIDEO: Slik takler du hetebølgen med stil.

Global oppvarming tar 704 liv i Spania hvert år


En av fem som dør på grunn av ekstremvarme på Kanariøyene mister livet på grunn av klimaendringer, viser en ny studie som ble publisert i vitenskapstidsskriftet Nature Climate Change.

Dødeligheten på grunn av ekstremvarme er likevel lavere på øygruppen enn i andre spanske regioner, der gjennomsnittet er på 30% av varmedødsfall.

Studien slår fast at klimaendringene ikke lenger er en trussel som ligger frem i tid, og at endringene faktisk slår ut på statistikkene.

Stor studie

Forskerne har evaluert dødsfall forårsaket av ekstremvarme i 43 land over en periode på 28 år. Deretter har de sammenlignet hvordan dødeligheten utviklet seg over tid for å kartlegge om langvarige temperaturendringer påvirket hvor mange som mistet livet.

Studien konkluderer med at 37% av dødsfallene på grunn av ekstremvarme forekom på grunn av klimaendringer på verdensbasis.

Ved hjelp av nyutviklede modeller har forskerne beregnet hvordan den globale oppvarmingen påvirker værhendelser som ekstremvarme, tørke og uvær.

Deretter har Ana Maria Vicedo-Cabrera ved University of Bern, og Antonio Gasparrini ved London School of Hygiene and Tropical Medicine sammenlignet dette med temperatur- og dødelighetsdata.

Les også: 

Havet tok med seg promenaden i Maspalomas

Slående resultater

Resultatene er slående på verdensbasis, men endringene er mindre markante i Spania og på Kanariøyene.

Likevel er det gode grunner til å ta klimaendringene i Spania alvorlig, påpeker spanske forskere, og viser til at landet allerede sliter med mange dødsfall på grunn av ekstremvarme.

– Med eller uten global oppvarming har Spania allerede en høy andel dødsfall knyttet til varme, sier miljøforsker Abel López ved Universitetet i La Laguna til La Provincia.

Rammer Middelhavslandene

Dette er et problem som også rammer andre land rundt Middelhavet, og disse landeområdene vil trolig rammes hardt av global oppvarming, ifølge en av de spanske forskerne som deltok i studien.

– Middelhavet blir det området som blir hardest rammet av global oppvarming, sier klimaforsker Dominic Royé ved Universitetet i Santiago de Compostela.

Les også: 

Skal plante 8000 trær i kampen mot skogbrann

704 personer dør hvert år

I gjennomsnitt dør det 704 personer hvert eneste år i Spania, på grunn av ekstremvarme knyttet til global oppvarming. Det tilsvarer 4,7 dødsfall per 100 000 innbyggere.

For Kanariøyene er dette tallet mer positivt, med 1,8 dødsfall per 100 000 innbyggere.

Forskerne mener dette kan forklares med at indre strøk rammes hardere av intens varme enn områder langs kysten.

– Havoverflaten er en temperaturregulerende faktor, forklarer Abel López.

Slik rammet stormen Filomena på Kanariøyene i januar 2021:

 

Beredskapsplanene er klare

Selv om ekstremvarmen gjerne er mindre intens på Kanariøyene er det et værfenomen som helse- og beredskapsmyndighetene tar på alvor.

Beredskapsplaner for høye temperaturer har blitt aktivert flere ganger gjennom systemet for beskyttelse av sivilbefolkningen under ekstremvær.

Helsedepartementet på Kanariøyene har også beredskapsplaner klare, som innebærer massiv distribusjon av informasjon i sosiale medier. Dette foregår både rutinemessig fra 1. juni til 15. september, og ved spesielle hendelser, slik som hetebølger.

Målet er at befolkningen skal godt rustet for å takle ekstremvarme ved å ha nok kunnskap om hvordan man forholder seg til dette.

Les også:

Turister er villige til å betale mer for miljøvennlige hoteller

Etterlyser tiltak

Forskerne som står bak studien etterlyser nå flere tiltak for å begrense oppvarmingen, og for å minimere følgende av værhendelser som koster liv.

– Klimaendringer påvirker helsen vår. Det er på tide at vi innfører tiltak, spesielt i byer, der kunstige overflater som betong og asfalt øker temperaturene ytterligere. Vi må tenke nytt i byene, sier Royé.

Mange av forslagene som forskerne kommer med er ting som for eksempel Las Palmas allerede jobber med, slik som mer grønne områder og vegetasjon.
Men også bygningene må det gjøres noe med, ifølge Royé. Han mener vi må bli flinkere til å tilpasse bygninger som kan holde temperaturen nede uten utslipp av klimagasser.

– Vi vet at temperaturen kan øke utendørs med to eller tre grader bare ved å bruke air condition, sier han, og fortsetter:

– Også andre levende skapninger lider under hetebølger og dette kan skade husdyr og jordbruk.