Annonse

Godtar ikke antigen-tester for turister

Foto: Sandidad Gobcan

Av Leo Lunde
Oppdatert 4. november 2020 kl. 12:34

Av Leo Lunde
Oppdatert 4. november 2020 kl. 12:34

Annonse

I et offisielt dekret publisert på lørdag krever regjeringen at turister som skal bo på hoteller og turistboliger må teste negativt for Covid-19.

I loven ble likevel ikke de forskjellige testtypene omtalt, og det har derfor hersket tvil rundt om man trenger en PCR-test (som kan ta flere dager å få svar på) eller om det holder med en antigen-test som kan gi svar innen 10 minutter – en såkalt hurtigtest.

Flere politikere kom med uttalelser som kunne tyde på at også hurtigtester ville bli akseptert. På mandag kveld sendte derfor regjeringen på Kanariøyene ut et ny bulletin i sitt offisielle statsblad, der de spesifiserer at kun PCR-tester er godkjent.

Etter dette har det kommet ny informasjon som tyder på at enhver test som er godkjent i avreiselandet også er godkjent for innsjekking. Svært få land har godkjent de hurtige antigen-testene.

Bakgrunnen for dette er at antigen-tester er mindre treffsikre for de uten symptomer, og spesielt i de første dagene etter at man har blitt smittet. Fem til sju dager etter at man har blitt smittet regnes testen likevel som nøyaktig. Det jobbes fortsatt med å utvikle hurtigtester som har høyere nøyaktighet.

Dermed avventer Kanariøyenes regjering bedre dokumentasjon på at antigen-tester er treffsikre nok.

Dette kan gjøre det ekstra vanskelig for turister som vil til Kanariøyene nå, ettersom regjeringen på øygruppen krever at testen skal være tatt tidligst 72 timer før ankomst.

Dermed må prøvesvarene være relativt ferske, og i mange tilfeller kan det ta mer enn 72 timer før man får svar på en PCR-test, avhengig av kapasitet og ventetid.

Dette er loven

 • Kun PCR-prøver godkjennes.
 • Alle over 6 år som skal bo på regulerte overnattingssteder må ta en coronaprøve tidligst 72 timer i forveien. Resultatet må være negativt, og vises frem ved innsjekking.
 • Coronatest er kun obligatorisk for de som skal bo på hotell eller kommersielle turistboliger, og gjelder ikke for de som leier eller bor privat.
 • Testresultatet kan legges frem enten digitalt eller på papir. Det må inneholde dato og tid for testen, personalia for den testen gjelder, og må være utført av et helsesenter med autorisasjon til å utføre coronaprøver.
 • Kravet gjelder også hvis du reiser fra andre deler av Spania.
 • Også de som har hatt Covid-19 før må teste negativt.
 • Hvis du har oppholdt deg på Kanariøyene i mer enn 15 dager før innsjekking trenger du ikke å ta en coronaprøve. Du må signere en egenerklæring som bekrefter dette, og at du ikke har hatt symptomer i denne perioden.
 • Det er ingen krav om testing før du reiser hjem, men det kan være krav om innreise i landet du reiser til. Derfor er det viktig at alle sjekker vilkårene og reiserådene på sin destinasjon.
 • Overnattingsstedet skal gi deg en oversikt over hvor du kan ta en test dersom du ankommer uten dette. Foreløpig vil dette føre til vanskeligheter, ettersom kun PCR-prøver er godkjent i skrivende stund, som kan ta flere dager å få svar på.
 • Dersom du tester positivt trer Kanariøyenes Covid-19-forsikring i kraft og du skal isoleres.
 • Dersom du ankommer hotellet uten en negativ prøve får du ikke forlate rommet annet enn for å teste deg eller hente prøveresultatene.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Annonse