SMELTEDIGEL: Andrena aegyptiaca trives best på de østlige øyene, men også på Gran Canaria. Foto: S. Rae CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Gran Canaria er en smeltedigel for unike biearter


Gran Canaria har et stort mangfold av bier, også sammenlignet med de andre Kanariøyene. Flere av artene er også eksotiske. Gran Canaria har hele 73 forskjellige ensomme biearter, sammenlignet med 66 på Fuerteventura og 65 på Tenerife.

Bier er viktige for planeten, og er en av de mest effektive pollinerende insektene vi har. Det vil si at biene i stor grad sørger for at vi har mat på bordet.

Faktisk sørger biene for opp mot 30 prosent av maten vi spiser gjennom direkte og indirekte bestøvning, og det lille innsektet er anslått til å ha en pengeverdi tilsvarende 1300 milliarder kroner i året på verdensbasis.

EU-kommisjonen har anslått at 87,5% av planteartene i Europa er avhengige av bestøving fra insekter.

Biedød

I stadig flere deler av verden blir biene utrydningstruet, men vi vet enda ikke med sikkerhet hvorfor biene dør ut. En rapport fra FN viser at intensivt landbruk, bruk av plantevernmidler, virus og forurensning truer biepopulasjonen, ifølge Forskning.no

Saken fortsetter under annonsen.
Gran Canaria deler en hel del biearter med Tenerife, ifølge biolog og professor ved Universitetet i La Laguna, Carlos Ruis. 53 av 73 biearter holder til på begge de to øyene.

Professoren har skrevet om mangfoldet på bloggen Abejas de Canarias.

Les også:

Fire naturattraksjoner på Kanariøyene blant de 20 beste i Spania
 

Beliggenhet og klima

Ruiz forklarer at det store mangfoldet av biearter på Gran Canaria kommer av øyas sentrale beliggenhet på øygruppen, dens størrelse, og ikke minst klimamangfoldet.

Dette gjør at Gran Canaria, og til dels også Tenerife, er områder hvor arter fra alle øyene trives godt.

Professoren henter frem arter som Andrena aegyptiaca fra de østlige øyene og Taxa bombus terrestris canariensis, som trives best i mer fuktige områder på de sentrale og vestlige øyene. Colletes moricei nyter livet langs den steinete kysten, og har dermed store leveområder på Gran Canaria.

Men ikke alle artene kommer fra andre øyer, og noen finnes utelukkende på Gran Canaria, slik som Tetralonia hohmanni. I de mange tørre områdene på Lanzarote og Fuerteventura trives bieartene Andrena aegyptiaca, Haetosmia circumventa og Hoplitis moricei best der, men lever også i beste velgående på Gran Canaria.

Saken fortsetter under annonsen.
 

En smeltedigel

Denne kombinasjonen gjør at den runde øya blir en smeltedigel med stort mangfold av kanariske biearter, forklarer Ruiz.

26 av de 73 artene er endemiske på Kanariøyene, mens tre av artene utelukkende finnes på Gran Canaria: Andrena catula, Osmia larochei og Thyreus hohmanni.

7 av artene er eksotiske, og inkluderer to arter fra slekten Xylocopa som har kommet til Gran Canaria relativt nylig, og bare har holdt til her det siste tiåret.

40 arter er hjemmehørende på øygruppen, men holder også til i Afrika eller Europa, slik som Amegilla quadrifasciata. Denne bien trives på alle øyene, men også i Japan, Sør-Europa, Nord-Afrika og Sentral-Asia.

Les også:

Vil redde Gran Canarias kjempeøgle
 

Kanariske bier er einstøinger

De kanariske bieartene er i stor grad ensomme bier, og ser vi bort fra den eksotiske humlen Bombus ruderatus er det bare to sosiale arter på Kanariøyene: honningbien Apis mellifera, og humlen Bombus terrestris canariensis som brukes av mennesker for å pollinere avlinger.

Til sammen finnes det 120 biearter på Kanariøyene, men mange er altså ensomme og trives best i eget selskap. Og selv om disse biene ikke produserer honning eller brukes aktivt i landbruket spiller de en avgjørende rolle for biomangfoldet og pollineringen på øyene.

Ifølge Ruiz kan de ville biene faktisk øke produksjonen på små jordbruk med opp til 24%.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Eksotiske arter er en trussel

De eksotiske artene som har kommet til øygruppen utgjør derimot en trussel mot faunaen på øygruppen. Fordi de ofte konkurrerer om leveområder og mat, i tillegg til å introdusere nye sykdommer som lokale bier takler dårlig er de ansett som en stor risiko mot de lokale artene.

Ekspertene frykter også at introduserte arter som ikke er hjemmehørende på øygruppen kan true den genetiske identiteten til øyenes bier.

Hvis du vil se noen av disse vakre og flittige innsektene på nært hold bør du besøke Sitio de Interés Científico de Tufia, dammen og sanddynene i Maspalomas, eller den botaniske hagen Jardín Botánico Viera y Clavijo.

Fjellene i Tejeda og Artenara er også flotte steder for å observere biene, der de summer rundt i den evige jakten etter nektar.