Siste

Gran Canaria forbereder seg på snø i fjellene


Gran Canaria forbereder seg på det kommende snøværet denne lørdagen. Veier, campingplasser og fritidsområder i fjellet er stengt for å forhindre at folk drar opp i fjellene. Samtidig jubler bøndene etter at vannreservoarene på Gran Canaria endelig har blitt fyllt opp av det kraftige regnværet de siste dagene.

– Det har ikke regnet som dette på lenge, forteller bonden Tomás Rodríguez til avisen La Provincia.

Han er en av mange bønder som nå gleder seg over påfyllet i de tomme vannreservoarene.

Øyrådet advarer nå på det sterkeste mot å dra til demningene på øya. De store vannmengdene som har kommet fører til rasfare og flomfare i fjellet. Guardia Civil minner om at bøter og inntil fire prikker på førerkortet venter de som bryter sperringene på fjellveiene.

Foto: Carreteras Gran Canaria

Til tross for advarslene hadde en del biler samlet seg ved Pico de Las Nieves i går. En bil hadde blitt skadet og måtte ha hjelp av redningsbil.

I går kunne øyrådet melde at reservoarene på øya har fått tilført omtrent tre millioner kubikkmeter vann. Det er nok til to års vanning for bøndene. I noen tilfeller er det ikke lenge igjen før demningene er fulle, slik tilfellet er i Siberio-demningen nå.

I påvente av det kommende snøværet har øyrådet økt beredskapen. Mange veier vil bli stengt, og selv om varselskartet for regn og vind er betraktelig mindre gult i dag enn på fredag, utelukker man heller ikke mer regn i sør.

Annonse:
Tidligere har man sett at folk valfarter til fjellene for å se på snøen, som er et ganske uvanlig fenomen på Gran Canaria. Veivesenet stenger derfor veiene for alle andre enn beboere for å unngå farlige situasjoner. Flere steder har det gått ras de siste dagene, og faren økes av mangelen på vegetasjon etter den store skogbrannen i 2019.

Trær har også veltet over veien, og flere steder har gjørme og stein rast ned i veibanen. Et 20 meter høyt tre kollapset i krysset til Aríñez, Tejeda og Artenara langs GC-21, og førte til at deler av asfalten løsnet. Treet falt videre ned i ravinen.

Foto: Carreteras Gran Canaria

Mens tåka dekker furuskogene på Gran Canaria har skuddene på flere trær allerede begynt å komme frem. Regnet har gjort godt for vegetasjonen på den runde øya etter lang tid med tørke.

På den dyrkede marka i nord har det kommet så mye vann fra ravinene at jorda ikke kan absorbere mer. Dammer har begynt å forme seg flere steder. Temperaturen har krøpet nedover, og kvikksølvet viser i skrivende stund 6 grader i Tejeda midt inne på Gran Canaria. Det er en temperatur man merker på kroppen når man bor i murhus.

I hovedstaden Las Palmas er det 16 grader lørdag morgen, mens Gáldar er nede i 12 grader.

Sør på øya er ikke stort bedre på morgenkvisten. 14 grader i Mogán blir i kjøligste laget. Frem mot mandag skal det fortsette å være kjølig her også.