Gran Canaria kan sitte på nesten 2000 millioner tonn «teknologisk gull»

1 min


Grunnstoffer i sjeldne jordarter, bedre kjent ved sin engelske betegnelse «Rare-Earth Elements», er ikke så sjeldne som navnet skulle tilsi, men er jevnt fordelt i jordas skorpe. Navnet har de fått fordi det er vanskelig å finne store nok konsentrasjoner til at det lønner seg å utvinne de.

Mineraler som scandium, yttrium, lathanum, cerium, og neodymium er regnet for å være en del av de 17 kjente grunnstoffene i sjeldne jordarter.

Brukes i teknologi

Disse brukes i produksjonen av en rekke teknologiske produkter, innen alt fra datadeler til romindustrien og telekommunikasjon, til fornybar energi.

For de vestlige landene i verden er det bare et problem: 80% av all produksjon av disse mineralene er konsentrert i Kina, ifølge den Europeiske kommisjonen. Derfor har disse mineralene blitt satt på lista over kritiske råmaterialer.

2000 millioner tonn

En gruppe forskere fra universitetene i Las Palmas, Barcelona, La Laguna, og Córdoba publiserte nylig en rapport i Journal of Geochemichal Exploration, der de estimerer et reserve på rundt 2000 millioner tonn slike mineraler i den vulkanske stenen på Gran Canaria.

Men det faktum at 49% av øya er beskyttet natur, og den viktige turismesektoren, gjør at utvinning av disse mineralene er tilnærmet umulig å gjennomføre.

Konsentrasjonen av disse mineralene på Gran Canaria er ifølge prøver forskerne har tatt 672 milligram per kilo, som gir et potensiale på nesten 2000 millioner tonn.

Enkelte steder på øya, slik som i Fataga-ravinen, er konsentrasjonen på hele 1 kg. pr. tonn.

Dette viser at vulkanske øyer er meget interessante for utvinning av slike mineraler, men miljømessige og sosioøkonomiske faktorer legger sterke begrensninger på denne muligheten.


Del med dine venner!

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *