Pandemiens utvikling på Gran Canaria og Tenerife er merkverdig. Mens kurvene går opp på Gran Canaria går de ned på Tenerife. Når smitten derimot går ned på Gran Canaria er det Tenerife som øker. Smittekurvene viser tydelig hvordan dette forekommer. Faktisk har det skjedd tre ganger før, og nå skjer det igjen.
Kurvene vekslet i både mars, september og desember. Det er ikke enkelt å forklare hvorfor det skjer. Det vi vet er at smitten ikke har falt nok til å stoppe nye utbrudd, som fører til nye økninger som utarter seg som bølger av smitte. Når det er pandemi er eksponentiell vekst en viktig faktor som epidemiologer bruker for å varsle kommende smittebølger. Når smitten vokser eksponentiellt ser man en rask og kraftig økning, gjerne etterfulgt av en mer saktegående reduksjon i smitten. Det er ikke unikt for Kanariøyene, og har skjedd i omtrent alle verdenshjørner.Bremser på Gran Canaria
Ser vi på den nåværende situasjonen har Gran Canaria klart å bremse spredningen som førte til innstramminger i januar. Både smittetrykket og antallet dødsfall har gått ned, men antallet innlagte pasienter bekymrer fremdeles myndighetene. På Dr. Negrín-sykehuset er intensivavdelingen så godt som full. Av de 61 pasientene på avdelingen har omtrent 50% Covid-19. Hvis smitten øker igjen kan det bli store kapasitetsproblemer på sykehuset. Heldigvis går det bedre på Insular-sykehuset som fremdeles har god kapasitet. Smittetrykket på Gran Canaria er i skrivende stund 136,98 per 100 000 innbyggere, og fortsetter å falle.
Øker på Tenerife
På Tenerife går derimot utviklingen feil vei. Smittetrykket er fremdeles relativt lavt, med 78 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Det er faktisk det laveste i Spania, og Tenerife har fått oppmerksomhet for hvordan de klarte å snu smittesituasjonen. De strenge tiltakene har fått æren for det. Selv om økningen foreløpig er liten har den fått øyregjeringen til å sitte urolig på stolen. Smittetrenden på øya har nemlig begynt å øke – igjen.

Ikke uforventet
Derfor var det ikke uforventet at smittetallene begynte å stige igjen, og det har den altså gjort. Spørsmålet er nå om øyregjeringen gjenkjenner utviklingen, slik at tiltakene kan innføres i tide – før veksten igjen blir eksponentiell. Det er selvsagt få garantier, og det er umulig å si sikkert om smitten vil løpe løpsk på nytt, eller om trenden igjen vil flate ut selv om tiltakene er relativt avslappet på øya.Ulike situasjoner
Smittesituasjonen på Gran Canaria og Tenerife har hele tiden vært ulik. I mars, når viruset først begynte å herje med øygruppen, var det Tenerife som stod for det meste av smitten. Den første bølgen førte også med seg mange dødsfall, noe som kan forklare hvorfor antallet døde er så mye høyere på Tenerife. 336 coronarelaterte dødsfall er bekreftet på Tenerife, 180 på Gran Canaria.