Gran Canaria og Tenerife til rødt nivå–⁠ her er regelendringene

Strammer inn for andre uke på rad etter rekordsmitte på Kanariøyene. «


Denne torsdagen kunngjorde øyregjeringen at Gran Canaria og Tenerife går til rødt nivå (nivå 3) på risikoskalaen som gjelder på øyene.

Dermed blir det strengere tiltak på begge øyene, både for hvor mange du kan møte og hvor lenge utestedene kan holde åpent.

Det blir også reduksjon i kapasitet på utesteder, busser og andre offentlige steder.

Se hvilke regler som gjelder på hvert nivå i bunnen av saken.

Det er det kraftig økende smittetrykket som gjør at de to største øyene nå går til rødt nivå. Fra før av er Fuerteventura også rød.

La Palma har også hatt stigende smittetrykk den siste tiden og går derfor til gult nivå.

Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til lørdag.

Vil gjøre coronapass obligatorisk

I tillegg vil myndighetene be høyesterett på Kanariøyene om lov til å gjøre coronapass-kravet obligatorisk på offentlige steder.

Nylig innførte øyregjeringen en ordning som lar utesteder og andre bedrifter kreve dette av gjester og ansatte.

Så langt har mottakelsen vært blandet. Enkelte utesteder har valgt å ta dette i bruk for å få færre restriksjoner, mens andre har vært bekymret for at det skaper urettferdig konkurranse mellom bedriftene.

Rekordsmitte

Øyregjeringen informerte også om at alle julearrangementer på skolene avlyses som følge av smitteøkningen. Både på onsdag og denne torsdagen ble det satt døgnrekorder, med henholdsvis 1207 og 1482 smittetilfeller.

Slike smittetall har aldri før blitt registrert på Kanariøyene. Situasjonen er spesielt alvorlig på Tenerife, der hele 1000 nye tilfeller ble påvist denne torsdagen.

Øker hos unge voksne

Smitten øker raskt i aldersgruppene 20 - 29. Det dreier seg ifølge øyregjeringen hovedsaklig om unge folk i lokalbefolkningen, og ikke turister eller importsmitte, ble det opplyst om under dagens pressekonferanse.

78 omikron-tilfeller

Denne torsdagen kunne helsedepartementet på Kanariøyene rapportere om 78 tilfeller av omikron-smitte på Kanariøyene til nå. 65 av disse befinner seg på Tenerife, 12 på Gran Canaria og 1 på La Palma.

Det første omikron-tilfellet ble påvist 7. desember på Gran Canaria. To dager senere ble det første tilfellet av denne varianten påvist på Tenerife.

Nesten 10 000 aktive tilfeller

I skrivende stund er det 9848 aktive tilfeller på Kanariøyene. Av disse er 61 innlagt på intensivavdeling. 319 personer er innlagt med Covid-19 totalt.

Situasjonen på intensivavdelingene er spesielt bekymringsverdige og helsemyndighetene er på tå hev.

– Jeg mener tiltak må iverksettes raskt. Vi kan ikke tillate at denne situasjonen fortsetter. Vi må ta en felles vurdering, vi må alle ta ansvar for det som skjer. Vi kastet oss ut i klemmer og det sosiale. Vi har fullstendig unnlatt å overholde tiltakene og nå betaler vi prisen for det, sier presidenten i øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales.

Han mener folk ikke er klar over hvor alvorlig situasjonen nå er på øygruppen og viser til aksjonen for å beholde De Hellige Tre Kongers-paraden. Det jobbes for tiden for å samle inn underskrifter til dette, og meldinger i sosiale medier har gått viralt på nettet, slik Canariavisen skrev om i går.

– Vi er i en veldig alvorlig situasjon, fastslår Morales.

Smittetrykket

Smittetrykket er stigende på Kanariøyene. Øygruppen har et samlet smittetrykk på 370 per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

(Smittetrykk oppgitt per 100k siste 14 dager).

Tenerife har 439 per 100 000 innbyggere, opp fra 192 for to uker siden. Gran Canaria har 312 per 100 000 innbyggere, opp fra 209 for to uker siden. Lanzarote har 268 per 100 000 innbyggere, opp fra 146 for to uker siden. Fuerteventura har 592 per 100 000 innbyggere, opp fra 319 for to uker siden. La Palma har 171 per 100 000 innbyggere, opp fra 100 for to uker siden. La Gomera har 124 per 100 000 innbyggere, opp fra 92 for to uker siden. El Hierro har 134 per 100 000 innbyggere, opp fra 0 for to uker siden.

Tiltaksnivåene

På Kanariøyene har øyregjeringen innført fire risikonivåer. Disse styrer hvilke regler som gjelder, lokalt på øyene. I tillegg gjelder noen regler på alle øyer, uavhengig av risikonivået øyregjeringen innfører.

Her er noen av de viktigste reglene som gjelder på alle øyene, uansett nivå:

1) Munnbind er påbudt på alle offentlige steder, butikker, fellesområder og på steder der mennesker samles. Det er også påbudt med munnbind utendørs på offentlig sted, når du ikke kan garantere minst 1,5 meters avstand til de rundt deg, til enhver tid. Unntak gjelder hvis du sitter ved bordet ditt for å spise eller drikke, når du bader, og når du soler deg på plassen din ved basseng og på stranda. Personer som av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind, og som kan dokumentere dette, er unntatt fra kravet om munnbind.

2) Røyking er ikke lov på offentlg sted hvis du ikke kan overholde en avstand på minst 2 meter til de rundt deg. Røyking på fortau og veier er ikke lov. Forbudet gjelder også mot e-sigaretter.

3) (NY!) Bedrifter kan fra 10. desember kreve at gjester og ansatte har coronasertifikat. Dette viser om du er fullvaksinert, har testet negativt de siste 48 timene, eller om du har hatt Covid-19 og blitt friskmeldt. Det er frivillig for bedrifter om de vil kreve dette, men de som gjør det kan nyte godt av mindre strenge restriksjoner. Les mer om dette i denne saken.

I tillegg kommer en rekke spesifikke regler for hvert nivå.

Nivå 1 (grønt):

1) Inntil 12 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.

2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 04:00. Maks 12 gjester per gruppe/bord. Utesteder som krever coronapass kan fra 15. desember holde åpent så lenge de har lov til å driftlisensen, uavhengig av pandemirestriksjoner.

3) Markeder kan ha 100% kapasitet utendørs, 75% kapasitet innendørs.

4) Store arrangementer er ikke lov, uten forhåndsgodkjenning fra helsemyndighetene.

5) Barer og klubber kan ha 100% kapasitet utendørs, 75% kapasitet innendørs.

Nivå 2 (gult):

1) Inntil 8 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.

2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 03:00. Maks 8 gjester per gruppe/bord. Utesteder som krever coronapass kan fra 15. desember holde åpent som i nivå 1.

3) Kapasiteten i kollektivtransporten begrenses til 50%.

4) Markeder kan ha 75% kapasitet utendørs, 50% kapasitet innendørs.

5) Store arrangementer er ikke lov, uten forhåndsgodkjenning fra helsemyndighetene.

6) Kulturelle aktiviteter kan ha maks 55% kapasitet.

7) Barer og klubber kan ha 75% kapasitet utendørs, 50% kapasitet innendørs.

Nivå 3 (rødt):

1) Inntil 6 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.

2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 02:00. Maks 6 gjester per gruppe/bord. Utesteder som krever coronapass kan fra 15. desember holde åpent som i nivå 2.

3) Treningssentre er begrenset til 33% kapasitet og kan kun besøkes etter avtale.

4) Kapasiteten i kollektivtransporten begrenses til 50%.

5) Kulturelle aktiviteter begrenses til 50% kapasitet.

6) Barer og klubber kan ha 75% kapasitet utendørs, 40% innendørs.

7) Spa, massasjesentre og badstuer reduseres til 33% kapasitet. Avtale må gjøres på forhånd.

8) Basseng utendørs: 33% kapasitet.

9) Kapasiteten i butikker reduseres til 25%.

10) Strender reduseres til 50% kapasitet.

Mørkerødt

Det finnes også et fjerde nivå, som innføres hvis smittesituasjonen anses som ukontrollert, til tross for at nivå 3 har vært innført tidligere, eller hvis smittetallene er spesielt høye.

I nivå 4 gjelder stort sett de samme reglene som nivå 3, men med lavere kapasitet i kollektivtransport og uteliv. Spa og massasjesteder må også stenge helt i nivå 4.