Siste
Foto: Nikita Burdenkov/Shutterstock

Gratulerer med dagen, Kanariøyene!

Hvert år den 30. mai, vibrerer Kanariøyene med farger, musikk, dans og en sans for fellesskap, mens innbyggerne feirer Día de Canarias, Kanariøyenes dag. Denne feiringen er mer enn bare en offentlig høytid; det er en feiring av øyenes unike kultur, historie, og identitet.


Slik ble dagen til

Kanariøyenes er som kjent en såkalt autonom region som tilhører Spania. Día de Canarias markerer dagen da den autonome regionens første parlament ble satt sammen i 1983, som et symbol på Kanariøyenes selvstyre.

Siden den gang har denne dagen vokst seg til å feire alt som er unikt med Kanariøyene, fra øyenes historie og kultur til øyenes natur og folk. 

Selv om øyene er tett sammenknyttet, har alle sine unike tradisjoner. 

Musikk, dans og folkefest

Dagen er fylt med et utall aktiviteter, inkludert tradisjonell kanarisk musikk og dans, sport og matfestivaler som fremhever lokal mat og vin.

Det arrangeres også konkurranser innen tradisjonelle kanariske idretter som «lucha canaria» (kanarisk bryting), «juego del palo» (stokkespill), og «salto del pastor» (gjeterens sprang), hvor deltakerne bruker en lang stav til å hoppe over ulendt terreng.

Sistnevnte var slettes ikke alltid en sport, men har sitt utspring i tradisjonell praksis fra Kanariøyene, med røtter tilbake til urbefolkningen. Man bruker en lang stav til å springe og hoppe over ulendt terreng. 

Gatene fylles med folk kledd i tradisjonelle kanariske drakter, der øygruppens historie feires gjennom opptog og rekonstruksjoner av historiske hendelser.

Dans, musikk og folkefest i Puerto de la Cruz på Tenerife. Foto: Salvador Aznar/Shutterstock

Musikk og tradisjon

Musikk er sentralt i feiringen, med fremføringer av tradisjonell kanarisk musikk. Instrumenter både stilles ut og spilles på, som for eksempel det lille gitarlignende instrumentet Timple, som er sterkt forbundet med kanarisk kultur.

Flere kjente timple-spillere, som José Antonio Ramos, har bidratt til å popularisere instrumentet.

Det gjøres også plass til moderne band og artister på konserter og fester. 

Gastronomisk glede

En sentral del av Día de Canarias er feiringen av øyenes kulinariske tradisjoner.

Dagen feires med mange av øyenes mest kjente og typisk kanariske retter, som «papas arrugadas», kanskje best kjent blandt oss nordmenn som Kanaripoteter. Du finner en knallgod oppskrift for å lage disse her

Gofio – et malt kornprodukt som aldri går av moten i det kanariske kjøkken, er også populært. Du finner en smakfull oppskrift for å lage en deilig dessert med Gofio her (krever innlogging)

Ikke minst står fersk sjømat hentet direkte fra Atlanterhavet sentralt i kostholdet, og alt dette feires med smaker og matglede i landsbyer og bygater denne dagen.

Feliz Dia de Canarias!

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.