Guardia Civil ber om opprørsutstyr etter migrant-bråk

Tok beslag i flere store kniver etter mandagens hendelser i Puerto Rico.

Mandag kveld brøt det ut slåsskamp ved Tamanaco-hotellet i Puerto Rico, som for tiden huser mindreårige migranter. Det ble kastet stein og møbler etter naboer og politiet.

Av Leo Lunde
Oppdatert 13. januar 2021 kl. 11:07

Av Leo Lunde
Oppdatert 13. januar 2021 kl. 11:07

Guardia Civil ber nå om tilgang på opprørsutstyr etter voldshendelsen i Puerto Rico mandag kveld, der migranter kastet stein og andre gjenstander etter politiet. Ifølge avisen La Provincia er en person pågrepet i forbindelse med bråket ved Tamanaco-hotellet.

I Mogán sørvest på Gran Canaria har Guardia Civil nå beslaglagt flere store hjemmelagde kniver og våpen blant mindreårige migranter som bor på hotell i kommunen, skriver avisen Tiempo de Canarias.

Disse hjemmelagde knivene er blant flere våpen som ble beslaglagt av politiet etter bråket i Puerto Rico mandag kveld. Foto: Guardia Civil

Tre agenter ble også skadet natt til 31. desember da de forsøkte å stoppe en ordensforstyrrelse blant migranter ved et hotell i Puerto Rico. I basketaket som oppstod ble også en politibil påført skader.

Til tross for denne hendelsen bestemte en dommer at personene ikke kunne varetektsfengsles, og de siktede har derfor ikke møtt i retten og er nå ettersøkt, skriver fagforeningen AEGC i en pressemelding.

Sterk kritikk fra fagforeningen

Fagforeningen for Guardia Civil-agenter, AEGC, reagerer på denne avgjørelsen, og mener det var åpenbart at de siktede ikke ville møte opp, ettersom de risikerte utvisning fra landet.

De tre agentene er fremdeles sykemeldt.

Saken fortsetter under annonsen.


AEGC sier i en uttalelse at de tror mangelen på konsekvenser kan smitte over på resten av migrantene som bor på hotell, og peker på oppstyret i Puerto Rico mandag kveld som et eksempel.

– Ved AEGC forstår vi at illegal innvandring er et humanitært problem. De rømmer landene sine i jakten på et bedre liv, slik mange spanjoler og kanariere gjorde. Og nettopp av denne grunn, fordi ikke alle disse er voldelige, tror vi disse holdningene må slås ned på fordi de ikke bare skader medlemmer i sikkerhetsstyrkene, men også inntrykket vi har av migranter. Av denne grunn insisterer AEGC nok en gang på behovet for å få tildelt ressurser for opprørskontroll til øyene så snart som mulig, skriver fagforeningen i en pressemelding.

– Frykter for sin egen sikkerhet

Også fagforeningen AUGC reagerer på hendelsen, og sier agentene frykter for sin egen sikkerhet.

– De frykter for sin egen sikkerhet hver gang de må rykke ut til en hendelse ved et av disse hotellene, forteller sekretær Juan Couce i fagforeningen til La Provincia.

– Vi har et problem, fordi det mangler 50 mannskap sør på Gran Canaria, og ettersom de ikke sender oss forsterkninger vil problemet vokse fordi det har gått fra å være sporadisk til å bli vedvarende, forteller Couce.

Rådmannen for sikkerhet og beredskap i Mogán kommune reagerer på at migrantene fremdeles bor på hotell i kommunen.

– Vi ble forsikret om at alle migranter skulle flyttes før 31. desember, og de har alltid brudd tidsfristene. Noe midlertidig kan ikke være permanent. Hvis den spanske staten har kapasitet til å sette opp et sykehus i Ifema på 48 timer, hvordan er det mulig at de ikke kan sette opp en leir på tre måneder?, uttalte Navarro til avisen.

Kommunen kritiseres

Mogán kommune har på sin side møtt sterk kritikk fra flere hold på grunn av trusler om å bøtelegge hoteller som huser migranter i kommunen. Disse truslene har også omfattet hoteller som innlosjerer enslige mindreårige migranter.

Noemí Santana som leder departementet for sosiale rettigheter på Kanariøyene reagerer sterkt på ordførerens trussel om å bøtelegge hoteller som tilbyr innlosjering for migranter etter nyttår.

– Ikke putt bensin på bålet med fremmedfientlige og kvasifascistiske taler. Vi står overfor et enestående fenomen. Regionen har aldri beskyttet så mange barn – mer enn 2000 – og ikke under noen omstendighet er det et alternativ å sette de på gata. La ordføreren komme med alternativer. Jeg liker folk som kommer med løsninger og ikke problemer, sier Santana til Canarias Ahora.

Krever fortgang i flyttingen av migrantene

Hendelsen på mandag har også fått reaksjoner fra politiske partier. Det konservative partiet Partido Popular krever nå at regjeringen svarer på hendelsen der de mindreårige migrantene kastet stein mot både det lokale politiet og Guardia Civil. Det ble også kastet stein og møbler etter innbyggere i området mandag kveld.

Saken fortsetter under annonsen.


Talsmann for partiet, José Macías Santana, sier til avisen Maspalomas Ahora at hendelsen ikke er enkeltstående, og peker på lignende hendelser ved Vista Mar-hotellet der vektere og forbipasserende angivelig har blitt utsatt for angrep og trusler.

Santana forteller til avisen at han krever fortgang i prosessen for å flytte migrantene til mer egnede fasiliteter.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!